PANEL ‘NAJBRŽI PRST‘

Struka o najbržem prstu: Ne postoji idealan model javnih poziva za sufinanciranje projekata

Uz dobru pripremu i redovite pozive najbrži prst je često najbolje rješenje
Marko Biočina, Dragan Jelić, Ana Fresl, Maja Rajčić, Goranka Tropčić Zekan, Hrvoje Prpić i Anteo Milos
 CROPIX

12:20 - Komentirajući prijedlog Hrvoja Prpića da se u raspodjeli poticaja za kupnju električnih vozila unese kriterij očekivane energetske potrošnje vozila, Maja Rajčić kazala je kako se osnovni cilj spomenutih poticaja sastoji u potrebi da se što više električnih vozila nađe na cestama.

- Mislimo da je to najpravednije u ovome trenutku i da svi građani imaju jednaki pristup poticajima - dodala je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU. Prpić se založio da korisnici poticaja poput taksista i prijevoznika, imaju dodatno bodovanje pri raspodjeli sredstava FZOEU jer, napomenuo je, više i koriste vozila s većim utjecajem na okoliš.

- Uspostavili smo dijalog s FZOEU i znamo da je sada nemoguće odjednom promijeniti način poslovanja Fonda. Ipak, predložili smo, među ostalim, da oni koji žele poticaje za kupnju električnih vozila uplate akontacije za kupnju kako bi eliminirali neozbiljne podnositelje zahtjeva - ustvrdio je Prpić.

Vrativši u fokus rasprave pitanje energetske obnove zgrada, Goranka Tropčić Zekan založila se za kontinuitet u pripadajućim javnim pozivima FZOEU kako bi, istaknula, svi sudionici u obnovi znali planirati svoje aktivnosti.

Prijenos s panela počinje na 40:30.

- Imate situaciju da u pojedinim razdobljima nedostaje radne snage tvrtkama koje rade u energetskoj obnovi, jer im je otežano planirati radove - upozorila je Goranka Tropčić Zekan.

Gradonačelnik Novigrada Anteo Milos složio se s ocjenama da nema idealnog modela javnog poziva i natječaja.

- Pred nama je sedam godina financiranja EU gdje će biti više novca i imamo vrijeme da se pripremimo. Treba razmisliti i o ovdje izrečenom prijedlogu da se u raspodjeli novca primijeni regionalni model - naznačio je Milos.

Maja Rajčić poručila je kako će Fond osigurati kontinuitet sufinanciranja projekata iz svog područja i raditi na povećanju proračuna i za poticanje energetske obnove i za električna vozila.

- Moramo osluškivati građane i njihove prijedloge za poboljšanje poziva koji su upućeni upravo njima. Želimo u suradnji s građanima sprovoditi program i moto Fonda 'Za ljepšu našu' - kazala je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU, nakon čijeg je izlaganja moderator Marko Biočina zaključio panel.


12:00 Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU Maja Rajčić iznijela je rezultate ankete koju je Fond proveo među građanima o najboljem modelu odabira zahtjeva za raspodjelu potpora iz proračuna FZOEU.

- Oko 60 posto građana smatra da je 'najbrži prst' najbolji model odabira zahtjeva, a 71 posto građana smatra da bi bilo prihvatljivije da maksimalni iznos potpore bude manji kako bi sve više građana participiralo u podjeli - navela je Maja Rajčić. Hrvoje Prpić upitao je načelnicu FZOEU zašto se ne primijeni model prema kojem će se isplatiti potpora za svako kupljeno električno vozilo.

image
Maja Rajčić
CROPIX

- To je pitanje za neku višu razinu odlučivanja. Fond će nastojati povećati i ukupni iznos sredstava za poticanje kupnje električnih vozila i broj natječaja - dodala je Maja Rajčić.

Predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora Goranka Tropčić Zekan zauzela se za određivanje osnovnog cilja koji se želi postići potporama za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Energetska obnova obiteljskih kuća, primjerice, ima više koristi za neku obitelj ili društvo u cjelini od same obnove. Bolje je živjeti u prozračnoj, uspješno grijanoj i od nepogoda štićenoj kući - komentirala je Goranka Tropčić Zekan.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić založio se za primjenu statističkih regija ili županija u raspodjeli novca iz natječaja vezanih na fondove Europske unije.

- Nije dobro ako nam se raspodjela u nekom od većih poziva svede, primjerice, na Zagreb i okolicu, a da ništa ne dobiju podnositelji iz Slavonije ili Dalmacije - ocijenio je Jelić.


11:43 - Iznoseći prakse u javnim pozivima za raspodjelu novca iz fondova Europske unije u drugim državama, konzultantica Ana Fresl upozorila je, među ostalim, kako u odabiru najprikladnijeg modela odabira zahtjeva treba voditi računa o vremenu koje je potrebno da bi se pripremio zahtjev za dodjelu sredstava.

image
Ana Fresl
CROPIX

- Količina uloženog vremena u odnosu na konačni uspjeh najvažniji je čimbenik koji korisnici uzimaju u obzir razmatrajući slanje zahtjeva. Kad su u pitanju prigovori na rezultat natječaja, treba voditi računa o tome da ih je manje kada primjenjujete model 'najbržeg prsta' - kazala je Ana Fresl.Ona je kao najveću slabost 'najbržeg prsta' ocijenila mogućnost da na natječaju 'prođu' slabije kvalitetni projekti.

