presica tomaševića

‘Svim vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora naknada će se smanjiti za 40 posto!‘

‘U javno savjetovanje je stavljena izmjena odluke o roditeljima odgojiteljima. Zaustavit ćemo ovu mjeru dok tu mjeru ne evaluiramo‘
Tomislav Tomašević
 Marko Todorov/Cropix

U predvorju Gradske uprave održana je konferencija za medije gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Kao što je Jutarnji prvi izvijestio, gradonačelnik Tomašević je na presici objavio kako je u javno savjetovanje uputio prijedlog o izmjenama i dopunama Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene čime je, između ostalog, krenuo u reguliranje Adventa i zakupa adventskih kućica.

- Sljedeća sjednica bit će najvjerojatnije 26. kolovoza. U javno savjetovanje je stavljena izmjena odluke o novčanoj naknadi roditeljima odgojiteljima. Zaustavit ćemo ovu mjeru dok tu mjeru ne evaluiramo. Prije svega želimo vidjeti demografske učinske jer je to predstavljeno kao demografska mjera. Naša namjera je jasno prikazana u našem programu, mislimo da nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom, rekao je zagrebački gradonačelnik.

Kaže kako bi spomenuta odluka mogla na snagu stupiti 5. rujna kada bi se zaustavile nove prijave.

- Najpravednije je da odluka stupi na snagu odmah jer će, bez obzira na datum, uvijek postojati netko tko će se smatrati zakinutim, rekao je Tomašević i dodao da se ova odluka ni na koji način ne tiče postojećih korisnika, već se zaustavljaju nove prijave.

- Druga odluka je izmjena i dopuna Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje površina javne namjene. Želimo zabraniti podzakup, ovo što se događalo na Adventu. U prijedlogu je propisano da se kućice u zakup daju putem javnog natječaja, rekao je Tomašević.

Postojat će mogućnost da se u zakup kućice daju neposredno, ali ne za vrijeme Adventa ili uskrsnih praznika i neće se moći dati u podzakup, rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao i da je Odbor za izbor i imenovanje izglasao i predlaže da se vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto.

- Na godišnjoj razini od ove odluke očekujemo uštedu u visini od 16 i pol milijuna kuna. Također, ako se neki vijećnik nije pojavio ni na jednoj sjednici u jednom mjesecu dosad je imao pravo na 50 posto naknade. Po novim pravilima, vijećnik kojega puni mjesec ne bi bilo na sjednici neće dobiti naknadu, rekao je Tomašević.

- Naš je plan više rada, manje naknada, poručio je gradonačelnik.

Komentirao je i natječaj za tri člana Uprave Zagrebačkog holdinga.

- Stigle su 73 prijave koje su trenutno u tehničkoj obradi, nakon toga slijedi bodovanje. Koliko će sve to trajati ne mogu reći, rekao je Tomašević te komentirao i rebalans proračuna: - Što se tiče ušteda, dali smo uputu uredima da predlože svoje uštede, nismo bili zadovoljni prijedlozima, tako da smo išli u novu analizu. Oko toga više informacija idući tjedan. Rebalans će biti pripremljen u rujnu”.

Tomašević je najavio da će zatražiti svu dokumentaciju da vidi koja je uloga Turističke zajednice Grada Zagreba u vezi Adventa i podzakupa kućica, prenosi N1.

Također je rekao da smatra da se i gradski prostori iznajmljuju po cijenama koje nisu tržišne.

Osvrnuo se i na probleme s otpadima.

- Traži se rješenje za pitanje biootpada. Pokušavamo stabilizirati sustav, a onda ćemo se baviti kako da sustav bude što jeftiniji i ekonomičniji. Trenutno se bavimo da se osigura odvoz bio i građevinskog otpada. Pokušavamo uspostaviti da sustav funkcionira, a onda ćemo ići u reviziju, naveo je Tomašević.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da od danas kreću mobilni timovi za pomoć građanima pri ispunjavanju dokumentaciju za obnovu nakon potresa. Također, rečeno je i da će obnova škola biti usporena jer su neke škole spomenici kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17