KREŠIMIR KRSNIK OPTUŽUJE

BANDIĆEV ODVJETNIK 'Milanu na teret stavljaju luk i vodu, a eno ga drže u pritvoru'

‘Problem je u DORH-u, to što mu stavljaju na teret je luk i voda, a drže ga u pritvoru! Na sreću, sud nije pao pod njihov utjecaj i drži se zakona’
 Darko Tomaš/CROPIX

Ma, nemojte me pitati kako je Milan Bandić. Ali ako već inzistirate, dobro je, osjeća se kao uvijek, dobro, jer da nije takav, ne bi toliko puta dobio povjerenje građana”, dočekao me u jednom zagrebačkom restoranu odvjetnik Krešimir Krsnik. Vidno zadovoljan, neposredno nakon što je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić izjavio da je ukinuta odluka o pritvoru za Bandića i još osam osumnjičenika, jer Vijeće smatra da sudac istrage nije obrazložio odluku o jamstvu, što je bio dužan”. Dakle, iz proceduralnih razloga, a finale i nova odluka bit će u ponedjeljak.

Nakon svega što se događalo od uhićenja Milana Bandića do danas, kakvi su vam, kao pravniku, dojmovi?

- Mi imamo prije svega problem sa zakonom, a to je Zakon o kaznenom postupku koji je na nivou iz 1918. godine. On ima inkvizitorske odredbe. U Europi smo, a te smo zakone izglasali prije nego što smo tamo ušli. Zakon o kaznenom postupku, takav kakav jest, kod nas je bio izglasan u Sovjetu i Lenjin ga je predlagao. Svi trpimo posljedice tog zakona. A inkvizitorske odredbe tog zakona koje se odnose između ostalog na privremenu blokadu na nivou su srednjeg vijeka.

Što to konkretno znači u slučaju Bandić, koliko taj zakon njega osobno pogađa?

- Pogađa gospodina Bandića kao i sve građane Republike Hrvatske. Mi imamo problem s ustanovom koja se zove DORH. Obrana je uvijek isticala da imamo problem s DORH-om, a ne s funkcioniranjem pravne države koju vodi, ipak na sreću, sud. I danas je sud pokazao da ima snage, da nije pao pod utjecaj i da se drži zakona.

U vašim prvim reakcijama nakon uhićenja Bandića rekli ste da se sve događa u neobično vrijeme i dali naslutiti da u svemu postoje političke konotacije?

- Vrlo sam jasno rekao ono što mislim i iza toga stojim, a pružio sam za to niz dokaza. Mi živimo u vrlo nesigurnom vremenu jer imamo nesigurne zakone koji stvaraju pravnu nesigurnost za sve građane. Bandić je politička osoba, postoje i političke konotacije, i mislim da to ne moram objašnjavati, pa otuda i asocijacija na politički proces. S druge strane, mislim da su građani prepoznali i drugu stranu ove priče.

Aludirate vjerojatno na tezu da se uhićenjem Bandića željela skrenuti pažnja sa suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Njemačkoj?

- Na sudu u Münchenu se događa jedan puno značajniji proces. Pažnja se trebala skrenuti na ovaj zagrebački, kako bi onaj u Njemačkoj ostao u sjeni. Zbog čega? Jer će se tamo u pravnom smislu događati nešto što Hrvatska nažalost nije uspjela odraditi, a sada je jasno i zašto. U Münchenu će se raspravljati o nečemu što moja djeca ne znaju, ali sad bi mogla saznati. A to što će se tamo desiti inicirat će pitanja poput onog zašto nije bilo lustracije.

Vjerujte, ne razumijem dokraja. Kakve veze ima suđenje Perkoviću i istraga protiv Bandića? Nije li ipak riječ o nekoj teoriji zavjere?

- Ne bavim se teorijama zavjere, nisam čovjek koji je pročitao samo jednu knjigu i raspravlja o ‘kolokvijalnoj Udbi’. Mogu razgovarati o povlaštenima koji su danas na vlasti, u Hrvatskoj, kako politički, tako gospodarstveno, pa i šire od toga.

Možemo li to onda svesti na neki jednostavniji rječnik, sve što govorite adresirano je na sadašnju vlast?

- Znam da vaše čitatelje zanima politika, ali nisam osoba koja o politici može i želi govoriti. Angažiran sam uz kolegu Marijana Hanžekovića i to je garant da će se obrana baviti samo pravom. Ne mogu o politici razgovarati, ali ne živimo na Marsu nego u zemlji koja se zove Hrvatska i bili bismo zaista naivni ili nesvjesni situacije u kojoj živimo kada ne bismo znali našu realnost

Dobro, pustimo onda politiku. Kažite mi nešto više o inkriminacijama vezanima za Bandića?

- Bit ću direktan i otvoren. To što je stavljeno na teret Bandiću je luk i voda. Našao se razlog da se njega drži u pritvoru i stavili su celofan, zavezali ga mašnom, a odnosi se na ostale kolateralne žrtve. Jer, znate, bez toga ne bi mogao ni gospodin gradonačelnik biti uhićen. On je toga potpuno svjestan. Zato je i meni neobično važno da svi ti ljudi izađu iz istražnog zatvora, jer sam svjestan da su oni kolateralne žrtve nečega što nije istina.

Dakle, vaša je teza da je sve ovo što se događa s Bandićem i ljudima oko njega pokazatelj pravne nesigurnosti?

- Ako mi razgovaramo izvan vladavine prava, izvan zakonitosti postupanja, kršenja ustavnih i ljudskih prava, onda sam apsolutno u pravu kad kažem da živimo u pravnom neredu, nesigurnosti. I zadnja linija obrane zove se ‘časni sud’. U petak je sud to pokazao, da je izvan pritiska, i donio je odluku koja me veseli. Ali, nikad u to nisam ni sumnjao, jer znam da hrvatski sud ima snage donijeti odluku osnovanu na zakonu.

Kakav daljnji tijek događaja predviđate?

- Ono o čemu od prvog dana govorim, a to je da nije trebala biti ni pokrenuta istraga, a kamoli određen pritvor. Dat ću vam i jedan primjer iz Austrije, gdje ministrica zdravlja koja je odstupila s dužnosti ima neku optužbu. Ali, nikome nije palo na pamet da je uhićuje. Pa bila je ministrica! Mi imamo živućeg gradonačelnika koji je uhićen. Nemojte da vas podsjećam na prošle predsjedničke izbore kada je glasnogovornik USKOK-a izašao i rekao da se oko Milana Bandića provode izvidi. Previše je intervencija ustanove koja se zove nezavisna, a ona nigdje na svijetu nije nezavisna. Ona goni u ime države i nije dio pravosuđa. Svuda na svijetu je pod kontrolom države.

Hoćete reći da ne gone gospodin Cvitan, gospođa Laptoš ili do jučer gospodin Bajić?

- Goni država Hrvatska. A nezavisnost je floskula, kao što je i Zakon o kaznenom postupku izglasan na nepoznavanju europske pravne stečevine.

Kako ste doživjeli dan kada je Milan Bandić uhićen?

- S iznenađenjem. Nisam nikada očekivao da se to može desiti jer, koliko ja znam, riječ je o jedinom političaru koji je dobio petere izbore zaredom. Ali, ono što je još važnije, Bandić je nezavisan. Protiv njega su sve političke struje. On smeta svima.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 18:11