SJEDNICA VLADE

Plenković: ‘Bilježimo ohrabrujući pad, ali brojevi su i dalje visoki. Opasnost od zaraze nije iza nas‘

Raspravljat će se i o prijedlogu odluke o novčanoj pomoći za nabavu kondenzacijski bojlera i kotlova u zgrada oštećenim potresom
 Damir Sencar/Hina

Vlada danas održava sjednicu na kojoj će ministri biti upućeni u najnovije informacije vezane za aktualno stanje o koronavirusu i potresu, a raspravljati će i o nacrtu prijedloga zakona o naknadama u području intelektualnog vlasništva, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Raspravljat će se i o prijedlogu odluke o osiguravanju novčane pomoći za nabavu kondenzacijski bojlera i kotlova u zgrada oštećenim potresom, kao i o prijedlogu zaključka vezanim za otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

- Dopustite mi nekoliko napomena na početku sjednice. Najprije da se prisjetimo kako smo tijekom vikenda obilježili 26. obljetnicu Bljeska. Odali smo počast braniteljima, vojnicima, policajcima, onima koji su u ovoj briljantnoj operaciji deblokirali autocestu prema istoku i prekinuli polublokadu i nagovijestili da je hrvatska vojska snažna i da je u stanju ići dalje sa zadaćama i organizirati vojno-redarstvenu operaciju Oluja - kazao je premijer te još jednom zahvalio braniteljima.

- Kada je riječ o koronavirusu, detaljnije će o tome ministar Beroš. Dobro je da imamo novu situaciju u kojoj možemo konstatirati drugi tjedan za redom da se broj novih slučajeva smanjuje. Imali smo tri tjedna stagnacije, prošli tjedan pad od 10 posto, u zadnjih tjedan dana 22 posto. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke. Ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas, već ustrajati na odgovornom ponašanju svih - kazao je.

- Od 1. svibnja do 30. lipnja imat ćemo na tjednoj bazi znatno veće količine cjepiva. Na tom tragu je bio sastanak ministra Beroša, Božinovića i mene sa svim županima gdje smo i njima i čelnicima Županijskih zavoda za javno zdravstvo najavili veće količine cjepiva što znači dodatnu mobilizaciju. Moramo privući veći broj sugrađana da se cijepe. Cijepljenje je dobro i korisno, prednosti nad mogućim rizicima od nuspojava su puno veći. Želim reći nekoliko brojeva koji mi se čini bitnim. Na 341 tisuću potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusa do jučer je preminulo 7315 osoba. To daje smrtni slučaj na 47 potvrđenih slučajeva zaraze. Što se tiče nuspojava, može se dogoditi jedan slučaj sumnje na 80 tisuća cijepljenih. Daleko je veći rizik za zdravlje od zaraženosti covidom nego što je od cijepljenja - kazao je premijer te pozvao sve da koriste četiri načina prijave za cijepljenje.

- Iza nas je oblilježavanje Međunarodnog praznika rada. U fokusu smo imali radnike kroz očuvanje politike radnih mjesta. Poslodavcima smo za radnike isplatii 10 milijardi kuna, to je koristilo oko 680 tisuća radnika i na taj način smo očuvali zaposlenost koja je čak i povoljnija nego što je bila prošlo poljeće. Imali smo brojne oproste tako da uz naknadu od 4 tisuće kuna i skraćeno radno vrijeme, mislim da smo napravili iskorak za radnike - kazao je Plenković te pobrojao što je još Vlada napravila tijekom covid krize za radnike.

- Želim osuditi provokaciju i govor mržnje skupine navijača koja se dogodila u Borovom selu. Nema opravdanja pogotovo na dan kad smo se prisjetili 12 mučki ubijenih redarstvenika. U hrvatskom društvu nema netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalne manjine ili bilo koje druge. Zalažemo se za društvo u kojem se svi dobro osjećaju. Taj izgred protivan je interesima Hrvatske i to nije domoljubni čin nego suprotno. Neki zlurado izjednačavaju žrtvu i agresora i traže jalova opravdanja za nedjela prije 30 godina. To je razlog više za jasnu osudu. Kako bi odgovorni bili primjereno sankcionirani policija je privela one koji su sudjelovali u provokaciji i nedopustivom incidentu - kazao je premijer.

Zahvalio se i svim vatrogascima te kazao da su kroz Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo unutarnjih poslova nabavljena nova vozila za vatrogasce. Premijer je kazao da će se moderniziranje vatrogasnih postrojbi nastaviti.

- Želim spomenuti i činjenicu da smo zajednički obilježili 30. obljetnicu osnutka Treće gardijske brigade Kuna u Vinkovcima - kazao je premijer.

- Idućeg tjedna održat ćemo na dan kada će biti Vlada i sastanak povodom konferencije o budućnosti Europe. Pokrenut ćemo javnu raspravu o tome kako da se svi građani uključe u diskusiju u različite poglede jačanja EU - kazao je premijer te Splićanima i Splićankama zaželio čestitai dan grada.

