NOVI MODEL ZA OTPAD

Tomašević predstavio boksove za smeće: Postavit će se na 4.000 lokacija u Zagrebu

Koliko će ukupno koštati izrada i postavljanje tih boksova iz Grada zasad nisu otkrili

Tomislav Tomašević

 Darko Tomas/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak boksove za otpad koji bi trebali biti postavljano na najmanje 4.000 lokaciju u Zagrebu, nakon što se početkom srpnja uvede novi model skupljanja otpada.

Koliko će ukupno koštati izrada i postavljanje tih boksova iz Grada zasad nisu otkrili.

Podsjetimo, od 1. srpnja Zagrepčani će morati odvajati miješani komunalni otpad i plastiku, metal i papir. Plaćat će 45 kuna fiksno i dodatno službene vrećice koje koštaju 2, 4 i 8 kuna, ovisno o litraži 10, 20 ili 40 litara, i ovisno koliko otpada proizvedu.

Gradonačelnik je pritom odgovorio i na medijske špekulacije da će se rok 1. srpnja odgoditi za dva mjeseca navodeći da je plan i dalje isti.

- Mi se i dalje držimo plana uvođenja novog modela 1. srpnja kada će i stupiti na snagu, ali ako dođe do nekih neplaniranih okolnosti, onda nije strašno ni ako se nakratko odgodi - rekao je dodajući da su sve predradnje napravljene.

Konkretno, da su u postupku izbora tvrtke koja će izrađivati vrećice, da su u pregovorima sa shopping centrima koji bi vrećice trebali prodavati te da će zaposliti dodatne radnike u Čistoći i uvesti češći odvoz od idućeg tjedna za plastiku.

Osim toga, gradonačelnik se Tomašević osvrnuo na blokirani račun gradskog poduzeća Plinara-Opskrba. Rekao je da je PPD blokirao Gradsku plinaru Zagreb Opskrbu zbog duga od 40 milijuna kuna.

"Mislim da je to nekorektno od strane PPD-a, mislim da je to kršenje dogovora koji je potvrđen u veljači ove godine. Podsjećam, 7. lipnja prošle godine, par dana nakon primopredaje vlasti, stara uprava plinare potpisuje ugovor s PPD-om bez da nas obavijesti i zato dolazi do problema", rekao je Tomašević.

Dodao je da oko iznosa dugovanja nije siguran, ali da misli da se radi o zadužnici od 40-ak milijuna kuna.

Dodatno je na konferenciji za medije istupila i dogradonačelnica Danijela Dolenec pojasnivši formulaciju “osobe koje menstruiraju” koja se, kako je Jutarnji pisao, umjesto pojma “žene” pojavila u gradskom Prijedlogu Programa za mlade 2022-2025, u kontekstu menstrualnog siromaštva.

- Ne vidimo problem da napravimo tu mjeru za menstrualno siromaštvo inkluzivnijom. Mi znamo da su transrodne osobe uvelike isključene i marginalizirane u društvu, a važno je da kada govorimo o zdravlju da budemo što inkluzivniji, to ne smije biti sporno. Nas stav je jasan, mi ćemo jačati poziciju rodne ravnopravnosti i zastupati prava LGBTQ zajednice - rekla je Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:26