ZA SVE KRIV POTRES?

Pokopane žrtve urušavanja nadvožnjaka, mučne scene na pogrebima, građani bijesni: ‘Upozoravali smo‘

Do sad je pronađeno 25 žrtava, no deseci se još oporavljaju od ozljeda, a spasitelji su još uvijek na terenu
Obitelji pokapaju preminule u velikoj nesreći u Mexico Cityju
 Gerardo Vieyra/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia

Obitelj i prijatelji oprostili su se od žrtvama strašnog urušavanja nadvožnjaka u Mexico Cityju, u kojem je poginulo 25 ljudi. U urušavanju poginuo je, između ostalih, i 12-godišnji Brandon Giovanny Hernandez, čiji su roditelji očekivano neutješni.

Gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum kazala je kako je za tragediju "krivo popuštanje jednog od nosača" te dodala da će stvarne razloge utvrditi neovisni istraživački tim.

Urušavanje se dogodilo na liniji metroa 12, koja je prije manje od deset godina puštena u promet. Zabrinjavajuća je činjenica kako su građani slali obavijesti o pukotinama koje su na mjestu nesreće znali uočavati nakon što je grad 2017. godine zadesio velik potres. Meksički list El Universal piše kako su nadležne vlasti pukotine sanirale nakon dojava.

Prometni stručnjaci, pak, tvrde kako je neobično da se nesreća dogodila upravo na novijoj liniji, s obzirom na to da su među njima i one koje su u posljednjih 35 godina izdržale najmanje dva jača potresa.

Građani već upućuju kritike na račun vladajućih, ali i onih koji su na čelu grada i prometnih instanci bili za izgradnje linije. Aktualni ministar vanjskih poslova te zemlje, Marcelo Ebrard, bio je meksički gradonačelnik u listopadu 2012. godine, kada je u promet puštena linija 12. On je događaj nazvao "velikom tragedijom".

Meksički metro dnevno preveze oko deset milijuna putnika, što na toj strani svijeta premašuje jedino njujorška podzemna.

Osim stradalih iz dva vagona metro-vlaka, među stradalima ima i onih koji su u trenutku urušavanja vlastitim automobilima putovali direktno ispod podvožnjaka.

Meksički je predsjednik Andrés Manuel López Obrador poslao sućuti obiteljima poginulih i kazao kako "nitko ništa neće sakriti od meksičkog naroda."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:00