Ministar branitelja Tomo Medved govorio je o aktivnostima na potresom pogođenom području.

- Prioritetno je bilo privremeno zbrinuti stanovništvo čiji stambeni objekti zbog oštećenja nisu sigurni za stanovanje. Postavili smo 2055 privremenih smještajnih objekata što pojedinačno što u 15 kontejnerskih stambenih naselja. Krajem prošlog tjedna otvorena su u Sisku i Petrinji - kazao je Medved.

Kazao je da su proračunska sredstva iskorištena za sanaciju cesta i mostova, a kazao je i da su daljnje aktivnosti usmjerene na uklanjanje objekata koji stvaraju ugrozu. Kazao je da je uklonjeno 66 objekata, a 15 ih je u postupku uklanjanja.

- Dajemo pozornost i materijalu nakon uklanjanja i poštujemo ekološke i građevinske standarde - kazao je Medved.

Očekuje se sanacija 80 obiteljskih kuća, a na 6 objekata su radovi već počeli, kazao je ministar. Kazao je i da će se tijekom proljeća i ljeta učiniti sve da se obnove oštećenja srušenih dimnjaka, zabata i krovišta.

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o stanju vezanom uz koronavirus.

- Danas je zabilježeno 1640 novih slučajeva zaraze. Udio novozarađenih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 18,08 posto - kazao je Beroš.

- 2123 je na bolničkom liječenju, 246 je na respiratoru. Od 360 sekvencioniranih uzoraka 57 se odnosi na britansku varijantu, što predstavlja značajan pad u cirkulaciji iste u odnosu na 13. travanj kada je njen udio bio 96 posto. U dva uzorka utvrđena je prisutnost južnoafričke varijante - kazao je Beroš.

- U Hrvatsku je do sada pristiglo 1 366 120 doza cjepiva. Sada smo na prekretnici. U ovom tjednu dolaze znatno veće količine cjepiva, to nas prati tijekom svibnja i lipnja. 979 181 doza je aplicirana, prošlog četvrtka u Hrvatskoj je utrošeno rekordnih 46 887 doza cjepiva u jednom danu. Od 12 sati 4. svibnja do 12. sati 5. svibnja aplicirano je 34 783 doza što svjedoči dinamizaciji procesa cijepljenja. Prema podacima od 30. travnja, u Hrvatskoj je cijepljena svaka 5 odrasla osoba, odnosno 29 posto odraslog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu cjepiva - kazao je Beroš.

Kazao je i da su objavljene upute za državnu maturu i učenike u samoizolaciji koji je moraju polagati.

Beroš je kazao da je naporima Vlade osigurana dovoljna količina cjepiva za sve zainteresirane građane.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama.

- Od zadnje sjednice vlade Nacionalni stožer donio je 11 odluka, 4 na nacionalnoj razini, 7 na prijedlog županijskih stožera. Do 15. svibnja produžene su mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, zabrane i ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza RH, organizaciju rada trgovina i javni prijevoz. Provedeno je 18 512 nadzora prilikom čega je zbog kršenja mjera izdano 3 prekršajna naloga, 3 obavijesti o počinjenu prekršaja, osam usmenih rješenja, 1 pisano upozorenje te je podneseno 14 optužnih prijedloga i naplaćeno 5 kazni. Zbog nenošenja maske za lice izdana su 43 pisana upozorenja, 32 prekršajna naloga i naplaćeno je 12 novčanih kazni. Temeljem zaprimljenih dojava i radom policije utvrđeno je 143 kršenja mjera samoizolacije i bit će podnijeto 142 prekršajna naloga i jedan optužni prijedlog - kazao je Božinović.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić govorio je o prijedlogu odluke o osiguravanju novčane pomoći za nabavu kondenzacijski bojlera i kotlova u zgrada oštećenim potresom, kao i o prijedlogu zaključka vezanim za otpis potraživanja i naknade za energiju isporučenu krajnjim kupcima na potresom pogođenom području za svibanj.

Kazao je da se osigurava pomoć Fonda za zaštitu okoliša u svrhu nabave kondenzacijskih bojlera, odnosno kotlova u Zagrebu, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Sredstva će se nadoknaditi do 80 posto opravdanih troškova kupnje kondenzacijskih bojlera, odnosno kotlova. Sudjelovanje Fonda u opravdanim troškovima jednog bojlera po stambenoj jedinici ne može iznositi više od 8 tisuća kuna, a po stanu ili poslovnom prostoru ne više od 4500 kuna, odnosno ne više od 300 tisuća kuna po jednoj stambeno-poslovnoj zgradi - kazao je.

Ćorić je kazao i da će Vlada otpisati potraživanje i naknade za energiju za svibanj na području Sisačko-moslavačke županije i Zagrebačke županije.

- HEP će otpisati potraživanja nastala prema krajnjim kupcima i prema priključenju zamjenskih objekata na energetsku mrežu te druga potraživanja. Ministarstvo će nadokanditi račune društvima koja isporučuju toplinsku energiju na području pogođenom potresu - kazao je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:57