STREAM PREPORUKA

Zabavna serija spoj je komedije i krimića: Jedna pijana noć stjuardesi preokrene život iz temelja

Mamurna Cassie budi se u hotelskoj sobi pokraj mrtvog ljubavnika pa uspaničena bježi i počne vlastitu istragu
Kaley Cuoco
 Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia

Kriminalistički žanr obično podrazumijeva istražitelja. A istražitelj bi - valjda - trebao biti pametan. On bi trebao biti superiorno promućurni tip koji dok pućka lulu, izvlači zaključke iz ostataka pepela i blata na potplatu. Takvi su obično kriminalistički istražitelji. Osim kad nisu. A u seriji "The Flight Attendant" (Stjuardesa) istražiteljica baš jako nije takva.

Jer serija kreatora Stevea Yockeyja i Susanne Fogel za istražiteljicu ima lik koji manje odgovara stereotipu Sherlocka, a više stereotipu plavuše iz vica. Ta je lik Cassie Bowden (Kaley Cuoco), stjuardesa zrakoplovne tvrtke. Nakon leta za Bangkok lakomislena Cassie završi u hotelskoj sobi s jednim od putnika, naočitim i uglađenim biznismenom (Huisman). Kad se Cassie probudi, svog sinoćnjeg ljubavnika pronađe zaklanog, a njezini su otisci prstiju posvuda. Uspaničena, Cassie sjeda na let i bježi u New York. Oko nje se počne zatvarati krug istrage. No i ona sama otpočinje vlastitu istragu uz pomoć prijateljice odvjetnice (Mamet).

"Flight Attendant" je diverzija svih konvencija detektivskog žanra. Jer junakinja detektivskog zapleta ovaj je put osoba koja se ustrajno i nepopravljivo ponaša glupo. Cassie hrli iz jedne nepromišljene budalaštine u drugu, neprestance u nevolju uvaljuje sebe i bližnje, nije se u stanju obuzdati u partijanju i nalijevanju votkom. Ipak, ima više sreće nego pameti, pa njezino teturanje iz jedne nepromišljenosti u drugu proizvodi efekt istražiteljskog masterminda.

Yockey i Fogel bili su očito svjesni da imaju materijal na rubu parodijskog, pa su seriji tako i pristupili. "Stjuardesa" je krimić režiran kao komedija, s puno stilizacije i puno tolerancije na logičke rupe. Rezultat je blesavo, opušteno zabavan. (The Flight Attendant (SAD 2020.) kreatori serije: Steve Yockey, Susanna Fogel, uloge: Kaley Cuoco, Michiel Huisman, HBO)


Premijera: Prikaz obitelji iz crne kronike u predstavi kazališne družine Clou

Premijera predstave "Svinje" autora Tomislava Zajca, u produkciji Umjetničke organizacije Clou i režiji Morane Dolenc, održat će se 22. i 23. prosinca u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Sveprisutnost montipajtonovske stvarnosti u medijima, koja vreba iz senzacionalističkih naslova, novinskih članaka, u kojima zapravo ne saznajemo ništa o protagonistima, njihovoj svakodnevici i okolnostima koje su ih dovele do nekog čina, zatupljuje i izvrće ljudske vrijednosti. "Svinje" su kazališni prikaz jedne obitelji koja se nalazi iza takvog članka, preslika jednog doma u kojem se sestre kriminalke suočavaju s posljedicama izbora koji kroje njihovu živopisnu svakodnevicu. Kazališna družina Clou umjetnička je organizacija osnovana u kolovozu 2016. godine, a djeluje u Rijeci. Osnivačice umjetničke organizacije su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić. (Svinje, Rijeka, HKD na Sušaku, Strossmayerova 1, 20 h; izvedbe 22. i 23. prosinca)

image
predstava 'Svinje'
CLOU

Izložba: Serija slika na papiru umjetnice Koraljke Kovač u MUO-u

Život na slikarskim papirima pod nazivom "Unutrašnji prostori" novi je izložbeni ciklus afirmirane umjetnice Koraljke Kovač koji će biti predstavljen 22. prosinca u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Izložba će biti predstavljena putem Live stream prijenosa na MUO Facebook profilu u utorak u 19 sati, a od srijede će biti otvorena za javnost. Moći će se pogledati do 24. siječnja. (Unutrašnji prostori Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt, Trg R. Hrvatske 10, 19 h; live stream prijenos na MUO Facebook profilu)

image
Koraljka Kovač
Srećko Budek MUO

Online kazalište: Novi virtualni projekt Bobe Jelčića kao odgovor na pandemiju

"Višnjik u Višnjiku" novi je autorski projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića - kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, a sve kao svojevrstan odgovor na situaciju i okolnosti u kojima je onemogućeno održavanje kazališta i direktan kontakt s publikom. Premijerna izvedba je u utorak u 17 sati putem poveznice na aplikaciji ZOOM. (Višnjik u Višnjiku, putem poveznice na aplikaciji ZOOM, 17 h; premijera u utorak, iduće izvedbe u siječnju)

image
Bobo Jelčić
Ivana Nobilo/CROPIX

Tradicija: Božićni koncert u palači HAZU uz prijenos na HRT-u

Tradicionalni božićni koncert u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji redovito prenosi Hrvatska televizija, ove će se godine održati u posebnim uvjetima. Izravni prijenos koncerta na HTV 3 može se pratiti u utorak od 20 sati, a u program će nas uvesti violinistica Katarina Kutnar i pijanistica Katarina Krpan, izvodeći "Preludij" i "Allegro" Fritza Kreislera. (Božićni koncert Zagreb, HAZU, Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 20 h; izravni prijenos na HTV 3)

image
božićni koncert
HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:59