U KRUPNOM KADRU

Puhovski: ‘Promijenila se politička geometrija. Plenković i Milanović su saveznici, a da to ne znaju‘

Kosor tvrdi da se premijer i predsjednik razlikuju u odnosu prema ustaškom pokliču ZDS
Žarko Puhovski; Jadranka Kosor; Damira Gregoret
 Neja Markičević, Marko Todorov, Ranko Šuvar/cropix

Počelo je od tvrde kohabitacije, javnih polemika prepunih grubih riječi i uvreda, od plamenih jazavaca do šmrkavaca, da bi završilo suglasjem oko pitanja političke korupcije i zastare kriminala u poslije ratnoj obnovi.

Odnos u kojemu su premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović politički analitičar Žarko Puhovski naziva političkom inačicom grubog seksa. Novinarka i voditeljica na RTL televiziji Damira Gregoret ističe njihov sličan background, a u njihovom odnosu često vidi kompleks koji imaju jedan od drugog. Bivša premijerka Jadranka Kosor primjećuje da samo jedan od njih dvojice vlada – a to je Plenković čija je vladavina sve autoritarnija, kako u HDZ-u, tako i u Vladi. Jadranka Kosor ni u jednome, međutim, ne vidi državnika.

Jesu li premijer Plenković i Milanović saveznici ili su suparnici?

- Saveznici su, a da to ne znaju, ili ne žele sami sebi priznati - smatra Puhovski.

- Ne bih otišla toliko daleko i rekla da su saveznici, ali nisu ni suparnici. Njihov je odnos pun amplituda i samo je pitanje kada će nastatu situacija oko koje ćemo imati javnu raspravu popraćenu uvredama - kaže Damira Gregoret po kojoj Milanović i Plenković ipak imaju više sličnosti nego različitosti.

Ima li uopće razlika u njihovim političkim stavovima?

- Ima u odnosu na „Za dom spremni”. Zoran Milanović je jasno pokazao da neće tolerirati taj neustavni poklič. A Plenković koji je također rekao da je neustavan, kaže da se može iznimno upotrebljavati. Plenković je uveo dvostruke konotacije ustaškog pozdrava u javni i politički prostor - kaže bivša premijerka.

- Dogodila se promjena u političkoj geometriji: Škoro i njegovi su otjerali Plenkovića u lijevo, i onda je Plenković otjerao Milanovića u desno. Plenković je po nizu toga ljevlji od Milanovića, ali mu Milanović drži lijevi bok s antifašizmom, pa Plenković ima mira na desni - navodi Puhovski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25