SUPERVRIJEDNA ‘ENIGMA‘

Tajanstveni crni dijamant, za koji misle da je došao iz svemira, ide na aukciju: Moći će se kupiti i kriptovalutom

Dijamant je nazvan ‘Enigma‘, a vjeruje se da bi mogao postići cijenu od pet milijuna dolara

Kamen bi na aukciji mogao postići cijenu od pet milijuna dolara

 Giuseppe Cacace/Afp/Profimedia

Nesvakidašnji crni dijamant predstavljen je javnosti u prostorijama aukcijske kuće Sotheby's u Dubaiju (UAE). Ondje su ga mogli pogledati svi zainteresirani za kupnju tog jedinstvenog dragog kamena od 555 karata, prvi put nakon što je kod posljednjeg (tajnog vlasnika) bio u posjedu dvadeset godina.

Kamen ima 55 stranica, a oblikom podsjeća na bliskoistočni simbol moći, zaštite i broja pet, Hamsu, amajliju u obliku dlana. Bilo ga je iznimno teško oblikovati.

Dijamant nosi nadimak Enigma, a vjeruje se da je došao iz svemira prije otprilike 2,6 milijardi godina, prilikom pada meteorita ili asteroida na Zemljinu površinu.

Enigma je veća od bilo kojeg dijamanta ikad ponuđenog na aukciji. "Crni dijamant najveći je dijamant ikad ponuđen na aukciji. A značajno se razlikuje od svih bijelih ili obojanih dijamanata, koje inače imamo prilike vidjeti. Najveće su razlike u smislu porijekla i starosti kamena", kazala je specijalistica za nakit aukcijske kuće Sotheby's Sophie Stevens.

Nakon Dubaija, kamen će otputovati u London i Los Angeles, a nakon toga će početi online aukcija. Kamen bi na aukciji mogao postići cijenu od pet milijuna dolara, a iznos je moguće platiti moderniom valutom.

"Prihvaćamo kriptovalute, kao što je bio slučaj i na aukcijama drugog vrijednog kamenja. Lani smo, recimo, u Hong Kongu prodali dijamant "Key 10138" za 12,3 milijuna dolara, a plaćen je kriptovalutom", objasnila je Stevens.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:24