ŠOKANTNE SNIMKE

Senatori bježe hodnicima, policajac zgnječen, a bijesna masa maršira zgradom: ‘Objesite ga!‘

Na suđenju Trumpu, optuženom za poticanje na pobunu, prikazane su nove snimke i otkriveni nepoznati detalji napada na Kapitol
Prizor iz napada na Kapitol
 Screenhot: Capitol Security

Potpredsjednik Mike Pence uspio je pobjeći na sporedni izlaz dok je rulja već trčala hodnicima zgrade Kongresa, dok su oni koji su se još naguravali pred ulazom skandirali da ga se objesi. Zastupnik Eric Swalwell, u strahu hoće li preživjeti, supruzi je poslao poruku "Volim tebe i bebe". Vidno potresena, demokratkinja Madeleina Dean prisjetila se kako joj je bilo slušati zastrašujuće lupanje vratima po zgradi Kongresa. Demokrata Chucka Schumera nadzorne kamere su snimile kako trči po podrumu tražeći gdje se može sakriti. Swalwell je rekao da je kasnije izbrojao: točno 58 koraka dijelilo je senatore u bijegu od naoružanih ekstremista koji su upali u Kongres.

Na nastavku procesa za impeachment Donaldu Trumpu pred američkim Kongresom, tijekom osmosatne prezentacije u srijedu demokrati su prikazali nove snimke upada Trumpovih pristaša u zgradu američkog parlamenta na washingtonskom Kapitolu 6. siječnja.

Trumpa se tereti da je osobno odgovoran za napad na zakonodavno tijelo, u kojem je smrtno stradalo pet osoba, a čini se da je za dlaku izbjegnuta gora tragedija. Nakon njegovog huškačkog govora gomila se okupila pred Kongresom, provalila u zgradu i divljala.

Dramatične snimke

Na dramatičnim snimkama vide se Trumpovi pristaše kako divljaju hodnicima Kongresa, tražeći potpredsjednika Mikea Pencea i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Esktremisti krajnje desnice među prvima su ušli u zgradu, neki naoružani. Vidi se bijesna rulja, uspaničeni policajci, djeca političara u bijegu. Nekim senatorima snimke su bile previše uznemirujuće, sakrivali su glavu da ne bi gledali i ponovo se prisjećali.

Potpredsjednik države Mike Pence predsjedavao je 6. siječnja sjednicom potvrđivanja izborne pobjede Joea Bidena. Na dosad neobjavljenim snimkama sigurnosnih kamera vidi se kako njegova obitelj uz pratnju bježi stepeništem uz salu za sjednice, gotovo 15 minuta nakon što su Trumpovi pristaše provalili u Kapitol. Mramornom zgradom odjekivalo je "Objesite Mikea Pencea! Objesite Mikea Pencea", a vani su bila improvizirana vješala. U jednom trenutku rulja je došla na 100 metara od sobe u kojoj se Pence skrivao, rekli su na noćašnjem saslušanju u Kongresu predstavnici optužbe.

Na jednom snimku vidi se policija kako puca kroz razbijeni prozor, kad je ubijena veteranka Ashki Babbitt dok je pokušavala kroz taj prozor ući u zgradu. Vidi se i kako je poginuo policajac Daniel Hodges, zgnječen na vratima dok je pokušavao spriječiti gomilu da prodre u Kongres. Na jednoj snimci policajac Eugene Goodman izvodi senatora Mitta Romneyja dalje od opasnosti. Na drugoj snimci vidi se skupina senatora koja je za dlaku izbjegla izgrednike.

Mitt Romney, jedan od žešćih Trumpovih kritičara u republikanskim redovima, rekao je novinarima da nije imao pojma da je bio toliko blizu opasnosti: "To vam udara na srce i nosi suze na oči. Bilo je krajnje uznemirujuće i emotivno", rekao je. Zahvalio je policajcu i rekao da je imao sreću da ga je Eugene Goodman izveo u pravom smjeru.

Tražili Pelosi

U drugom videu, suradnici Nancy Pelosi uletjeli su u konferencijsku sobu, zabarikadirali se i sakrili pod stol nekoliko trenutaka prije upada izgrednika u njezin ured. Nancy, oh Nancy, gdje si Nancy, pjevao je jedan. Jedan od muškaraca koji se slikao s nogama u čizmama stolu predsjednice Zastupničkog doma, nosio je pištolj za omamljivanje koji je mogao ozbiljno ozlijediti.

Ovo je za Ameriku trenutak istine, ustvrdio je demokrat Jamie Raskin. "Pitanje koje se postavlja pred svima vama u ovom procesu: je li ovo Amerika?", poručio je Raskin američkih kongresmenima.

Demokrati su detaljno izlagali kako je bivši predsjednik Trump, tjednima negirajući rezultate izbora i lansirajući jednu za drugom teorije da je pokraden i da su izbori lažirani, dizao atmosferu i uzrokovao pobunu koja je završila u krvi. I nakon što su sudovi utvrdili da su prijave neosnovane, nastavio je lagati da je pokraden. Nije slučajno lagao: demokrati su pred Kongresom noćas analizirali Trumpovo ponašanje mjesecima prije izbora pa do 6. siječnja, pokazujući kako je ciljano plasirao laži da bi posijao nepovjerenje u izbore, što je kulminiralo 6. siječnja. Puštali su isječke televizijskih intervjua i govora u kojima se Trump u više navrata odbio obvezati na mirnu primopredaju vlasti.

