NOVA LISTA

Rolling Stone nakon 17 godina ažurirao listu 500 najboljih pjesama ikad, došlo je do promjene na vrhu!

Na listi su se pojavile čak 254 nove pjesme, a i puno novih izvođača jer se puno toga promijenilo od prošle liste sastavljene još 2004.
Aretha Franklin
 Philippe Gras/Alamy/Profimedia

Magazin Rolling Stone po prvi put nakon 17 godina ažurirao je svoju kultnu listu 500 najboljih pjesma svih vremena. U izboru za najbolju pjesmu je sudjelovalo preko 250 umjetnika, glazbenika, producenata, glazbenih kritičara te značajnih pojedinaca iz glazbene industrije koji su između 4000 predloženih pjesama morali izabrati 500.

- Puno se promijenilo od 2004. godine. Appleov iPod je bio relativno nov, a Billie Eilish, jedna od najuspješnijih glazbenica danas, imala je tri godine – napisali su iz The Rolling Stonea te dodali da je novi popis zbog tih, ali i mnogih drugih razloga bio neophodan.

Prvo mjesto pripalo je pjesmi „Respect” kraljice soula Arethe Franklin. Prvu verziju ove pjesme otpjevao je njen autor Otis Redding, a dvije godine kasnije objavljena je Arethina verzija u novom aranžmanu, koja je okrenula rodne uloge te popularnošću nadmašila original. Pjesma je objavljena 1967. godine na njezinom debitantskom albumu “I Never Loved a Man the Way I Loved You”, a tijekom 70-ih godina ova pjesma postala je svojevrsna himna pokreta borbe za građanska prava i rodnu ravnopravnost. Pjesma je na prošloj listi, iz 2004., zauzela četvrto mjesto, iza Boba Dylana, Johna Lennona i Marvina Gayea.

Drugo mjesto zauzela je „Fight the Power” Public Enemyja iz 1989.godine, a treća je „A Change is Gonna Come” Sama Cookea iz 1964. Uslijedila je „Like a Rolling Stone” Boba Dylana, a iza nje Nirvanina „Smells Like Teen Spirit” iz 1991.

Na šesto mjesto smjestio se Marvin Gaye s pjesmom „What's Going On”, a na sedmo „Strawberry Fields Forever” Beatlesa. Osmo mjesto pripalo je „Get Your Freak On” i Missy Elliot, a „Dreams” Fleetwood Maca našao se na devetom mjestu. Prvih deset pjesama zaključuje hit iz 2003. godine, pjesma „Hey Ya!” u izvedbi Outcasta.

Na listi su se pojavile čak 254 nove pjesme, a i puno novih izvođača poput Kendricka Lamara, Lizzo, Kanye Westa, Lorde, Lil Nas X-a,The Weeknda, Robyn, Lady Gage, Billie Eilish, Taylor Swift, Beyonce, Amy Winehouse, Adele i BTS-a. Najnovija pjesma u prvih 20 je „Dancing On My Own” Robyn koja se smjestila na 20. mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:35