PLENKOVIĆ U KOPRIVNICI

Premijer komentirao svađu Bačića i Grmoje, ali i nestašicu lijekova: ‘Ne vidim sistemski problem‘

Kada je riječ o lijekovima za onkološke pacijente, ministar Beroš je več našao rješenje, izjavio je Plenković
Andrej Plenković u Koprivnici
 Željko Hajdinjak/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u posjetu je Koprivnici. Jutros se sastao s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Potom je posjetio tvrtku Podravka d.d. gdje se sastao s članovima Uprave. Uz predsjednika Vlade je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon sastanka u Podravci Plenković je dao izjavu novinarima. U njegovoj pratnji je i Martina Dalić.

- Ovo je moj prvi posjet otkad je Martina Dalić imenovana za predsjednicu Uprave Podravke. Promjenama zakona o financiranju lokalne i područne samouprave povećani su prihodi za 63%. To je više od 100 mil. kn dodatnih prihoda. U mandatu naše Vlade ugovoreno je 3 mlrd kuna europskih projekata, a više od 13.000 radnika dobilo je naknadu od 4000 kn u vremenu covid krize. Što se tiče Podravke, rezultati za prošlu godinu su jako dobri. I Podravka i Belupo i Žito u Sloveniji, sve skupa dobit je 247 milijuna kuna. &.000 je zaposlenih, prosječna plaća je 6.000 kuna što je jako visoko s obzirom na strukturu zaposlenih. Dionica je skočila za više od 15%, radi se na racionalizaciji poslovanja, radnici će dobiti prosječno 400 kn veću plaću za travanj. kompanija je zdrava i gleda kako plasirati proizvode na tržište srednje i zapadne Europe... Važno je da je sa mnom ovdje i ministrica Vučković koja je najavila niz novih mjera, rekao je Plenković.

image
Andrej Plenković u Koprivnici
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Andrej Plenković u Koprivnici
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Novinari su ga upitali o neisporuci lijekova bolnicama zbog duga veledrogerijama.

- Pozicija je jednaka kao i prije nekoliko dana. Beroš i Marić razgovaraju s predstavnicima veledrogerija. Vjerujem da je riječ o odgovornim ljudima i da se normalno nastavlja isporuka lijekova. Prošloga tjedna je isplaćeno 980 mil. kn. Dio je otišao bolnicama, dio ljekarnama...Obavljaju se razgovori i pronaći ćemo rješenja. A što se tiče obaveza, one će se rješavati u sljedećim tjednima kroz razgovore, a dio i prije rebalansa proračuna, rekao je.

image
Andrej Plenković u Koprivnici
Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Mislim da će sve bolnice dobiti lijekove. Kada je riječ o lijekovima za onkološke pacijente, ministar Beroš je već našao rješenje. Ne vidim da imamo neki sistemski problem tu, dodao je Plenković.

Osvrnuo se i na izmjene zakona za ubrzavanje procesa posvajanja.

- Naš cilj je interes djeteta i prava djeteta i sve što je u okviru postojećeg zakonskog okvira ubrzamo- Sve što usporava proces udomiteljstva, to treba promijeniti. Mi smo za rješenja koja su i interesu prava djeteta.

Upitan na komentare predsjednika Republike na aktualni sat u Saboru, Plenković kaže:

- Nebitna opaska i tema nekog tko izvrijeđa cijelu političku scenu, udruge koje se bave ženskim pravima... Ja se ne sjećam da je jedan predsjednik komentirao aktualni sat. Kad bih se ja osvrtao na sve što se izgovori u Saboru... Neki izvrću odgovore bez da se čuje koliko je uvreda nama upućeno. Ja se mogu samo nasmijati na to. Komentiranje političke komunikacije na aktualnom satu, koji se predsjednik time bavi? Nađite mi, ja bih to volio vidjeti.

Osvrnuo se i na jučerašnju prepirku Branka Bačića i Nikole Grmoje u Saboru.

- Nisam vidio do jutros da je nešto bilo u tom smislu, ali što je Grmoja rekao njemu? Ako vi ne znate što je on rekao njemu, meni je teško komentirati što je Bačić njemu komentirao. Nije to prvi put da netko nekome spominje roditelje. Uvjeren sam da Bačić nije to rekao ničim izazvan. Mora da mu je ovaj nešto rekao. Pristrano se prešućuje što je netko drugi nekome iz HDZ-a rekao. Siguran sam da Bačić nije rekao to ničim izazvan.

Plenković je govorio i o tome kako motivirati građane na cijepljenje protiv Covida-19.

- Cijepljenje je ključan izlazak iz ugroze koju covid predstavlja za zdravlje naših građana. Pozivam sve građane da se cijepe. Treba slijediti jasne stavove struke. To je najbolja zaštita svakoga od težih simptoma, oboljenja i smrtnog ishoda. Preporuka je jasna. Stav HALMED-a je da koristi od cijepljenja sigurno veće od eventualnih rizika i malog broja nuspojava. Ako ste pozvani i možete, cijepite se. Cijepljenje je dobro i korisno, to rade milijuni diljem svijeta. Mi želimo da se što veći broj naših sugrađana procijepi. Zaista preporučujem cijepljenje kao rješenje koje je trenutno jedino prisutno i prihvatljivo diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj.

Na kraju je dodao i da vjeruje kako bi isplate covid dodataka umirovljenicima mogle ići već s mirovinama za travanj, u svibnju.

Što je rekao Bačić: 'Grmoju u Metkoviću zovu Škrtac'

Saborska rasprava o zakonskim pravima i obvezama članova Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u jednom se trenutku u četvrtak prometnula u osobne uvrede između zastupnika Mosta i HDZ-a.

Miru Bulja (Most) zasmetalo je što je o predmetnoj temi u ime Kluba HDZ-a govorio Žarko Tušek. „Koliko su značajne, a besmislene ove rasprave govori činjenica da vladajuća stranka odredi da o javnoj nabavi i transparentnosti, govori zastupnik koji je osumnjičen za kupovinu vijećnika“, kazao je.

Na prozivke 'mostovaca', među inim i zbog toga što prije zakona nije raspravljeno izvješće o radu DKOM-a, uzvratio je Josip Borić (HDZ) spočitavajući im da zaboravljaju svoj rad i aferu Grizli. „Kad se sjetimo kako su oni nabavljali neke svoje usluge, mogli ste dobiti emisiju na televiziji, podignuti kazneni postupak protiv nekoga, možda se susresti s ministrom negdje u Zagrebu. To je način kako su oni nabavljali usluge, ali to, naravno, zaborave reći“, kazao je.

Nemate nam što predbaciti, osim neke navodne afere Grizli, a kod vaše stranke je toliko afera da ne znam koju bih nabrojao, uzvratio mu je Nikola Grmoja, spominjući Bačića, "djevojački Torbarina", Kalmetu.

Prozvani Bačić odgovora mu kako mu, s obzirom na to da je sklon etiketiranju drugih zastupnika, može vratiti na isti način.

„Grmoju u Metkoviću zovu da je škrtac, jer da bi kao saborski zastupnik mogao svojim roditeljima dati koju kunu da se ne sramote po samoposlugama“, izjavio je Bačić. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:07