‘SJENA I KOST‘

Pogledali smo Netflixovu seriju koja je hit među hrvatskom publikom: ‘Ambiciozan pothvat, ali...‘

Serija je namijenjena mladenačkoj publici i nema osobito izazovnih scena
Ben Barnes i Jessie Mei Li
 Netflix/Courtesy Everett Collection/profimedia

Ukoliko niste upoznati s opusom 46-godišnje izraelsko-američke spisateljice Leigh Bardugo, neće vam biti lako snaći se u prvoj sezoni serije "Shadow and Bone", čiji su scenariji pomiješani iz motiva prve knjige istoimene autoričine trilogije (druge dvije zovu se "Siege and Storm" i "Ruin and Rising") i dijelova njezinog diptiha "Six of Crows" (to je naziv prve knjige, druga se zove "Crooked Kingdom").

Plavokosa dama prava je radoholičarka, godišnje napiše bar jedan roman (prvi je nastao 2012., i to upravo "Shadow and Bone"), ponekad i dva, a tu su još i zbirke pripovijedaka i vodiči kroz imaginarni svijet koji je stvorila, a koje su napisali njezini poklonici.

Ova potonja izdanja bit će vam itekako korisna, jer književnica barata izmišljenim terminima, i ukoliko vas odjednom obaspu s njih desetak, izgubljeni ste. Recimo, "Shadow and Bone" (u prijevodu "Sjena i kost") prvi je dio trilogije koja ima zajednički nazivnik Griša, a to su ljudska bića posebnih sposobnosti.

Opasne Volke

Neka od njih u stanju su premještati predmete snagom volje, druga mogu manipulirati vjetrom, treća vatrom i vodom, a samo jedno od njih ima počasnu titulu Prizivatelj sunca, ono je vrhunaravno stvorenje koje može odlučivati od sudbini svijeta. Ima tu još štošta, sve se to odigrava u zemlji po imenu Ravka koju zagonetni Nabor dijeli na istočnu i zapadnu stranu. Proći ga, gotovo je nemoguće, jer to je područje sjena kojim haraju opasne Volke, ali ima njih kojima to uspijeva, pogotovo ukoliko raspolažu brodovima što plove pijeskom a ne vodom. Ravku (očito inspiriranu carskom Rusijom) omeđuju skandinavska Fjerda i azijski Shu Han, pa je to na neki način i kovitlac suprotstavljenih naroda.

Glavna junakinja zove se Alina Starkov, u seriji je glumi Jessie Mei Li, Engleskinja kineskog podrijetla (po ocu), čime je naglašen globalistički naboj proizvoda (što u romanima nije slučaj). Odrasla je u sirotištu i kao djevojčica zanijekala da je Griša, zadovoljila se zvanjem kartografa, ali istina o njezinim moćima postupno se otkriva. Ne samo da je razdvaja od dečka s kojim je odrasla, Mala Oretseva (glumac Archie Renaux je anglo-indijskog podrijetla), nego i približava moćnom generalu Kiriganu (poznati engleski glumac Ben Barnes): taj brzo otkrije da je ona Prizivatelj svjetla i da će u tandemu moći zagospodariti svijetom.

Ambiciozan pothvat

To je otprilike zaplet koji se uslojava mnoštvom sporednih radnji od kojih su neke preuzete iz romana "Six of Crows", pa se često ne uklapaju skladno u glavnu narativnu liniju.

Na vijest da će Netflix ekranizirati autoričine romane o Grišama, uslijedili su komentari da najmoćnija streaming platforma traži svoju "Igru prijestolja", kojom se i danas ponosi HBO (i upravo priprema pred nastavak), no nakon što smo odgledali prvu sezonu, jasno je da su razlike poprilične.

Serija "Shadow and Bone" namijenjena je mladenačkoj publici, nema u njoj osobito izazovnih scena, dok je "Igra prijestolja" upravo njima stjecala pozornost. Nadalje, njezini tvorci David Benioff i D.B. Weiss posjedovali su disciplinu pripovijedanja koja je omogućavala da se paralelne radnje prihvate kao normalna stvar.

U "Shadow and Bone" štošta toga djeluje rogobatno, očito je da tvorac serije Eric Heisserer (pamtimo ga po ZF-u "Dolazak" s Amy Adams) još nije svladao tu vještinu. Problem je i to što su dvije-tri glumice koju igraju Griše vrlo slične, a direktori fotografije i previše su doslovno shvatili da je serija dio "mračnog univerzuma", tako da je povremeno teško razabrati što se tu događa.

U cjelini to je ambiciozan pothvat, no nakon što Netflix najavi drugu sezonu (to se kod njih radi s krajnjim oprezom), znat ćemo ima li "Shadow and Bone" šansu za popravni ispit.

Bilo kako bilo, valja spomenuti i da je u Hrvatskoj ta serija trenutno najgledanija na Netflixu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:04