RIJEDAK AUTOMOBIL

U električnom ‘oldtimeru‘ došli od Pariza do Pule: ‘Vozili smo 12 dana, a sad ćemo ga - pokloniti!‘

Budući da se automobil zove Mia, isto kao i njihova snaha, njezini su ih roditelji zamoljeli da im ga poklone
Mia Amour (gore lijevo); Jean Marc, Judith i Crnojevići (gore desno); unutrašnjost Mije Amour; ”ciljna ravnina” u Puli
 Jutarnji List

Nakon 12 dana putovanja, Engleskinja Judith Ward Cherrier i njen suprug Francuz Jean Marc Cherrier stigli su malim električnim automobilom, oldtimerom u ovoj vrsti vozila iz Pariza do Pule.

Krenuli su 19. kolovoza, prevalili točno 1.380 kilometara, a na cilj u Pulskom naselju Veruda stigli su 31. kolovoza u poslijepodnevnim satima.

Putovanje električnim oldtimerom za ovaj je bračni par bila prava avantura iza koje stoji obiteljska priča. Električni automobil Mia Amour dovezli su roditeljima svoje snahe (koja se zove Mia), bračnom paru Crnojević koji su radni vijek proveli u Londonu, da bi se kao umirovljenici vratili u Pulu gdje će im Mia Amour služiti za vožnju po gradu.

- Judithina je ideja bila da pređemo ovaj put do Pule. Ja sam samo vozio, a ona je bila zadužena za navigaciju, što je puno teži posao. Stalno moraš razmišljati o tome hoćemo li stići do sljedeće postaje za punjenje. Jer ako promašite skretanje ili izlaz i odete samo 20 kilometara u pogrešnom smjeru, lako je moguće da nećete stići do sljedeće stanice za punjenje - rekao je Jean Marc, sretan što je njegova i Judithina avantura sretno okončala, i još pun dojmova s neobičnog putovanja.

Pitamo ga kako to da su se odlučili za ovako dalek put s malim električnim vozilom čiji je domet nakon punjenja prilično skroman. Odgovara da je to zato što je Ljubo (Crnojević, otac njihove snahe Mie) želio taj automobil koji nosi ime Mia kao i njegova kćerka.

- Dovezli smo ga njemu. Isprva smo razmišljali da ga stavimo na šlep i tako prebacimo u Pulu, a onda se rodila ideja da se dovezemo. To je bila Judithina zamisao - kazao je Jean Marc i nastavio priču o tome kako je teklo dvanaestodnevno putovanje.

Najteže im je, kaže, bilo prolaziti kroz velike gradove, a prolazeći kroz Švicarsku strahovao je hoće li ih taj mali automobil prevesti preko prijevoja visokih i po 2.000 metara. Međutim, nije bilo nikakvih problema.

image
Crnojevići su dolazak Jean Marca i Judith proslavili prigodnim transparentom
Jutarnji List
image
Mia Amour stiže na cilj u Puli
Jutarnji List

- Ovo je fantastičan automobil, a glavna mana mu je mali domet jer možete računati na vožnju od nekih 70 do 80 kilometara, a zatim ga trebate puniti četiri sata. To uzima vrijeme i dnevno smo mogli prevaliti svega oko 140 kilometara - kaže Jean Marc, dodajući kako je ovo bio potpuno drugačiji način putovanja koji je zahtijevao otkrivanje novih ruta, novih mjesta, malih sela i upoznavanje novih ljudi, a tijekom cijelog puta nailazili su na iznimno prijateljski raspoložene ljude.

image
Ljubo Crnojević i Jean Marc
Jutarnji List
image
Ljubo Crnojević i Jean Marc
Jutarnji List

- Pomoć nam je bila potrebna jer nam se događalo da ponekad nismo mogli doći do sljedeće postaje za punjenje i ljudi bi bili susretljivi i priskočili u pomoć, a sreća je što ovaj automobil možeš uključiti u običnu, kućnu utičnicu. Jednom su nam dali svoju garažu, jednom prilikom u Italiji je čovjek samo radi nas otvorio svoj ured da bi nam omogućio da se priključimo na struju. A puno smo sreće imali i s vremenom koje je bilo predivno tijekom cijelog puta - kaže naš sugovornik koji je prvi puta došao u Hrvatsku.

Judith i Jean Marc su rekli da su ih Crnojevići pozivali puno puta u proteklih 15 godina, i napokon su odlučili doći, ali na pomalo neobičan način.

Zanimalo nas je nešto više o automobilu pa nam je vozač rute od Pariza do Pule kazao da su se električni automobili Mia proizvodili u Francuskoj, od 2012 do 2013. godine, za vrijeme Segolene Royal, ministrice ekologije, održivog razvoja i energije koja je poticala korištenje malih električnih vozila.

image
Jutarnji List
image
Novinarka Jutarnjeg s Jean Marcom
Jutarnji List

- Na žalost, kompanija koja ih je proizvodila propala je 2013. godine. Proizveli su svega tisuću Mia vozila. Ovaj tip koji smo dovezli u Pulu se zove Mia Amore. To je posebna serija Mia vozila i proizvedeno ih je svega 50, a naš je proizveden deveti. Pretpostavljam da je danas u cijelom svijetu preostalo svega tristo Mia vozila. Problem je u tome što je, ako se oštete ili pokvare, teško ili nemoguće naći za njih rezervne dijelove. U cijeloj Francuskoj postoje svega jedan ili dva trgovca u dijelovima Mia vozila - ispripovjedio je Jean Marc.

Mia Amour koja je stigla u Pulu dugačka je svega 2,97 metara. Njena jedinstvena odlika je da je vozačevo sjedalo pozicionirano naprijed i to u sredini (ne postoji suvozačko mjesto), a na stražnju klupu mogu sjesti dvije osobe. Postoji i nešto dulji model koji iza ima stražnju klupu za tri osobe.

image
Mia Amour
Jutarnji List
image
Mia Amour
Jutarnji List
image
Mia Amour
Jutarnji List

- Vozač sjedi u sredini prednjeg dijela vozila, a jedini automobil koji još ima tako pozicioniranog vozača je McLaren F1 koji vozi brzinom oko 300 km na sat. Druga zanimljivost na ovom automobilu je da ima gume za utrke koje su predviđene za brzine od 240 km/h, dok je maksimalna brzina ovog automobila, ali zaista maksimalna, 90 do 100 km/h. Doseg s jednim punjenjem vozila bi trebao biti 115 kilometara, ali u stvarnosti ne možete računati na više od 70 do 80 km - otkriva naš sugovornik.

Kaže i kako je Mia automatik, da je poput svih električnih automobila nečujna za prolaznike, ali nije tako ugodna za svoje putnike.

- Kada se vozite u ovom automobilu, stalno slušate zvuk elektromotora - završio je Jean Marc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:54