VELIKI VODIČ

Što gledati za vikend: Sočna sapunica i opaki vestern na streamingu i jedan dobar razlog za kino

Jedna noć u Sohu

 Parisa Taghizadeh/Focus Features/The Hollywood Archive/Avalon/Profimedia

POSLJEDNJA NOĆ U SOHOU, psihološki horor (U KINIMA)

R: Edgar Wright

G. Anya Taylor Joy, Matt Smith...

Sjajni britanski redatelj Edgar Wright, iza kojeg su Cornetto trilogija, već kultni "Scott Pilgrim vs. The World", i ludi akcijski mjuzikl "Baby Driver", u kina se vraća s mračnom fantazijom "Posljednja noć u Sohou" koji na svojim leđima nosi Anya Taylor Smith, nakon "Daminog Gambita" svjetski poznata zvijezda. Radnja praćena izvrsnim soundtrackom prati Eloise Ellie Turner (Thomasin McKenzie) mladu djevojku koja sanja postati modna dizajnerica pa stoga seli u London na studij. Tada kreću njene noćne more u kojima se vraća u 1960-tu godinu (ili barem tako misli) gdje upoznaje misterioznu pjevačicu Sandie (Taylor Joy), i prati njen život pun zlostavljanja i mračnih tajni. Naš kritičar Nenad Polimac u razgovoru s Damjanom Raknićem otkriva zašto bi gledatelji mogli ostati zbunjeni nakon preokreta na kraju, a detaljnu recenziju filma možete pročitati ovdje. Film igra u kinima i kao i svaki Wrightov sigurno je vrijedan pažnje.


THE HARDER THEY FALL, vestern (NETFLIX)

R: Jeymes Samuel

G: Idris Elba, Delroy Lindo, Regina King...

Gotovo dva i pol sata opako režirane pucačine, praćene reggae i hip-hop soundtrackom i s odličnim glumačkim ansamblom donosi nam jedan od rijetkih vesterna koji su u posljednje vrijeme stigli na Netflix. Jonathan Majors glumi Nata Lovea, odmetnika koji cijeli život traga za bandom koja mu je, dok je bio klinac, pred očima pogubila roditelje, a glavni negativac kojeg mora ubiti je Rufus Buck (Idris Elba). Film je pun stila, dobre glazbe, evocira špageti vesterne s kojima mlađa publika vjerojatno nije upoznata, pa to spretno spaja s filmovima Quentina Tarantina (ponajviše s "Odbjeglim Djangom") i kul muzikom. Glumački ansambl sastavljen je isključivo od afroameričkih zvijezda, a posebno su dobre žene Regina King i Zazie Beetz. Na kraju cijelog tog fino orkestriranog kaosa dočekat će vas i emotivni preokret, a o samom autoru filma čitajte ovdje


GRETA, dokumentarni film (U KINIMA)

R: Nathan Grossman

Biografija valjda najpoznatije djevojke na svijetu, ekološke aktivistice Grete Thunberg od ovog je vikenda i u hrvatskim kinima. Premijera Grossmanovog dokufilma održana je na venecijanskoj Mostri, a radnja kreće od njenog prvog štrajka za klimu, sve do naslovnice magazina TIme koji ju je proglasio osobom godine. Sve o filmu zna naša novinarka Lana Ribarić.


ARMY OF THIEVES, akcijska komedija (NETFLIX)

R: Matthias Schweighofer

G:Matthias Schweighofer, Natalie Emmanuel...

Nema tome dugo, a Zack Snyder, redatelj Batmana i Supermana, s Netflixom je sklopio dvogodišnji ugovor i obećao im se snimati velike spektakle i pokretati unosne franšize. Prvi potez bio je zombie film "Army of the Dead" u kojem Dave Bautista i ekipa provaljuju u Las Vegas koji je u karanteni i pun zombija. Ideja je da provale u sef koji leži u podrumu kasina i pobjegnu pred zombijima s milijunima, a ključan za to bio im je razmjerno simpatični lik Ludwiga Dietera (Schweighofer), obijač sefova s tvrdim njemačkim naglaskom i lošim forama. Manje je za priču što je film zapravo loš, jer gledalo ga je preko 75 milijuna ljudi, pa se odmah bacilo na snimanje nastavaka. Ovaj sada je prednastavak, odnosno prati Dietera i njegove podvige prije upada u Las Vegas, i nije puno bolji ali srećom ni gori od prvog dijela. K tome "Thieves..." je odmah iskočio na top listama među najgledanijima pa je Snyder već najavio snimanje i trećeg dijela, a u najavi je i animirani film. Netflix je jednostavno gladan ovakvog sadržaja a očito i publika. Dakle, šansu mu dajte, ali ne očekujte previše.


TRAČERICA, teen serija (HBO Max)

R: Joshua Safran

Puno se toga promijenilo u kratkom vremenu vez tračerice. Originalna serija koja je emitirana od 2007. do 2012 i koja je pratila dogodovštine bogatih klinaca na Manhattanu bila je veliki soap opera hit, pomalo bezobrazni, sočni dnevnik koji je u zvjezdanu orbitu izbacio Blake Lively i Penna Badgleya. Međutim sada smo u 2021. godini, i glavni junaci više nisu moralno suspektni bijelci već dvije Afroamerikanke, a umjesto bloga na kojem se u originalu tračalo sada imamo Instagram profil. Je li i nova serija zadržala stari šarm ili robuje političkoj korektnosti, zna naša urednica Svijeta kulture Pavica Knezović Belan. Njoj se to nije svidjelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:55