FORT KNOX

Ovo je jedan od stanova koji čuva Bilić-Erić za 924 kune dnevno: Sve je zapušteno, smrdi...

Taj bi stan zaštitari tvrtke Bilić-Erić trebali 24 sata na dan provjeravati, obilaziti i paziti da netko unutra ne provali
Stanovi u vlasništvu Grada Zagreba koje čuva tvrtka Bilić Erić
 Ranko Šuvar/Cropix

Ustajali zrak, smrad kanalizacije, žuti zidovi i kartonima popločeni podovi u zapuštenom, potpuno praznom dvosobnom stanu od 30-ak kvadrata u Novom Zagrebu. Na vratima naljepnica upozorenja: “Ovaj stan štiti Bilić-Erić Securty”.

Stan, čiju lokaciju ne smijemo objaviti, a koji je prazan i nenaseljen od ožujka, jedan je od 85 stanova u vlasništvu Grada Zagreba koje je, prema riječima zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, od 0 do 24, kao Fort Knox, čuvala zaštitarska tvrtka Bilić-Erić za visokih 25 milijuna kuna.

image
Ranko Suvar/Cropix

Tražeći dozvolu od Gradske uprave provirli smo jedan takav stan u kojem, kako se vidi na terenu, snažno zaudara, a nema namještaja, stolova, stolica niti kuhinjskih elementa. Tek jedna žarulja visi sa zida, a iza stanara koji je, doznajemo, početkom godine preminuo, ostale su samo prljave i crne sanitarije. Ipak, kako je definirano ugovorom, taj bi stan zaštitari tvrtke Bilić-Erić trebali 24 sata na dan provjeravati, obilaziti i paziti da netko unutra ne provali. Gradu je zaštitarska tvrtka to naplaćivala 924 kune na dan. Ili godišnje oko 332.000 kuna, kako je ustvrdio Tomašević nudeći čak računicu da bi se za “trošak čuvanja jednog takvog praznog stana kroz dvije godine mogao kupiti novi stan od 50 kvadrata”.

image
Ranko Suvar/Cropix

Kako doznajemo od nekolicine susjeda tu u zgradi u Novom Zagrebu, zaštitare su povremeno viđali na lokaciji.

- Vidio bih zaštitare tu ponekad, ne svaki dan, ali ovako u prolazu. Čini mi se da su znali ući unutra, u stan – rekao nam je jedan susjed s drugog kata.



Na pitanje gdje imaju bazu, odnosno odakle paze na stan i znaju li sjediti u stanu, nose li sa sobom stolice, susjedi nisu znali točno reći. Zaštitara na terenu ipak nismo zatekli.

Na ulaznim je vratima, osim upozorenja za potencijalne provalnike da objekt “štiti Bilić-Erić”, i crveni pečat kojim bi zaštitari vrata zapečatili nakon provjere.

image
Ranko Suvar/Cropix


U svakom slučaju, posao sklopljen između Grada i Bilić-Erića, vrijedan 25 milijuna kuna, sklopljen u listopadu lani, navodno sada istražuje PNUSKOK. Kako se neslužbeno može doznati, državne su službe nedavno izuzele dokumentaciju iz gradskih ureda. Riječ je, naime, o dvogodišnjem okvirnom sporazumu na spomenuti iznos od 25 milijuna kuna. No, kako je objavio Tomašević, Bilić-Erić je Gradu ispostavio račun na čak 26.5 milijuna kuna za čuvanje tih objekata već nakon sedam mjeseci. Prema informacijama Grada čuvali su ukupno 70 stambenih objekta i 15 poslovnih. Tomašević je to nazvao “primjerom kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom".Osim toga, napomenuo je da je Grad taj posao s Bilić-Erić raskinuo, a planiraju, "umjesto privatne zaštite stanova, ugraditi na gradske nekretnine protuprovalna vrata, što je višestruko povoljnije".

image
Ranko Suvar/Cropix


- Stanove su čuvali da netko u njih ne provali. A za trošak čuvanja godišnje u dvije godine smo mogli kupiti novi stan. Čuvali su prazne stanove kao da su Fort Knox - rekao je Tomašević.

Suvlasnik prozvane zaštitarske tvrtke Matija Jozić, inače je suprug bivše suradnice Milana Bandića i pročelnice za gospodarstvo Mirke Jozić. Tvrtka je registrirana u Sesvetama i primarna joj je djelatnost privatna zaštita. Ima oko tisuću zaposlenih, a u 2020. godini imala je prihode od 125 milijuna kuna. Uz Matiju Jozića, suvlasnici su Robert Miljanović i Slavko Petričević.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Odgovor Bilić-Erića: 'To su neistine'

Od tvrtke Bilić-Erić zatražili smo odgovore na pitanja, među ostalim, da se očituju na tvrdnje Tomaševića kako je riječ o "iracionalnim ugovorima" i kako opravdati to da se prazni stanovi u vlasništvu Zagreba, kao ovaj koji smo posjetili, čuvaju za cijenu od 924 kune dnevno. Osim toga, pitali smo i jesu li upoznati s time da je PNUSKOK izuzeo dokumentaciju koja se tiče njihova poslovanja s Gradom.

Odgovorili su nam putem odvjetničkog društva Tus & Gržić. U bitnom navode da je "Tomašević iznio neistine, da je riječ o neosnovanim, netočnim i neprovjerenim informacijama i da je njihov ugled povrijeđen”. Osim toga, napominju, te neistine neprofesionalno i senzacionalistički plasirane su u medije, a oni zadržavaju pravo da naknadu počinjene im štete potraže i sudskim putem.

- Zbog objektivnog informiranja javnosti, vezano za gore istaknute navode, napominje se da je društvo Bilić-Erić predmetni Okvirni sporazum potpisalo s još tri društva za usluge privatne zaštite gradskih prostora. Suprotno navodima g. Tomaševića, ističemo da je društvo Bilić-Erić sve usluge izvršilo sukladno Ugovoru, Nalogu Naručitelja i sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Napominjemo da je predmet Ugovora cjelokupna imovina Grada Zagreba, a ne samo nekoliko praznih stanova i poslovnih prostora na što je maliciozno stavljen naglasak.

Nadalje, napominjemo kako društvu Bilić-Erić nije isplaćeno 26,5 milijuna kuna kako se pogrešno tvrdi, nego 17.566.164,00 kuna i to za čuvanje svih objekata u Gradu, a ne za čuvanje nekakvih napuštenih stanova kako je g. Tomašević zlonamjerno i senzacionalistički to predstavio na tiskovnoj konferenciji - stoji u pisanom odgovoru iz Bilić-Erić, odnosno odvjetničkog društva Tus & Gržić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:03