IMPRESIVNI PRIZORI

Velika vojna vježba u Slunju: Letjeli F-16 i MiG-ovi 21, u zraku i Kiowe, na zemlji 1500 vojnika i 700 vozila

Slunj je bio samo jedan segment ove vježbe koja se provodi u devet europskih zemalja i u njoj sudjeluje 9000 vojnika
Prizori s vojne vježbe Immediate Response 21
 Robert Fajt/Cropix

Nije prvi put da su na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju združeno vježbale hrvatske i internacionalne vojne snage, no nikada dosad kao na današnjem "Immediate response 21" nije toliko žestoko udaralo.

image
Američki vojnici
Robert Fajt/Cropix

Sudjelovalo je više od 1500 vojnika iz hrvatskih, američkih i slovenskih oružanih snaga u 700 borbenih i neborbenih vozila, koristeći više raketnih i topničkih sustava.

Svemu je, međutim, prethodio prelet i djelovanje dva MIG-a 21 te dva F-16, nakon njih i dva helikoptera Kiowa Warrior. Imaginarni neprijatelj i ovoj je put uspješno svladan.

image
Borbeni avion F-16
Robert Fajt/Cropix

Slunj je bio samo jedan segment ove vježbe koja se pod vodstvom Američkog zapovjedništva kopnenih snaga za Europu i Afriku tijekom svibnja i lipnja provodi u devet europskih zemalja i u njoj sudjeluje 9000 vojnika, no čitavi Immediate Response 21 dio je velike multinacionalne vježbe "Defender - Europe", koju provodi 28.000 pripadnika američkih, savezničkih i partnerskih snaga iz 26 država.

image
Helikopter Kiowa Warrior
Robert Fajt/Cropix

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vježbu je ocijenio impresivnom, rekavši da je riječ o kompliciranom i zahtjevnom poslu iako izgleda jednostavno i efektno.

image
Zoran Milanović
Robert Fajt/Cropix

- Hrvatski vojnici, branitelji, gardisti okupili su se prvi put prije 30 godina, u nuždi i strahu, ali istovremeno i u hrabrosti da obrane svoju zemlju pod svaku cijenu. Mnogi od njih su još živi, oni koji nisu bili bi sretni i ponosni da danas vide ono što su željeli 1991. godine, a to je vojska moderne neovisne hrvatske države, zajedno sa svojim zapadnim saveznicima - rekao je predsjednik.

Zaželio je svim sudionicima da ostanu zdravi i vrate se svojim obiteljima. Sa simpatijama je primljena njegova poruka američkim vojnicima koje je na kraju pozdravio riječima: May the force be with you, may tempores prevail (neka sila bude s vama, neka suzdržanost prevlada), što je mnoge asociralo na američki filmski hit "Ratovi zvijezda".

image
Vojnici
Robert Fajt/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić u izjavi novinarima ublažio je najavu mogućnosti uvođenja obveznog vojnog roka riječima da se "radilo o promišljanjima za budućnost Hrvatske vojske".

image
Mario Banožić
Robert Fajt/Cropix
image
Vojnici
Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:23