KREĆE KAMPANJA

Tomašević skupio najviše potpisa u Zagrebu, a evo tko je apsolutni rekorder na razini države

HDZ-ovac Damir Dekanić u Vukovarsko-srijemskoj županiji predao je najviše potpisa za kandidaturu za župana - 25.561
 Goran Mehkek/Cropix

U ponoć ističe rok za predaju lista i kandidatura za lokalne izbore koji se održavaju 16. svibnja. Biraju se vijeća i skupštine te općinski načelnici, gradonačelnici, župani, kao i njihovi zamjenici u 20 županija i Gradu Zagrebu, te u 127 gradova i 428 općina.

Izborna povjerenstva imaju rok od 48 sati da provjere potpise i objave sve pravovaljane liste i kandidature, te će početi i službena kampanja koja će trajati do 14. svibnja u ponoć pa slijedi izborna šutnja.

Kandidati za zagrebačkoga gradonačelnika imali su najzahtjevniji posao, trebali su prikupiti najmanje 5000 valjanih potpisa, no svi su prikupili puno više, pa je tako glavni favorit u utrci za Zagreb, Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo!, prikupio 20.236 potpisa, HDZ-ov kandidat Davor Filipović predao je 13.457 potpisa, Jelena Pavičić Vukičević iz Bandićeve stranke 12.000, Miroslav Škoro 14.000, Mostov Zvonimir Troskot 8700, SDP-ov Joško Klisović 6500...

image
Predaja kandidatura zagrebačkog HDZ-a
Goran Mehkek/Cropix

Zanimljiva su i neka imena na listama za zagrebačku Skupštinu, pa je tako Škoro za svoje zamjenike kandidirao Anu Lederer i Slavena Dobrovića. Nositelj je Škoro, na drugom mjestu je Zlatko Hasanbegović, a na trećem Nenad Matić. Visoko četvrto mjesto zauzeo je Stjepo Bartulica, a Dobrović koji je kandidat za zamjenika gradonačelnika na petom je mjestu.

Na HDZ-ovoj listi, koju nosi šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, na drugom je mjestu Davor Filipović, treće i osmo mjesto zauzele su kandidatkinje za Filipovićeve zamjenice Iva Hraste Sočo i Mirjana Kujundžić Tiljak, dok je na četvrtoj poziciji Mario Župan. Peto mjesto pripalo je HSLS-ovcu Darku Klasiću, šesto šefu Uprave HEP-a Frani Barbariću, a sedmo Josipu Jeliću, inače Plenkovićevu savjetniku za Zagreb. U zadnjem dijelu HDZ-ove liste našli su se liječnik Pavo Kostopeč, Tugomir Majdak te Andrej Rora, a tu je i Ana Župić Sokol, supruga HDZ-ova eurozastupnika Tomislava Sokola...

Prikupljenim potpisima najviše se, inače, vole hvaliti HDZ-ovci, pa nisu po tom pitanju zakazali ni na ovim izborima. Gotovo svi njihovi kandidati po gradovima, općinama i županijama predavali su najviše potpisa u odnosu na kandidate iz drugih stranaka, koji su prikupljali uglavnom nešto više od onoga koliko je potrebno.

U Osječko-baranjskoj županiji tako je najviše potpisa predao HDZ-ov kandidat za župana Ivan Anušić - 24.740, dok je Vesna Vučemilović iz DP-a, primjerice, predala 4242 potpisa, a SDP-ov Denis Ambruš 4000.

I HDZ-ovac Damir Dekanić u Vukovarsko-srijemskoj županiji predao je najviše potpisa za kandidaturu za župana - 25.561, dok je nezavisni Josip Dabro predao 5100 potpisa.

image
Damir Dekanić
Vlado Kos/Cropix

U Vukovaru je najviše predao Ivan Penava - 3000 potpisa, dok je HDZ-ovac Nikola Mažar predao 2637 potpisa, a nezavisni Željko Sabo 1150.

U Istarskoj županiji najviše je predao IDS-ov Boris Miletić - 11.000, potom HDZ-ova Irena Hrstić 4000 te SDP-ov Danijel Ferić 3200 potpisa.

Vice Mihanović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita, u pratnji Jelene Burazin i Stipe Božića, kandidata za zamjenike, u četvrtak je predao 14.160 prikupljenih potpisa. Na pitanje je li spreman za koaliciju sa Željkom Kerumom, rekao je kako će koalirati sa svima onima kojima je dobrobit Splita u prvom planu.

"Ako ne budemo imali stabilnu većinu u gradskom vijeću, ići ćemo na ponovljene izbore", rekao je Mihanović.

Kako doznajemo, kandidature su Izbornom povjerenstvu predale i stranke HGS Željka Keruma i Most, čiji je kandidat Ivica Grković.

Točno u 15 sati u četvrtak su ispred Trgovačkog suda u Zadru HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika i župana, zajedno s koalicijskim partnerima, predali prikupljene potpise za lokalne izbore. Branko Dukić i Božidar Longin, predvođeni Božidarom Kalmetom, nisu pokazivali ni najmanju zabrinutost, nego su komentirali kako vjeruju u pobjedu u prvom krugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:05