RUSKI VOJNICI

Pogledajte svečanu paradu Putinovih ‘čuvara mira‘: Došli su ugušiti puč i dopremiti moćno oružje

U višednevnim prosvjedima u Kazahstanu nekoliko je desetaka ljudi poginulo

Prvi ruski vojnici u domovinu su se vratili u srijedu navečer

 Handout/Afp/Profimedia

Putinovi "čuvari mira" koji su pomogli ugušiti narodnu pobunu u Kazahstanu vojnom su se paradom pozdravili s kolegama, pa započeli proces napuštanja te srednjoazijske zemlju. Prvi vojnici u Rusiju su sletjeli u srijedu navečer.

Ruski padobranci, zajedno s moćnim oružjem stvorenim za ekspresno gušenje ovakvih pobuna, sustavom RB-341V, stigli su u Kazahstan na poziv tamošnjeg predsjednika Kasima Džomarta Tokajeva, nekoliko dana nakon početka prosvjeda.

Višednevni prosvjedi obilježeni dotad neviđenim nasiljem za tu zemlju, počeli su kao mirne demonstracije građana zbog znatnih povećanja cijena energenata. Za situaciju krive kazahstanskog "predsjednika iz sjene" Nursultana Nazarbajeva, koji je bivši vođa iz sovjetskih dana te države bogate mineralima.

Prema službenim informacijama kazahstanskih vlasti u nemirima je poginulo 160 osoba, uz stotine ozlijeđenih, dok neslužbene informacije govore o gotovo 12 tisuća uhićenih.

Osim ruskih snaga, 6. siječnja u Kazahstan su stigli i vojnici iz Bjelorusije, Armenije, Tadžikistana i Kirgistana, spremni ugušiti pobunu. Te su zemlje, zajedno s Kazahstanom, potpisnice Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, svojevrsnoj inačici NATO saveza.

Dopremanjem sustava RB-341V, koji služi ometanju komunikacije među prosvjednicima, promatrači iz država susjednih Ruskoj Federaciji strahuju da Putin pokušava uspostaviti novi nadzor nad bivšim članicama Sovjetskog saveza i kreirati Savez 2.0.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:18