POLIMAC PREPORUČUJE

Priča je senzacionalna, a film je prepun velikih zvijezda. Što onda ne valja s Dinastijom Gucci?

Ansambl zvijezda koje je okupio Ridley Scott ne djeluje skladno i složno, a na momente ostavlja dojam kao da im se baš i ne da raditi

Lady Gaga kao Patrizia Reggiani u filmu ”Dinastija Gucci”

 Courtesy Of Metro Goldwyn Mayer Via Editus

Bio je to veliki skandal sredine devedesetih prošlog stoljeća. Maurizio Gucci - nasljednik modne dinastije Gucci - ubijen je na stepenicama ispred svoga ureda u Milanu, a kako se nagađalo, zločin je naručila njegova bivša supruga Patrizia Reggiani. Istraga je potvrdila da je ona zbilja naručila plaćenog ubojicu, zvao se Benedetto Ceraulo, bio je vlasnik pizzerije opterećen dugovima, a to je poduzela kako bi spriječila bivšeg muža da ne oženi svoju novu draganu, čime bi joj se alimentacija smanjila napola

Sve je počelo dosta idilično. Patrizia Martinelli rođena je u siromašnoj obitelji, ali kad joj je bilo 12 godina, majka joj se preudala za bogatog industrijalca, koji je djevojčicu posvojio i otad se zvala Patrizia Reggiani.

Na jednoj zabavi srela je Maurizija, dopali su se jedno drugom i nakon dvije godine odlučili vjenčati. Mauriziov otac bio je protiv tog braka, smatrao je da je ona lovac na miraz, ali im je ipak kupio apartman u New Yorku. Rodilo se dvoje djece, no kad su se odlučili vratiti u Milano, počele su se pojavljivati pukotine u dotad skladnom braku.

Mauriziju baš nije stalo do modne industrije, više su ga zanimale knjige, a i našao je novu partnericu koja mu je puno više odgovarala. Patrizia nije još podnijela razvod, i dalje je koristila prezime Gucci i tvrdila da je jedina osoba u tom imperiju koja se razumije u modni biznis, no novi brak njezina bivšeg supruga ugrozio bi njezine ambicije.

Godine 2001. Sara Gay Forden napisala je knjigu “Dinastija Gucci: Senzacionalna priča o ubojstvu, ludilu, glamuru i pohlepi”, koja je odmah postala bestseler, a Ridley Scott otkupio je prava na njezinu ekranizaciju.

Prema prvim planovima, posvađene supružnike trebali su glumiti Angelina Jolie i Leonardo DiCaprio, no kako je to već slučaj u Hollywoodu, svi koji su bili uključeni u taj projekt imali su i drugih obaveza, pa se početak snimanja odlagao, sve do razdoblja pandemije, kad je Scott namjeravao režirati dva filma. Prvi je bio povijesni triler “Posljednji dvoboj”, a drugi “Dinastija Gucci”.

Zanimljivo, Adam Driver, danas jedan od najzaposlenijih holivudskih glumaca, igrao je u oba filma, a u ovom drugom dobio je ulogu Maurizija Guccija. Lady Gaga (pravim imenom Stefani Joanne Angelina Germanotta) igrala je Patriziju Reggiani, a na pritužbe da s njom uopće nije pokušala niti razgovarati (u to vrijeme gđu Reggiani već su pustili iz zatvora), odvjetnik producenata objasnio je da bi svaki kontakt s osvjedočenim kriminalcima bio nezamisliv. Glumica je dodala da je tijekom produkcije mislila samo na njezinu djecu, koju je majka svojim bezumnim činom ostavila bez oca. Bilo je i prigovora da je Lady Gaga prilično neuvjerljivo svladala talijanski akcent (činilo se da govori ruski), no široka publika nije bila tako zahtjevna.

Ridley Scott je zbilja okupio ekipu iz snova, uz dvoje spomenutih glavnih glumaca tu su i Jared Leto (Paulo Gucci, “crna ovca” obitelji), Jeremy Irons (Rodolfo Gucci vodio je kompaniju ravnopravno s bratom Aldom), Al Pacino (Aldo Gucci) i Salma Hayek (Giuseppina Auriema, posrednica koja je Patriziji pronašla plaćenog ubojicu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:53