SUĐENJE ZAVADLAVU

Šerić: Zgrožen sam traženom kaznom; Otac ubijenog: Moj sin se raspada u grobnici, a on se zafrkava

Zavadlav, optužen za teško trostruko ubojstvo, danas je iznosio svoju obranu u kojoj je uglavnom negirao zločine
 Duje Klaric/Cropix

Presuda Filipu Zavadlavu koji je optužen da je u splitskom naselju Varoš u siječnju prošle godine iz kalašnjikova ubio trojicu ljudi bit će izrečena u utorak na splitskom Županijskom sudu.

Zavadlav, optužen za teško trostruko ubojstvo, u petak je iznosio svoju obranu u kojoj je uglavnom negirao zločine. Rekao je da sebe ne vidi na mjestu događaja, da nije kriv te sudu predložio da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir.

image
Duje Klaric/Cropix

"Ja sam u to vrijeme bio na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije. Ja to nisam napravio. Zašto bi to napravio? Još me nitko nije uvjerio da sam ja osoba koja je pucala. Žao mi je što živimo u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Iz ovoga se treba izvući pouka", kazao je optuženi Zavadlav.

Tužitelj zatražio 50 godina zatvora

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

image
Duje Klaric/Cropix

Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

"Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija", zaključio je Štrbac.

Branitelj optuženog Zavadlava odvjetnik Branko Šerić je u završnom govoru tvrdio kako njegov branjenik nije bio ubrojiv što je pokazala i njegova današnja obrana te nastavio da kaznena djela nije počinio iz bezobzirne osvete, kao i da se u tom slučaju radilo o običnom ubojstvu.

Obrana: Zavadlav bio bitno smanjene ubrojivosti

Dodao je da je današnja Filipova obrana čista deluzija. Zgrožen je zahtjevom tužiteljstva koje za Zavadlava traži maksimalnu kaznu od 50 godina. Upozorio je i da se u hrvatskom pravosuđu događa da sud ne sudi nego da vještaci presuđuju.

image
Duje Klaric/Cropix

"I dalje tvrdim da Zavadlav nije bio ubrojiv. Sama njegova današnja obrana se uklapa u takvu procjenu. Današnja obrana je čista iluzija, zato sam predložio da se napravi dopuna psihijatrijskog vještačenja. Završne riječi zamjenika tužitelja pa i zastupnika oštećenih su već u diskrepanciji. Jer prema tome proizlazi da dvoje od njih nisu pripadali niti narkomanskom miljeu niti da su na bilo koji način isprovocirali Filipa Zavadlava. Time već otpada kvalifikacija osvete. No ne želim sad putem medija utjecati na presudu, čut ćemo je u utorak", kazao je Šerić i dodao da je šokrian što tužiteljstvo traži maksimalnu kaznu od 50 godina.

"Šokiran sam time jer se do sada u praksi nije dogodilo da osoba bitno smanjene ubrojivosti dobije maksimalnu kaznu. Pogotovo zato što je bitno smanjeno ubrojiva osoba je sužene svijesti, a i pitanje je motivacije u tom trenutku. I to dovodi u pitanje je li se uopće radilo o osveti, a kamoli bezobzirnoj osveti. Pogotovo kada čujemo da je pucao u pogrešnu osobu, a ne u onu prema kojoj je trebao gajiti osvetničke namjere", kazao je Šerić.

image
Duje Klaric/Cropix

Nakon današnjeg završnog ročišta medijima se obratio otac ubijenog Marina Ožića Paića, javlja Dalmacija danas.

"Cijelo ovo vrijeme bio sam na suđenju i u miru i tišini sam ga pratio. Kada sam ja tu i moj sin je tu. Ništa ovdje nije neočekivano, osim što je bijednik i kukavica još je pokazao da je lažov", kazao je Vlado Ožić Paić.

"Nadalje, pitanje koje sam htio postaviti iako mi nije dozvoljeno, (iako mi je gospodin Štrbac rekao da imam pravo) je bilo samo jedno: je li moj sin ikad i na bilo kakav način učinio zlo Filipu Zavadlavu ili bilo kojem članu njegove obitelji? To mi nije omogućeno! Moj sin je taj odgovor platio svojim životom. Satisfakciju mi je pružio njegov odvjetnik koji je kazao da je moj sin nevin te da je poginuo slučajno i ja mu se ovim putem od srca zahvaljujem", rekao je te je nastavio:

"Nepobitno je dokazao da je moj sin nevin, kako god bilo iskreno i odgovorno tvrdim da je Zavadlav pobjednik. U ovoj zemlji nema smrtne niti doživotne kazne, da ima pravde dobio bi 50 godina. Dok on jede, igra se, trenira, zafrkava moj sin i ova dvojica momaka se raspadaju u grobnici", zaključio je Vlado Ožić Paić.

image
Duje Klaric/Cropix

Podsjetimo, optužnica Županijskog državnog odvjetništva Zavadlava (26) tereti da je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Osim za trostruko teško ubojstvo tereti ga se i za nedozvoljeno držanje oružja te općeopasnu radnju. Zavadlav se nakon krvoprolića u Varošu predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon ubojstva. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije nego li je došao tamo u obližnji kontejner na cesti je odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 09:28