POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘Venom 2‘ s Tomom Hardyjem: Ne nalikuje ni na jedan film o superjunacima koji ste dosad vidjeli

Zahvaljujući čvrstoj režiji Andyja Serkisa i izvedbi Toma Hardyja, ‘Venom 2‘ je ‘Venoma‘ pozicionirao kao najzanimljiviju novu franšizu
Tom Hardy kao Eddie Brock i Venom u filmu ”Venom 2”
 LILO/Sipa Press/Profimedia

Potkraj 2018. kompanija Sony pustila je u kina svoju drugu Marvelovu franšizu (prva je bila “Spider-Man”) i nije očekivala bogznašto. Film je, istina, koštao 115 milijuna dolara, ali to nije bilo puno u odnosu na brojke koje Disney i Marvel potroše na svoje spektakle (200 do 300 milijuna), a i trajao je tek nešto više od 90 minuta (ukupno 112 minuta s odjavnom špicom).

Ispalo je, međutim, da je “Venom” - tako se zvao film - zaradio nešto iznad 850 milijuna dolara bruto, što je bilo impresivno, pa je redatelj Ruben Fleischer prionuo pripremi nastavka. Problem je bio jedino u tome što se obvezao na projekt “Dobro došli u zemlju zombija 2”, pa kad su mu se izjalovili planovi da odgodi novog Venoma, morao je režiju prepustiti Andyju Serkisu, inače poznatijem kao glumcu koji se bez problema koristi rotoskopskim efektima, tako da je u “Gospodaru prstenova” i “Hobitu” impresivno dočarao nakaznog Golluma. Budući da je u “Venomu 2” bilo napretek takvih trikova, smatralo se da je on najiskusniji da preuzme jedan takav spektakl.

Tek da podsjetimo, u prvom filmu novinar Eddie Brock (Tom Hardy) stjecajem okolnosti stupa u simbiotičku vezu s čudovištem Venomom, njegovo mu tijelo postaje domaćin. U početku Brock pokušava obuzdati svog svojeglavog dvojnika, no povremeno mu pušta da radi što hoće, kao da je i on sam postao demonom. Svi primjećuju promjenu u njegovu ponašanju, a zbog toga je njegova veza s odvjetnicom Anne Waying (Michelle Williams) sve više u krizi.

Nastavak započinje ekspozicijom koja se odigrava 1996., kada mladi Cletus Kasady ne uspijeva spriječiti bolničare i policiju da njegovu draganu Frances Barrison odvedu iz Doma za neželjenu djecu u Institut Ravencroft. Djevojka inače raspolaže nadnaravnim moćima, njezino vrištanje u stanju je nauditi ljudima, što vrlo brzo iskusi policajac Patrick Mulligan. Iako se činilo da je Frances pobjegla, ona je ipak završila u Ravencroftu, gdje su u stanju obuzdavati bića njezine vrste.

Vraćamo se u današnje doba. Mulligan (sada ga glumi Stephen Graham) u međuvremenu je promoviran u detektiva i kontaktira s Brockom iz posebnog razloga: u strogo čuvanom zatvoru nalazi se Kasady (Woody Harrelson), policija je sigurna da je on serijski ubojica, ali ne može naći tijela njegovih žrtava. Jedina osoba s kojom on želi razgovarati i povjeriti joj svoje tajne upravo je Brock, taj je za njega poput srodne duše. Brock - koji se uspio razdvojiti od Venoma - pristaje doći u zatvor, jer mu to jamči napredovanje u karijeri. Sve protječe po planu, Brock doznaje sve što ga je zanimalo i Kasady je osuđen na smrtnu kaznu. Ima samo jednu posljednju želju, da Brock prisustvuje njegovu smaknuću.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o ekonomičnoj režiji Andyja Serkisa i nesputanoj izvedbi Toma Hardyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:35