PRESTIŽNO SVJETSKO PRVENSTVO

‘Prezadovoljni smo brazdama koje smo izorali. Moglo je i bolje, ali nam je traktore skoro otpuhala bura!’

32 natjecatelja iz svih svjetskih zemalja okupila su se pokraj Biograda i pokazala kako vjeruju da oranje treba biti olimpijski sport

Pa gdje je press centar? - pitam. - Otpuhao ga je vjetar - kaže mi sa smiješkom Nikolina iz Ministarstva poljoprivrede, nakon što sam jedno pola sata, boreći se da ostanem na nogama pod naletima orkanskih zapuha bure, išao od jednog do drugog šatora pokušavajući doznati od organizacijskog osoblja tu, za novinare bitnu informaciju.

Da je press centar otišao s vjetrom, kao i još dva manja šatora, mnoge jakne, kabanice i kape navijača, natjecatelja i članova organizacijskog tima, doznao sam tek kasnije. U međuvremenu sam odustao od potrage, i bez obvezne press akreditacije oko vrata bez problema se pokraj nervoznih članova osiguranja prošvercao do polja uz koja je na startnim pozicijama bilo poredano 32 trakora. Poljoprivrednici rade na žegi i kiši, kaže izreka, ali se ne spominje vjetar koji je u naletima puhao i do 120 kilometara na sat ! Sada je jasno zašto.

- Nikada nisam orao po ovakvom vjetru. Nadam se da će se vrijeme tijekom dana malo smiriti, inače će mi brazda biti sve samo ne ravna. Više cik-cak. Teško je držati traktor i plug ravno pod ovakvim naletima vjetra - uspio mi je reći iskusni 43- godišnji Eamon Tracey, natjecatelj iz Republike Irske, gdje je vjetar prilično česta pojava. Bura je iz usta isisavala zrak, a da bi se išta čulo, morali smo se derati jedan drugome na uho. Kaže kako je prvi put u Hrvatskoj i, kao i mnogi stranci, oduševljen je njezinom ljepotom. Ali ne samo ljepotom prirode.

Dvije discipline

- Stigao sam obići Dubrovnik. Veličanstven grad. Ali još ljepše su vam žene. Da čovjek poželi živjeti ovdje - kaže on, a razvuče mu se vragolast smiješak. Pravi Irac. Otvoren, ljubazan, duhovit... On je jedan od najboljih orača na svijetu, što je dokazao brojnim pobjedama. Šest puta je bio svjetski prvak, a u Hrvatsku ga je došao bodriti i njegov otac. Unatoč svemu, najvažniju prvu brazdu izorao je gotovo besprijekorno. To, ukratko, znači da ne smije biti dublja od 20 centimetara, plića od 12 centimetara. Razmak između brazde i tragova kotača traktora mora biti što manji i smije se vidjeti samo jedan trag. U suprotnom, strogi suci daju kaznene bodove.

Vrlo je bitno i da na brazdi ne smije biti vidljiv biljni materijal - trava, slama i slično. Dakle, mora se vidjeti samo zemlja. Ocjenjuje se prema ukupno 13 kriterija!

On i još 63 traktorista iz 32 zemlje na svijetu, što je rekord u više od 50 godina dugoj tradiciji natjecanja najboljih svjetskih orača, borili su se u dvije discipline oranja, s plugom premetnjakom koji, laički rečeno, premeće zemlju s brazde na brazdu i ravnjak koji zemlju razmeće odnosno odvaja.

Prije pet godina Hrvatska se izborila da bude domaćin 59. takvog spektakla koji u nas, unatoč činjenici da smo poljoprivredna zemlja, nije toliko poznat. Kad sam nekim poznanicima rekao da idem u mjesto Vrane pokraj Biograda, gdje se održava natjecanje orača, blijedo su me gledali.

Prinčeva podrška

- Što? I to postoji - bilo je često pitanje, posebno onih koji su odrasli u gradu. Naši seljaci, što je logično, ipak znaju o čemu je riječ. A koliko je taj događaj u svijetu važan i cijenjen, s obzirom n o da kruh, meso, povrće i voće ne rastu u trgovačkim lancima, možda najbolje pokazuje činjenica da je prije nekoliko godina u Sjevernoj Irskoj to natjecanje otvorio britanski princ Charles, kao obožavatelj ekološke poljoprivrede.

- Spustio se na natjecanje helikopterom britanske kraljevske garde, a mi iz Hrvatske ostali smo iznenađeni što se oranju pridaje takva važnost - čudili su se tada čelnici Hrvatske poljoprivredne komore. Svijet, međutim, zna da se pravilnim oranjem osiguravaju i do 20 posto veći prinosi.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:25