‘PJONGJANG STYLE‘

Pogledajte kako se Kim hvali novim oružjem: Odjeven poput junaka ‘Top Guna‘ snimio bizaran spot

Video je praćen blještavim efektima, a komentatori su ga usporedili i s južnokorejskim K-pop hitom ‘Gangnam Style‘

Kim Jong-un i sjevernokorejski časnik

 various sources/AFP

Sjeverna Koreja u četvrtak je testirala ogromnu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), a tom prigodom Kim Jong-un izjavio je kako je cilj spomenutoga testa "pokazati moć sjevernokorejske nuklearne sile i odvratiti sve potencijalne američke vojne poteze".

Osim toga, Pjongjang je za najnovije lansiranje projektila osmislio spot koji je snimljen u pravom holivudskom stilu - u njemu Kim nosi kožnatu jaknu i avijatičarske sunčane naočale, baš poput junaka iz filma "Top Gun". Sjevernokorejski vođa u videu korača kraj uniformiranih vojnih časnika, dok se vrata hangara polako otvaraju i otkrivaju masivni projektil.

Državna televizija emitirala je spot s blještavim efektima i montažama, a međunarodni komentatori video su usporedili s već spomenutim "Top Gunom" i južnokorejskim K-pop hitom "Gangnam Style" popularnog Psyja iz 2013. godine.

TV snimka lansiranja pokrenula je lavinu memeova na internetu u kojima se Kim naziva "Top Kim Jong-un", a video je dobio i novi naslov - "Pjongjang Style".

image

Kim Jong-un

various sources/AFP
image

Kim Jong-un i sjevernokorejski časnici

various sources/AFP

Uz intenzivnu zvučnu podlogu, kamera prati Kim Jong-una i časnike koji gledaju na satove prije nego što sjevernokorejski vođa skine sunčane naočale i kimne glavom kako bi odobrio početak lansiranja projektila. Počinje odbrojavanje. Jedan od Kimovih pomoćnika vikne "vatra!", drugi vojnik energično maše zastavom, a preostali okupljeni oduševljeno klikću dok jedan časnik napokon ne pritisne gumb za pokretanje rakete. Nakon što projektil nestane na nebu, Kim slavi vičući "hura" i visoko podiže ruke u zrak.

image

Kim Jong-un i sjevernokorejski časnici

various sources/AFP

Poznata kao "Hwasong-17", divovska interkontinentalna balistička raketa prvi put predstavljena je u listopadu 2020., a analitičari su je opisali kao "čudovišni projektil". Nikad prije nije bio uspješno testiran, a lansiranje je izazvalo bijes sjevernokorejskih susjeda i SAD-a.

Sjeverna Koreja već je pod oštrim međunarodnim sankcijama zbog svojih programa naoružanja, a Vijeće sigurnosti UN-a za petak je najavilo hitan sastanak na kojemu će se raspravljati o ovom lansiranju.

image
various sources/AFP
image

Kim Jong-un i sjevernokorejski časnici

various sources/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:43