KIM JONG-IL

Prije 10 godina umro je ‘Veliki vođa‘: cijela Sjeverna Koreja zaustavila se na tri minute, pogledajte prizore

Diljem Pjongjanga su pokojnome ‘Velikom vođi‘ Sjevernokorejci ostavljali cvijeće obilježavajući gopdišnjicu smrti

Sjevernokorejci su se klanjali pred ikonama pokojnog vođe diljem Pjongjanga

 Kyodo/newscom/Newscom/Profimedia

Sjeverna Koreja zastavama na pola koplja, uz tri minute šutnje i sinkroniziranim naklonom obilježila je desetu godišnjicu smrti svog bivšeg "Velikog vođe", Kim Jong-ila.

Pravim imenom Jurij Irsenovič Kim, vladao je sedamnaest godina, od 1994. do svoje smrti 2011. godine. Tada ga je na mjestu vođe nacije naslijedio njegov sin Kim Jong-un. Ukupno je imao sedmero djece.

Biografija Kim Jong-ila navodi da je rođen na planini Baekdu, u sjevernom dijelu Koreje. Međutim, u sovjetskoj evidenciji stoji da je rođen u sibirskom selu Vjatskoe, nedaleko od Habarovska, gdje je njegov otac bio zapovjednik bataljona 88. sovjetske brigade, koju su činile izbjeglice iz Kine i Koreje.

Tijekom mladosti u Sovjetskom Savezu, živio je pod imenom Jurij Irsenovič Kim, pri čemu je "Irsenovič" izvedeno iz rusificiranog imena njegovog oca.

Obilježavanje godišnjice smrti proteklo je karakteristično za jednu od najzatvorenijih zemalja na svijetu, čiji su stanovnici u potpunosti podređeni odlukama vlasti i Radničke partije koje kontroliraju sve aspekte njihovog života.

U gotovo sinkroniziranim pokretima redovi Sjevernokorejaca izmjenjivali su se pred ikonama pokojnog vođe kako bi ostavili cvijeće i poklonili se.

Najviše njih to su učinili pred brončanim zajedničkim kipom Kim Jong-ila i Kim Jong-una.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2022 20:56