BLIZU POBJEDE!?

Pogledajte ludnicu u Tomaševićevom taboru nakon objave rezultata izlaznih anketa!

Bilo bi možda dobro da Tomašević pobijedi u prvom krugu, da ne moramo čekati još dva tjedna, kazala je Rada Borić
 Goran Mehkek/Cropix

>>>NOVO<<< 22:30 Prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini najviše će mandata imati platforma predvođena strankom Možemo!.


20:11 Sandra Benčić iz platforme Možemo! za N1 je komentirala izlazne ankete.

- Želim se zahvaliti svim građanima i građankama Zagreba, a posebno onima koji su birali pravu promjenu. Ovo je plebiscitarna podrška koja nam stvara veliku odgovornost koju s radošću prihvaćamo. Što se tiče Tomislava Tomaševića i rezultata od 48 posto, od početka smo bili spremni da će se ići u dva kruga, prethodne ankete su pokazivale da glatko dobiva. Iznenađeni smo da smo došli blizu da se stvar riješi u prvom krugu, ali 'ajmo pričekati službene rezultate - kazala je.

Komentirala je i tijesnu utrku za drugi krug između Jelene Pavičić Vukičević, Davora Filipovića i Miroslava Škore.

- Svo troje koji se bori za ulazak u drugi krug su ljudi koji su direktno interesno vezani da klijentelistička hobotnica u Zagrebu ostane. Jelena Pavičić Vukičević koja se u kampanji pravi da nije sudjelovala zadnjih 20 godina u šteti koju je napravila Zagrebu, ili Miroslav Škoro koji je od Bandića dobro živio, ili Filipović koji mu je dizao ruku u Skupštini. Zagrepčani žele promjenu od takve politike - kazala je.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Rekli smo da ćemo većinu u skupštini tražiti sa strankama koje se nalaze od centra na lijevo. Ispada da sami imamo većinu, ali ćemo razgovarati sa strankama koje spadaju u taj spektar i nisu držale ruku Bandiću za štetne projekte. To je SDP i evidentno je da imamo čvrstu većinu - kazala je.

Benčić je poručila da će Možemo! razgovarati sa svima u Skupštini.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Interesira nas da imamo što veću podršku za stvari koje ćemo raditi jer se radi o temeljitim reformama. Ostavit ćemo prostora da na nekim od tih dubinskih stvari i drugi sudjeluju kako bismo imali što veći konsenzus u Skupštini - kazala je.

Benčić je objasnila znači li da će, s obzirom da u najavili čišćenje klijentelističke hobotnice u gradu, biti otkaza u gradskim tvrtkama i Holdingu.

image
Goran Mehkek/Cropix

- To znači da provodimo detaljnu financijsku reviziju učinkovitosti upravljanja. Radimo na restrukturiranju Gradske uprave i Holdinga. Temeljito ćemo sve štetne ugovore koje su sklopljeni za vrijeme Bandića analizirati i raskrstiti da bi povećali uslugu za građane. Preko štetnih ugovora izvlače se stotine milijuna kuna, a dobivamo mrvice - kazala je.

Na pitanje hoće li otkazati suradnju s Pripuzom, Benčić je za N1 kazala da nema otkazivanja.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Radimo reviziju ugovora da vidimo jesu li pravno u redu. Dio usluga koje su dane privatnim kompanijama ćemo vratiti natrag da ih rade službe grada jer dovoljno zaposlenika za to imamo. Želimo poručiti svima da svi koji su radili dobro i žele nastaviti raditi da se ničega ne boje - poručila je Benčić.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Zagreb, 160521.
Lokalni izbori 2021.
MSU.
Izborni stozer Tomislava Tomasevica, kandidata za gradonacelnika Zagreba politicke platforme Mozemo.
Na fotografiji: Tomislav Tomasevic.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Goran Mehkek/Cropix
image
Zagreb, 160521.
Lokalni izbori 2021.
MSU.
Izborni stozer Tomislava Tomasevica, kandidata za gradonacelnika Zagreba politicke platforme Mozemo.
Na fotografiji: Gordan Bosanac, Ivana Kekin.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

19:48 Slavlje u stožeru platforme Možemo! na platou zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti nakon objave izlaznih anketa prema kojima Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ima 48,6 posto, odnosno blizu je pobjedi u prvom krugu, a njihova lista za Gradsku skupštinu osvaja preko 45 posto.

To znači, da ako Tomašević u drugom krugu postane gradonačelnik, prema ovim prvim rezultatima, koalicija Možemo!, Zagreb je naš, Orah, Nova ljevica i Za grad s 24 mandata mogu samostalno vladati u Gradskoj skupštini.

Bila bi to velika pobjeda za zeleno-lijevu koaliciju, budući da su sada u Skupštini imali tek četiri zastupnika.

image
Goran Mehkek/Cropix

Velika se pak borba vodi među kandidatima koji bi mogli s Tomaševićem u drugi krug – Jelena Pavičić Vukičević, aktualna v.d. gradonačelnice, ima 11,5 posto, Miroslav Škoro je na 11,4 posto, a HDZ-ov Davor Filipović na 10,3 posto – što znači da su svi troje u okviru statističke pogreške i imaju šansu naći se 30. svibnja u duelu s čelnikom platforme Možemo!

U Tomaševićevu stožeru za Jutarnji pak kažu kako im je svejedno tko će s njime naći u drugom krug.

Danijela Dolenec, kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, kaže kako nisu toliko iznenađeni, već više zadovoljni budući da je trend u zadnjim anketama pokazivao rast.

