ZABRANE LETOVA

Ruski putnici: ‘Prihvaćamo sankcije. Neka europski vođe maknu ovog našeg kriminalca‘

Europska unija zabranila je ruskim avionima letenje nad EU, a Rusi su vratili u istom stilu

Putnici koji su se zatekli u Rusiji od početka invazije tražili su alternativne pravce preko kojih mogu doći do željenih destinacija

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Najveća međunarodna zračna luka u Rusiji, u blizini Moskve, posljednjih je dana puna putnika koji pokušavaju pronaći alternativne pravce za povratak na željene destinacije. Posljedica je to dviju zabrana - europske i ruske.

Europska unija zabranila je ruskim civilnim zrakoplovima, čak i privatnim, da lete iznad europskog zračnog prostora, nakon čega su Rusi odgovorili svojim sankcijama.

U svemu tome ostali su zatečeni putnici. Radi se o turistima, stranim studentima i poslovnim ljudima, koji umjesto odabrane rute moraju pronaći alternativni prijevoz. Njaviše su time pogođeni oni koji su iz europskih zračnih luka imali presjedavajuće letove.

"Jučer smo trebali letjeti u Pariz, a onda iz Pariza dalje do Brazila. No usred leta su nas vratili i sad smo rezervirali drugi let. Idemo u Dubai, a zatim u Brazil", kazao je brazilski student Davi Ramos.

U Moskvi se na odmoru našla obitelj španjolskog odvjetnika, kojeg su sankcije razljutile. "Naša viza večeras ističe. Ako do tad ne napustimo Rusiju, onda smo u velikom problemu. Mislim da su europske vlasti donijele užurbanu odluku, prije nego što su uspostavili humanitarni koridor za evakuaciju europskih građana poput mene", objasnio je svoje stajalište Španjolac Jorge Enrique Rojas Moreno.

Oštre sanckije ponajviše će utjecati na ruske građane, no dio njih smatra kako su itekako opravdane. "Potpuno se slažem s otkazivanjem letova europskih aviokompanija. Rusija mora biti predmet potpune blokade. Nadam se da će europski vođe ustrajati s čeličnim živcima i ove sanckije pretvoriti u prave sankcije. Tako da s vlasti maknu kriminalnog moćnika", kazao je ruski putnik koji nije htio otkriti svoje ime.

S njim se složila i sugrađanka Elena Travkina. "Otkazivanje letova mi se čini kao najmanje od najmanjeg što se ovdje događa. A što ostaje osim toga? Bol. Sram. Ostaje nam i želja da popravimo ovu situaciju. Ako je to uopće moguće, ako se išta može popraviti", kazala je ruska prevoditeljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:40