ŠTO NAM OMOGUĆUJU EUROPSKI FONDOVI

‘Dobro se pripremite. S pametnim planovima od EU možete uzeti milijarde eura financiranja!’

Zemlje koje su nedavno ušle u Uniju, poput Poljske, uspjele su izvući novac za projekte i savjetuju Hrvatsku kako da učini isto

Djevojčica je sjela na statični bicikl i započela okretati pedale. Na velikom ogledalu ispred nje u kojem je do trenutak prije promatrala vlastiti odraz pojavio se kostur koji, kao i ona, vozi bicikl. Dok je djevojčica nasmiješeno gledala u kostur koji se kretao u ritmu njezina okretanja pedala, oko bicikla se okupila gomila djece i strpljivo čekala na red.

Prizor je to iz Znanstvenog centra Nikola Kopernik u Varšavi, jednog od najvećih interaktivnih izložbenih postavki u Europi, gdje se posjetitelji u kontaktu s maštovitim eksponatima poput gore opisanog i izloženim na više od 5000 četvornih metara upoznavaju i educiraju u raznim područjima znanosti i kulture. Projekt je započet 2004. dok je na mjestu gradonačelnika Varšave bio kasnije poginuli predsjednik Lech Kaczynski, a realiziran je otvaranjem u prosincu 2010. Od tada je Centar, organiziran u šest različitih tematskih galerija i jedno od najvećih europskih infrastruktrunih ulaganja u kulturu, postao novim zaštitnim znakom Varšave. Svaki dan ga posjeti između 2500 i 4000 posjetitelja, a organizirani školski posjeti, među kojima je i velik broj iz susjednih zemlja, moraju se predbilježiti nekoliko mjeseci unaprijed. Cijeli projekt, koji se danas procjenjuje kao veliki dobitak za poljsku kulturu i znanost, koštao je oko 80,5 milijuna eura, a sa skoro 51,7 milijuna eura financirala ga je Europska Unija. Ostatak je došao iz varšavskog gradskog proračuna.

Veliko gradilište

“Ponosni smo na taj projekt”, kaže nam Pawel Sajnog iz gradskog Ureda za europske fondove koji je bio angažiran na organiziranju prikupljanja sredstava. Sajnog priča kako su željeli izložbeni prostor koji će među mladeži i djecom pobuditi interes za prirodne znanosti i educirati ih kroz zabavu. Projekt izgradnje Centra svojim je proračunom ušao u kategoriju onih projekata za koje iz EU fondova treba izdvojiti preko 50 milijuna eura i koji zahtijevaju izravno odobrenje Europske komisije. Pri tome su imali pomoć JASPERSA, europskog tijela koje pomaže zemljama članicama iz središnje i istočne Europe (među njima je i Hrvatska) u osmišljavanju velikih projekata vrijednih preko 50 milijuna eura.

Ali, ljudi koji upravljaju Varšavom već su izvježbani u korištenju EU fondova. Grad čiji je proračun za 2011. iznosio oko 11,3 milijardi zlota, što je nešto više od 2,7 milijardi eura, od početka korištenja europskih fondova za raznorazne projekte iskoristio je oko 1,85 milijardi eura. Osim Centra grad je koristio europska sredstva u još par projekata koji već jesu ili će u bliskoj budućnosti zauvijek promijeniti lice Varšave i život u njoj. Trenutačno se gradi druga linija metroa u smjeru zapad-istok koja treba dopuniti prometnu pokrivenost grada i već postojeću liniju smjera sjever-jug. Projekt će koštati 1,36 milijardi eura, a od toga će iz europskog Kohezijskog fonda biti izdvojeno 645 milijuna eura. Oko 970 milijuna eura koštat će projekt modernizacije vodovodne i kanalizacijske mreže grada koji je u tijeku, a za njega će Varšava iz ISPA i Kohezijskih fondova dobiti oko 480 milijuna eura. Nedavno je grad na rijeci Wisli dovršio novi most, onaj koji je dobio ime po poljskoj znanstvenici Mariji Sklodowskoj-Curie i koji je koštao 350 milijuna eura. Od toga je 85 milijuna eura došlo iz EU fondova. Riječju - Varšava je trenutačno jedno veliko gradilište, a radovi koji traju u poljskom glavnom gradu definitivno ga transformiraju u modernu europsku metropolu. A dobar dio novca za to došao je iz Bruxellesa.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:28