- Izuzetno smo zadovoljni jer nam izlazne ankete daju značajno bolje postotke nego što su nam davale bilo koje ankete prije izbora. Gotovo da bi nam bilo žao ako ne bismo ovo riješili u prvom krugu. A što se tiče Skupštine, ako tako ostane to je dovoljno da imamo većinu – kaže Dolenec.

Dodaje kako su zadovoljni jer su birači prepoznali tko nosi pravu promjenu.

- Sasvim nam je svejedno tko će biti u drugom krugu. A kada je riječ o Skupštini, i ranije smo govorili, dok nismo znali rezultate, da ćemo biti otvoreni za razgovore oko programa i projekata sa svim strankama od centra prema lijevo, što naravno uključuje i SDP – kaže Dolenec.

Luka Korlaet, kandidat za zamjenika gradonačelnika, kaže kako su presretni jer nisu očekivali ovoliki skok u usporedbi s anketama prije izbora.

- Hvala Zagrepčanima. U stožeru je delirij jer smo vrlo blizu pobjede u prvom krugu. Što se tiče ove mrtve utrke tko će u drugi krug, to nam nije ni važno – kaže Korlaet.

image
Goran Mehkek/Cropix

19:46 Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin kazala je u nedjelju da prve izborne ankete prema kojima Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je Naš!) dobiva potporu 48,6 posto birača na izborima za zagrebačkog gradonačelnika pokazale da su građani prepoznali da je vrijeme za promjenu.

“Rezultat je možda i bolji nego što su sve (predizborne) ankete pokazivale do sada. Izuzetno nam je drago da su građani očito prepoznali da je vrijeme za promjenu i da su prepoznali tko tu promjenu može iznijeti”, rekla je Kekin za Hinu.

Prema prvim izlaznim anketama u 19 sati, Tomislav Tomašević (Možemo! i Zagreb je Naš!) dobio je 48,6 posto glasova birača, a koalicijska lista Možemo!, Zagreb je Naš, Nova ljevica, Zelena alternativa - Orah i Za grad za Gradsku skupštinu dobila je 45,96 posto glasova birača.

Upitana očekuje li da će Tomašević odnijeti pobjedu već u prvom krugu, Kekin je kazala da je to teško reći s obzirom da se ipak radi o izlaznim anketama.

image
Goran Mehkek/Cropix

“Brojke mogu ići malo gore i malo dolje sada. Bilo bi super da to ide malo gore, da u krajnjoj liniji uštedimo novac i vrijeme i da odmah u ponedjeljak krenemo na posao”, rekla je.

Predsjednica Nove ljevice osvrnula se i na tijek izbornog dana u Zagrebu i kazala kako iz stranke Možemo! još uvijek ne znaju tko je autor poruke u kojoj se agitira da glasaju za stranku Možemo. Iz stranke su ranije objavili da su cijeli slučaj prijavili Državnom izbornom povjerenstvu te se ogradili da oni nisu autori te poruke kojom se krši izbornu šutnja.

“Čim smo došli do te informacije prijavili smo to DIP-u, nadamo se da će oni to istražiti. To je jedan vrlo ružan pokušaj diskreditacije, koji kao što vidimo nije upalio, mislim da su građani i rezultatima ovih izlaznih anketa prepoznali tko iznosi sadržaj, a tko vodi prljavu kampanju”, ističe Kekin.

Prve izlazne ankete, članovi i kandidati Možemo! i Zagreb je naš!, te koalicije za Gradsku skupštinu dočekali su u izbornom stožeru na platou Muzeja suvremene umjetnosti uz pljesak i zadovoljstvo.


Prema izbornim anketama koje su objavili Nova TV i HRT, u prvom krugu lokalnih izbora u Zagrebu pobjeđuje kandidat Možemo! Tomislav Tomašević sa 48,6. S njim u drugi krug, sudeći po izlaznim anketama, ulazi Jelena Pavičić Vukičević koja dobiva 11,5 posto, no šanse da je prestigne ima Miroslav Škoro koji prema izlaznoj anketi osvaja 11,4 posto glasova.

image
Goran Mehkek/Cropix

U stožeru Možemo! je došlo do eksplozije oduševljenja nakon objave izlaznih anketa.

Danijela Dolenec za Jutarnji list je komentirala izlazne ankete.

- Izuzetno smo zadovoljni jer nam izlazne ankete daju veće postotke nego što su bile bilo koje ankete tijekom kampanje. Bilo bi nam žao ako ovo nećemo riješiti u prvom krugu. Što se tiče postotaka za skupštinu, ako ovako ostane to je dovoljno za sastavljanje većine - kazala je.

- Pozitivno nas je rezultat iznenadio. Zadovoljni smo da ono što smo govorili tijekom kampanje da su nas birači prepoznali kao promjenu. Trend anketa je prethodnih mjeseci bio uzlazan - kazala je.

Na pitanje s kim bi voljeli biti u drugom krugu, kazala je da je im je to sasvim svejedno.

Komentirala je i hoće li u skupštini razgovarati s SDP-om za podršku u projektima.

- I ranije tijekom kampanje govorili smo da smo otvoreni za razgovore oko projekata i programa sa svim strankama od centra lijevo i to uključuje SDP - kazala je Dolenec.

- Imam razloga za ples, imamo svi razloga biti izuzetno veseli. Bilo bi možda dobro da Tomašević pobijedi u prvom krugu, da ne moramo čekati još dva tjedna, nego se odmah primiti posla i početi raditi - kazala je za N1 Rada Borić te dodala da tko god uđe u drugi krug, ako ga bude, "ne može napraviti ništa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:14