SRETAN ZAVRŠETAK

Ravnatelj oduševljen povratkom osmaša u školi, građani se pitaju: ‘Zašto je uopće do toga došlo?

Učenik je u zajednički prostor škole ušao sa maskom temeljem propisa, sjedi sa svojim vršnjacima u razredu i uči povijest - rekao je Štibohar
 Ronald Gorsic/Cropix

Ispred OŠ Krapinske toplice više nema opsadnog stanja i sve je kao prije! Naime, nakon što je 14-godišnji učenik 8. razreda puna dva tjedna, točnije deset radnih (školskih) dana izbivao s nastave te je većinu vremena provodio ispred škole jer ga u istu puštali nisu bez zaštitne maske koju je odbijao nositi tvrdeći da ga guši, 11. dana nastave školarac je u školu ipak ušao i to s maskom. Dogovor je postignut na istinsku radost ravnatelja škole Samsona Štibohara nakon višesatnih 'pregovora' i popuštanja roditelja jer je učeniku, u protivnom, prijetilo izbacivanje iz škole i izuzimanje iz obitelji, a roditeljima kaznena prijava za zanemarivanje djeteta. Ovako će kao obitelj, neslužbeno doznajemo, zaraditi tek opomenu.

Naime, u ponedjeljak u 9.30 sati temeljem prethodne najave, na dječakovu adresu stanovanja stigle su dvije djelatnice Centra za socijalnu skrb Zabok kako bi provele nadzor te kroz razgovor i uvid u dokumentaciju otkrile prave razloge izbivanja dječaka iz škole. No za razliku od prošlog tjedna kada su doživjele debakl jer ih dječakov otac K.G. nije puštao u dom, ovoga puta susret predstavnika institucije s dječakovim roditeljima je bio zakazan. Međutim, nije sve išlo glatko jer se pred kućom pojavilo i odvjetničko pojačanje Dea Frua i Nino Ćosić iz odvjetničkog društva Križanović, a koje je dječakova obitelj angažirala da budu nazočni razgovoru sa djelatnicima nadležnih službi.

Odmah po dolasku, predstavili su se djelatnicama CSS-a pa je ubrzo uslijedilo "natezanje".

- Nakon konzultacije s ravnateljicom CSS-a, razgovor s vama nije moguć u prisustvu odvjetnika. Vi ste roditelji i zakonski skrbnici djeteta i s vama se jedino može i mora razgovarati. Protivno je pravilima naše struke da u ovoj fazi postupka razgovoru sa zakonskim skrbnicima prisustvuju i druge osobe - rekle su stojeći uz dvorišnu ogradu dječakovom ocu djelatnice CSS napomenuvši da će onda dobiti novi poziv za razgovor.

- Opet će odvjetnici doći s nama. Bez njih nikuda ne idemo, shvatite - odlučan je bio K.G. pa su ipak nakon 10-ak minuta uvjeravanja socijalne radnice pristale da razgovoru s obitelji bude nazočan i odvjetnički tim pa su svi ušli u kuću. Razgovor bez povišenih tonova, koliko se barem moglo čuti s ulice, prošao je u normalnom tonu da bi se nakon sat i pol, svi zaputili prema školi. Ali bez dječaka. Tamo ih je dočekao ravnatelj škole s kojim su djelatnice CSS-a, dječakov otac te odvjetnici obavili razgovor i postigli dogovor – dječak će u školu kao i svi ostali učenici, dakle s maskom!

Netom prije početka popodnevne smjene dječak se spustio do škole. Na ulazu u školu više nije bilo stolice i improviziranog stola na kojem je tijekom svoje smjene učio, već ga je na ulaznim vratima s veseljem i vidljivim olakšanjem dočekao ravnatelj. Pružili su si ruke nakon čega je dječak stavio masku na lice te uz riječi dobrodošlice kročio u školu u 12.24 sati.

- Kao punomoćnik djeteta angažiran po njegovim roditeljima poduzet ću sve pravne radnje u pravcu zaštite djetetovih prava na obrazovanje i usmjeriti svu pažnju na obrazloženje činjenice da dijete i roditelji žele da se situacija sagleda u svjetlu zaštite prava djeteta na obrazovanje i redovan nesmetan pristup nastavi bez nametanja uvjeta koje nemaju uporište u zakonu. Uvjeren sam da će obrazovni sustav prepoznati problem i dati zadovoljavajuće rješenje jer stanje je neodrživo s aspekta zaštite prava djeteta na obrazovanje - rekao je za Jutarnji list odvjetnik Milko Križanović ne želeći otkrivati detalje o konkretnoj pravnoj stvari. Dea Frua iz njegovog ureda, a koja je nazočila sastanku, rekla je da je dječak u školu krenuo s maskom i da će ići na pregled kod školske liječnice koja će utvrditi treba li nositi masku ili ne.

- Rješenje je postignuto i danas je sretan dan za našu školu. Učenik je u zajednički prostor škole ušao sa maskom temeljem propisa, sjedi sa svojim vršnjacima u razredu i uči povijest. U dogovoru sa roditeljima i CSS-om, a što sam govorio od početka, zaključeno je da dječak u školu mora ići jer mu je to obveza i dužnost. Obrazovanje je ključ svega. I nadam se da će tako i dalje biti i završiti normalno nastavu. Svi učenici imaju jednake uvjete, prostorne i materijalne, i jednako uče sve. I najveselije je da je dječak ipak krenuo u školu – rekao je ravnatelj Štibohar, a na upit što će biti s dječakovim dvotjednim izostankom iz škole dodao je da je otac "upućen da zajedno sa razrednikom vidi sve dane njegove neprisutnosti na nastavi te da će se prisutnost temeljiti na Pravilniku o pedagoškim mjerama."

Mještani Krapinskih toplica, nakon što su čuli da je okončano "opsadno" stanje oko škole i da su roditelji popustili da dječak krene na nastavu s maskom, pitaju se zašto je uopće do toga i došlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 07:08