Nije Trump bio običan promatrač 6. siječnja, nego glavni poticaj onoga što se dogodilo, tvrdi optužba. Invazija na Kapitol nije spontani, slučajni čin kaosa, već ga je Trump "zapalio i potaknuo" smišljeno djelujući u tom smjeru tijekom nekoliko mjeseci. Još u svibnju 2020. izašao je s tvrdnjom da je jedini način da izgubi izbore 2020. da bude pokraden.

Trump s veseljem gledao nerede

Dok je trajao napad na Kongres, Trump je propustio koristiti ovlasti da zaustavi nasilje. Umjesto toga je s veseljem promatrao kako njegovi pristaše napadaju sjedište vrhovne zakonodavne vlasti u zemlji. "Trump je to gledao na TV kao reality show", rekao je demokrat Jamie Raskin, prenosi CNN. Umjesto da djeluje kao vrhovni zapovjednik, slao je tweetove koji su dodatno palili gomilu.

Demokrati su pokazali kako je došlo do kaosa u kojem su prosvjednici provalili u zgradu Kongresa koja je djelovala kao da je ostavljena bez obrane. Pustili su audio snimku na kojoj se čuje kako policajac izbezumljeno traži pomoć nakon što su pobunjenici probili barikade prema Kapitolu. "Pukla nam je linija. Svi se policajci povlače", vikao je u 13:49.

"Nama se to moglo činiti kaosom i ludilom, ali tog dana postojala je metoda u tom ludilu", ustvrdio je kongresmen Jamie Raskin, jedan od voditelja procesa impeachmenta. Demokrati su detaljno secirali Trumpov govor, kojim je potaknuo svoje pristaše da spriječe Kongres da potvrdi rezultate izbora koje je tjednima bezuspješno pokušavao osporiti u nizu tužbi za lažiranje izbora.

Demokrat Joe Neguse ustvrdio je da je Trump tog dana javno pozvao pristaše u Washington i planirao skup baš u vrijeme kada je Kongres zasjedao radi prebrojavanja izbornih glasova. Izborom riječi Trump je pristalicama nepogrešivo signalizirao da napadnu, istaknuo je Neguse. Pozvao ih je da odu na Kapitol kako bi se borili za spas svoje zemlje. "Trump ih je poslao ovamo s tom misijom", ustvrdila je zastupnica Stacey Plaskett. Ustvrdila je da ih je Trump ciljano poslao na Pencea i Nancy Pelosi, koji su predsjedali brojanjem izbornih glasova. Samo zahvaljujući sreći i hrabrosti policajaca nisu stradali.

“Te su riječi bile pažljivo odabrane. Oni su imali točno određeno značenje za tu gomilu”, ustvrdio je Neguse. Nije ih samo nahuškao. “Rekao im je kako, gdje i kada", poručio je.

Poticanje na pobunu

Mjesecima je Donald Trump pripremao svoje pristaše na pobunu, tvrde demokrati. Kad je grupa njegovih pristalica u listopadu pokušala izgurati autobus Bidenovih pristaša s autoceste, Trump ih je poticao na Twitteru, prenosi NYT. I on i oni koji su ga podržavali počeli su koristiti sve nasilniji jezik, Trump nije učinio ništa da osudi naoružane gomile njegovih pristaša koje su se pojavile u gradovima širom zemlje. Umjesto toga, više ih je puta pozvao da dođu u Washington 6. siječnja kako bi "zaustavili krađu" dok se Kongres sastajao da bi potvrdio pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Demokrati su detaljno analizirali Trumpovo djelovanje kako bi argumentirali da je ciljano nahuškao gomilu koja je provalila na Kapitol. Digao je 62 tužbe za krađu izbora, sve osim jedne su odbačene. Zatim je pojačao pritisak na šefove izbornih komisija da ponište izborne rezultate, javno ih vrijeđajući kad bi to odbili. Puštena je snimka Trumpovog razgovora s dužnosnikom iz Georgije, gdje predsjednik moli da pronađe dovoljno glasova da preokrene Bidenovu pobjedu u državi.

"Senatori, ne smijemo se na to oglušiti", poručila je zastupnica Madeleine Dean. Trump je to napravio u nizu saveznih država, javno i glasno.

Ništa nije poduzeo da zaustavi gomilu. Činjenica je da 6. siječnja Trump nije niti jednom osudio ovaj napad, ustvrdio je zastupnik David Cicilline. Trumpovi odvjetnici ga brane da je Trump zaštićen prvim amandmanom, koji jamči slobodu govora. Zastupnik Jamie Raskin, bivši profesor ustavnog prava, objasnio je da prvi amandman štiti običnog građanina kad kritizira vlast, dok je Trump imao obvezu zaštititi naciju kao njezin predsjednik.

Demokrati tvrde da imaju sve dokaze po kojima bi Donald Trump, prvi put u povijesti, trebao biti osuđen, čime bi se otvorio put glasanju kojim bi mu se onemogućila buduća predsjednička kandidatura. Prilikom izglasavanja početka procesa za impeachment, demokratima se pridružilo desetero republikanaca. Za impeachment je glasalo 197 od 232 senatora. Da ga proglase krivim, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 17 republikanskih glasova, a to New York Times procjenjuje malo vjerojatnim. Demokrati će svoje izlaganje nastaviti danas, a nakon toga će predstavnici Donalda Trumpa imati pravo na iznošenje obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00