PERFORMANS AKTIVISTA

‘Situacija se mora promijeniti. Naša poruka je srčano pozivanje stanovnika Zagreba da izađu na izbore‘

Udruge Zelena akcija i Pravo na grad održali su performans na zelenoj površini nedaleko Nacionalne sveučilišne knjižnice
 Zeljko Puhovski/Cropix

Udruge Zelena akcija i Pravo na grad održale su u srijedu performans kojim su, kako su naveli, željeli upozoriti na kaos prostornog uređenja u Zagrebu te su pozvali sve građane da izađu na izbore i 'izbore se za promjene'.

"Ova akcija je dio kampanje 'Dosta je! Izađi na izbore'. Tema ove akcije je prostorno uređenje, zapravo kaos u cijelom sustavu urbanizma u Zagrebu. Livada na kojoj se nalazimo je u GUP-u označena kao zelena zona, međutim, prije godinu dana su vladajuće stranke u Zagrebu, Bandić Milan 365 i HDZ, pokušali prenamijeniti ovu i još 90 drugih zona u stambene i mješovite", izjavio je novinarima član Zelene akcije Bernard Ivčić.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Performans je održan na toj zelenoj površini nedaleko Nacionalne sveučilišne knjižnice, a 10-ak aktivista držali su transparent "Dosta je! Izađi na izbore" i glumili su građevinske radnike koji su svojim strojevima proizvodili buku.

Istaknuli su kako je nužno da svi kvartovi koji su preizgrađeni imaju kvalitetne i uređene zelene površine, sportsko-rekreacijske zone i prostore društvene namjene.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

"U praksi se događa da te zone propadaju, postaju šikare, štakornjaci, u konačnici građanima onda te zone postaju strane i ne doživljavaju ih", upozorio je Ivčić.

Tada se, navodi Ivčić, počnu javljati različiti investitori koji onda u sprezi sa Gradskom upravom iniciraju prenamjenu zemljišta, nakon čega niču stambene i poslovne zone te se srozava kvaliteta života u gradu jer komunalna i prometna infrastruktura ne prati toliku količinu novoizgrađenih objekata.

image
Bernard Ivčić
Zeljko Puhovski/Cropix

Kaže kako onda u slučaju povećanih količina oborina dolazi do poplava koje su sve učestalije u Zagrebu, a onemogućeno je i prirodno zagrijavanje i hlađenje cijeloga grada, čime on postaje potpuno nespreman za prilagodbu i suočavanje sa sve intenzivnijim posljedicama klimatskih promjena.

Poručio je da od Gradske uprave na odlasku ne očekuju ništa, jer su u 20 godina pokazali bijedu u upravljanju gradom, a od nove uprave očekuju radikalan odmak od ovakvog sustava upravljanja prostorom.

image
Zagreb, 310321.
Miramarska 89.
Zelena akcija i Pravo na grad odrzali su performans kojim su ukazali na brojna pogodovanja i netransparentne prenamjene zemljista u Zagrebu. Ta akcija dio je kampanje Dosta je Izadji na izbore koju su pocetkom mjeseca pokrenuli Zelena akcija, Pravo na grad i desetak zagrebackih udruga i gradjanskih inicijativa
Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX
Zeljko Puhovski/Cropix

Iz Prava na grad Iva Marčetić podsjetila je na prosvjed 20.000 građana Zagreba na Trgu bana Jelačića koji su se usprotivili izmjenama i dopunama GUP-a, a koje su došle na Skupštinu netom prije početka pandemije.

"U tom prijedlogu izmjena su Bandić Milan 365 i HDZ htjeli prenamijeniti pola milijuna kvadrata zelenih površina i površina društvene namjene kako bi pogodovali određenim investitorima", ustvrdila je Marčetić.

image
Iva Marčetić
Zeljko Puhovski/Cropix

Smatra kako je princip planiranja prostornog uređenja u Zagrebu usmjeren na pogodovanje, umjesto da bude strateški.

"Ta se situacija mora promijeniti. Naša poruka je srčano pozivanje stanovnika Zagreba da izađu na izbore", poručila je Marčetić.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:58