PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević o novom modelu naplate otpada: ‘U prvoj fazi će sigurno biti opomene, ali moramo imati i kazne‘

Zagrebački gradonačelnik kaže kako je ovaj model naplate otpada najeftinija opcija

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorio je obnovljenu Osnovnu školu Miroslava Krleže. Riječ je o prvoj zgradi odgojno – obrazovne namjene, cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije. Nakon otvorenja škole, gradonačelnik Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije.

Tomašević je rekao kako je ovo najstarija škola u Zagrebu te da su uspjeli završiti projekt na način da su svi učenici u školi.

- Konstrukcijska obnova gotovo je završena, ali postoje još radovi na fasadi koji će biti završeni do svibnja ove godine", rekao je Tomašević i dodao kako su radovi koštali 80 milijuna kuna.

- Konstrukcija je ojačana tako da može izdržati i petrinjski potres. Ova škola je zapravo potpuno nova i energetski je obnovljena. 40 milijuna kuna je iz Fonda solidarnosti, a druga polovica ići će iz Nacionalnog plana oporavka, kazao je Tomašević.

Gradonačelnik je komentirao i novi model naplate otpada.

- Traje javno savjetovanje, pozivam sve stručnjake da se uključe. Sve dobre prijedloge ćemo saslušati i uvažiti.

Tomašević je rekao kako je ovaj model najpravedniji.

Što se tiče proizvodnje plastičnih vrećica, one moraju biti napravljene od reciklirane plastike, istaknuo je Tomašević. Ponovio je da će račun imati fiksni i varijabilni dio.

Varijabilni dio plaćat će se kroz cijenu vrećice, pojasnio je.

- Uvest ćemo naplatu prema količini stvarno odloženog miješanog komunalnog otpada, što je bio dio našeg predizbornog programa, kazao je.

- Treba nam suradnja građana, treba proći vrijeme prilagodbe. U prvoj fazi će sigurno biti opomene, ali nekad moraju biti i kazne.

Rekao je i da će zeleni otoci ostati na svojim mjestima te da, što se tiče odvoza otpada, sve ostaje isto. Jedino se "mijenjaju spremnici od vrata do vrata", kaže.

- To mora biti pod kontrolom vlasnika kako bi znali što se događa u njihovim spremnicima, dodao je.

- Ako će morati ići na javnu površinu, složit ćemo tako da i dalje budu u kontroli vlasnika. Vezano za obiteljske kuće, one trenutačno imaju svoje spremnike na svom posjedu. Naš prijedlog je da i oni isto tako bacaju otpad u službenim vrećicama. Inače bi po zakonu morali naplatiti pražnjenje tog spremnika kao i višestambene zgrade, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42