MINISTAR GUZMAN

Važna tema pala u drugi plan: ‘Argentinski Zdravko Marić‘ pokazao mišiće tijekom razgovora o zaduženju

Martin Guzman 39-godišnji je ministar financija iz Argentine, kojem zamjeraju na povremenom intervencionizmu

Martin Guzman u fotelji ministra financija naslijedio je recesiju i restrukturiranje duga

 Alejandro Pagni/Afp/Profimedia

Treća južnoamerička ekonomija, Argentina, morat će u novu rundu pregovora kod Međunarodnog monetarnog fonda, o čemu je s novinskom agencijom AFP došao razgovarati ministar financija Martin Guzman. No vrlo ozbiljna tema pala je u drugi plan zbog sve istreniranije figure 39-godišnjeg Guzmana.

U fotelju ministra financija Guzman je zasjeo 2019. godine, u mandatu tad novoizabranog predsjednika ljevice Alberta Fernandeza. Guzman je naslijedio fotelju u recesiji i posao restrukturiranja duga, koji su povećali siromaštvo u zemlji. Od tad ga prati imidž progresivnog tehnokrata koji "ne gubi hladnu glavu" čak niti u najvećim krizama, no kritičari mu zamjeraju povremene intervencionističke postupke.

No čini se kako se s kritikom mladi ministar odlučio nositi u teretani, što je vidljivo po usporedbi snimke intervjua u odnosu na one s početka mandata. Slična situacija zadesila je i našeg ministra financija Zdravka Marića, čije su fotografije s cijepljenja dospjele i u reportaže američkih medija.

Ministar je, kao tradicionalni Argentinac, prije ulaska u vladu bio strastveni igrač nogometa, no od ozljede stopala šutiranje lopte odlučio je zamijeniti jutarnjim trčanjem po parku.

Želju za izgradnju karijere u ekonomskom sektoru stekao je kao brucoš 2001. godine, kada je velika financijska kriza milijune Argentinaca srednje klase "bacila" u siromaštvo. Guzman je nakon magisterija završio i doktorat na prestižnom američkom sveučilištu Brown.

Međunarodni monetarni fond prethodnoj je vlasti odobrio zaduženje od rekordnih 57 milijardi dolara, a aktualni ministar smatra da je to bio pogrešan potez. Dvije strane pokušat će ishoditi novo rješenje za argentinsku financijsku situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:14