POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo dugoiščekivani blockbuster sa Scarlett Johansson: Evo kakav je ‘Black Widow‘

Marvel se iz mraka pandemije vraća pravim ‘ženskim filmom‘
Scarlett Johansson kao Crna udovica
 Supplied by LMK/IPA/IPA/Profimedia

Prvi put je u jednom Marvelovom blockbusteru glavni glumac dobio i funkciju izvršnog producenta: to nije uspjelo ni Robertu Downeyju Jr.-u koji je zapravo potezao sve konce u trilogiji "Iron Man", a njegov lik Tony Stark je ispraćen u vječnost u "Osvetnicima: završnici" kao najvažniji protagonist Marvelova univerzuma.

Sa Scarlett Johansson i "Black Widow" nešto je drukčija situacija. O tom se projektu razglabalo još otkako je glumica zablistala u toj ulozi u "Iron Manu 2" (2010), poslije je njezina kandidatura za samostalni film s tim likom izgledala sve ozbiljnije, da bi nakon uspjeha "Wonder Woman" DC Comicsa i Warner Bros.-a s Gal Gadot, a i "Kapetanice Marvel" s Brie Larson bile uklonjene sve prepreke da se tako nešto i dogodi. Johanssonica je to silno razvlačenje iskoristila kao priliku da učvrsti svoju funkciju izvršnog producenta, odabrala je redateljicu Cate Shortland, Australku s nekoliko zapaženih nezavisnih filmova ("Sommersault", "Lore", "Berlinski sindrom"), potvrdila glumice koje će joj biti partnerice (Rachel Weisz i Florence Pugh), a vjerojatno je utjecala i na činjenicu da se fabula tako naglašeno oslanja na ženske likove.

Naslonjeni na "Amerikance"

U samom početku imamo dojam da se scenarij pomalo nedozvoljeno naslonio na seriju "Amerikanci", u kojoj se sovjetska obitelj "spavača" (radnja se odigrava u prvoj polovici osamdesetih) upušta u najrazličitije akcije kako bi usred Washingtona pomagala svojoj domovini, no situacija je ovdje nešto drukčija. Obitelj Nataše Romanov, kasnije Black Widow, fiktivno je spojena, u njoj su puno mlađa Jelena Bjelova (Pugh), koja joj je neka vrsta sestre, Aleksej Šoštakov (David Harbour) ili Red Guardian izigrava oca, dok Melina Vostokov (Weisz) u toj zajednici predstavlja majku. No dok su u "Amerikancima" rodbinske veze među junacima stvarne, u "Black Widow" obitelj je iluzija, njih četvoro je samo tri godine provelo u Americi, da bi se potom vratilo u Rusiju. Djevojke su poslane u Red Room, pod strogi nadzor generala Drejkova (Ray Winstone), koji tamo stvara svoju vojsku "Crnih udovica". Kad joj je dojadilo služiti njegovim ambicijama, Nataša se pobunila i prešla u američku super organizaciju S.H.I.E.L.D., da bi naposljetku završila u Osvetnicima.

Romansa s pilotom

Iako to baš u početku nije jasno, radnja filma odigrava se nakon događaja u blockbusteru "Kapetan Amerika: Građanski rat" i prije zbivanja u "Osvetnicima: Rat beskonačnosti". Nataša je u nekoj vrsti zrakopraznog prostora, ponovno susreće Jelenu, koja također ima nadimak Black Widow, jer je prošla Red Room, ona nema njezinog iskustva, ali posjeduje fantastične borilačke vještine. Nekadašnja obitelj ponovno se okuplja, Red Guardian dobar je borac ali izgleda smiješno u preuskom kostimu, dok Melina Vostokov (i ona je Black Widow) nikome ne vjeruje, pa bez obzira koliko joj je nekad bio blizak.

Johanssonica i Cate Shortland napravile su uistinu pravi ženski film, jer su najdojmljiviji likovi prave ratnice, pa čak i kći generala Drejkova Antonia: nju je Nataša nekad gotovo ubila, ali je na to bila prisiljena, a sad je to stroj za likvidaciju Taskmaster (glumi je Olga Kurylenko), i u stanju je oponašati stilove svih super junaka koji joj ugroze život. Legitimnih muških protagonista zapravo i nema, Red Guardian prije uveseljava no što pobuđuje respekt, dok je Drejkov megaloman koji je smislio kako da uz pomoć vojske "Crnih udovica" osvoji svijet. I opet, žene su izrabljivane od strane muškaraca, a Nataša je povukla dobar potez kad se s njima ne bori nego ih nastoji uvjeriti da su na pogrešnoj strani. U filmu ona ima romansu s pilotom Rickom Masonom (O-T Fagbenie), njega zna još iz razdoblja kad je prešla u S.H.I.E.L.D., no među njima nema nikakve "kemije", svakako ne onakve kakvu je imala s Hawkeyem odnosno Clintom Burtonom u "Kapetanu Americi" i "Osvetnicima".

Akcijska završnica

U cjelini "Black Widow" je pomalo tezičan film, čiji se znatan dio odigrava u Budimpešti, što je itekako naglašeno. Moći ćemo se hvaliti uspjesima naše kinematografije tek kad se neka od koprodukcija počne uistinu odigravati u Zagrebu, Dubrovniku ili Splitu, a ne izigravati tuđe lokacije u Italiji ili Nizozemskoj. Kad se Florence Pugh nagne na most na Dunavu, nema dvojbe gdje se radnja odigrava, što nikad nije slučaj u hrvatskim koprodukcijama.

"Black Widow" je dramski film sa sporim sagorijevanjem, no to pretjerano ne smeta jer Cate Shortland u prvom dijelu vješto steže odnose među likovima. U prostoru koji je dobila, Florence Pugh (pamtimo je iz filmova "Lady Macbeth", "Festival straha" i "Male žene") izgleda izvrsno, ženstvena je, a istodobno i zastrašujuća ratnica. Scarlett Johansson? Ona se dosad toliko puta dokazivala da je u ovom filmu neka vrsta zaštitnog znaka, iako je izvrsna kad dokazuje da muškarci ne bi smjeli upravljati svijetom i iskorištavati žene. Akcijska završnica ponešto je predugačka, ali je raznovrsna i vizualno impresivna. Hoće li "Black Widow" u razdoblju korone ostvariti rezultat koji su nekad postigle "Wonder Woman" i "Kapetanica Marvel"? Neće to biti lako, iako onespokojava rezolutna tvrdnja Scarlett Johansson da je ovo posljednji put da je obukla kostim Black Widow. Ukoliko ostane pri toj odluci, Florence Pugh mogla bi je itekako uvjerljivo zamijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:05