- Ne postoji idealan postupak, odnosno model poziva za sredstva iz EU fondova. Svakako da se u pripremi poziva mogu izbjeći mnoge pogreške. Isto tako, kontinuitet poziva mogao bi izbjeći prigovore koji se tiču modela 'najbržeg prsta' - zaključila je konzultantica Fresl.

Iako se panel odvija u strogim epidemiološkim uvjetima što podrazumijeva raspravu bez nazočnosti gledatelja, oni mogu postaviti pitanja za sudionike skupa na pripadajućoj e-mail adresi.


11:30 Hrvoje Prpić, čelnik udruge koja okuplja vlasnike vozila na električnu energiju čiju kupnju potiče FZOEU, ocijenio je u uvodnom dijelu panela kako se model 'najbržeg prsta' mogao izbjeći raspodjeljivanjem potpora na dulji rok.

- Slažem se i s prijedlozima da se umjesto jednog, raspisuju dva natječaja godišnje kada govorimo o potporama za kupnju električnih vozila - kazao je Prpić. Nadovezujući se na Prpićev istup, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos istaknuo je da gradska uprava kojoj je na čelu 'vrlo uspješno surađuje s FZOEU na brojnim projektima'.

image
Hrvoje Prpić
CROPIX

- Model 'najbržeg prsta' za našu gradsku upravu je prava noćna mora. Primjerice, uoči slanja zahtjeva za natječaj po tome modelu morali smo istestirati koja nam je najbrža internetska veza u gradu, pogasiti sva računala koja je potrebno i onda pokušati izboriti potporu - naveo je Milos.

image
Anteo Milos
CROPIX

Na opasku moderatora panela glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine kako nije FZOEU jedina državna institucija koja provodi model 'najbržeg prsta', reagirao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić potvrdivši kako je 'najbrži prst' ponekad najprikladnije rješenje.

image
Dragan Jelić
CROPIX

- Ako imate ograničeni javni poziv, primjerice, na koji se samo bolnice mogu javiti, imate mogućnost da se prihvate sve ponude koje ispunjavaju uvjete. U tom slučaju prolaze projekti koji sakupe dovoljan broj bodova, što znači da su i kvalitetni. No, sve više u zadnje vrijeme imate javne pozive gdje se mogu javiti brojni zahtjevi i gdje se svi zahtjevi predaju doslovce u jednoj sekundi. Tu se može ići na evaluaciju koja traje dulje vrijeme, a može se primijeniti drugi modeli poput 'najbržeg prsta', što, smatram, treba izbjegavati - komentirao je državni tajnik Jelić.

image
Marko Biočina
CROPIX

11:00 - Vjerujemo da će nam i ova rasprava pomoći da dođemo do najboljeg rješenja za način odabira zahtjeva koji pristižu na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kazala je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU Maja Rajčić otvarajući on line panel 'Najbrži prst - treba li nam i kada?' u organizaciji Jutarnjeg lista i FZOEU-a u prostorijama poslovnog centra HUB 385.

image
Goranka Tropčić Zekan
CROPIX

- Uz povećanje sredstava koje stavljamo na raspolaganje u našim natječajima, za unaprjeđenje načina odabira zahtjeva bit će nužna i edukacija korisnika, odnosno svih kojih se javljaju na natječaje - ustvrdila je načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU na početku panela čiji su sudionici i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora Goranka Tropčić Zekan, predsjednik udruge Strujni krug Hrvoje Prpić i stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl, uz moderiranje glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine.

U fokusu panela su različiti modeli prijave na javne pozive koje FZOEU i druge državne institucije priređuju za sufinanciranje projekata.


Današnji online panel 'Najbrži prst - treba li nam i kada?' Jutarnjeg lista i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) naslanja se na sve prisutniju javnu raspravu o načinima odabira korisnika javnog novca, pa i javnih dobara u cjelini.

Svoje pitanja šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U fokusu još jednog u nizu panela pod egidom 'Hanza hub' bit će različiti modeli prijave na javne pozive koje FZOEU priređuje za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, među kojim je modelima široj javnosti najpoznatiji sistem odabira zahtjeva prema kronološkom redoslijedu njihova zaprimanja, odnosno 'najbržeg prsta'.

Zbog kontroverzi koje takav model pobuđuju u javnosti, njegov se kolokvijalni naziv našao i u naslovu ovog online panela, no u raspravi će itekako biti riječi i o drugim modelima koje na pripadajućim javnim pozivima primjenjuju kako FZOEU, tako i druge državne institucije. Panel će, među ostalim, pokušati raščlaniti utemeljenost najčešćih prigovora koji se na račun javnih poziva države mogu čuti u javnosti, poput tvrdnji da se umjesto najizvrsnijim projektima novac daje najbržim i najsretnijim podnositeljima zahtjeva, da se pozivi priređuju nedovoljno transparentno i uz nejednaku dostupnost svim zainteresiranima ili da se sustav raspodjele novca iz fondova Europske unije niti nakon šest godina primjene nije učinio sposobnim pravilno ocijeniti projekte i odabrati najbolje.

Sudionici on line panela 'Najbrži prst - treba li nam i kada? koji možete pratiti uživo na portalu Jutarnjeg lista su državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost FZOEU Maja Rajčić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora Goranka Tropčić Zekan, predsjednik udruge Strujni krug Hrvoje Prpić i stručnjakinja za EU fondove Ana Fresl, uz moderiranje glavnog urednika gospodarstva Hanza Medije Marka Biočine.

image
Najbrži prst panel
Jutarnji
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:36