‘NE BOJIMO SE‘

Otpor na ulicama okupiranih gradova! Pogledajte ukrajinski ustanak protiv ruskih agresora u Hersonu, Melitopolju...

‘Ne bojimo se. Objavite ovo diljem svijeta. Molim vas, dajte nam podršku. Herson je Ukrajina‘, rekla je jedan od prosvjednica u Hersonu

Prosvjedni skup u Hersonu

 Bojan Pančevski/Twitter

Građani ukrajinskog grada Hersona, grada koji su Rusi zauzeli u srijedu, izašli su na glavni trg u južnom dijelu grada kako bi prosvjedovali protiv okupatorskih snaga u svome gradu, javlja The Guardian.

Na brojnim snimkama koje kruže društvenim mrežama može se vidjeti kako je značajan broj građana Hersona izašao na ulice kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog trenutne situacije u gradu.

Neki su prosvjednici mahali ukrajinskim zastavama, a neki su na prosvjedne skupove došli zaogrnuti u njih.

- Ne bojimo se. Objavite ovo diljem svijeta. Molim vas, dajte nam podršku. Herson je Ukrajina - rekla je Valentina Maganova, jedna od prosvjednica u Hersonu.

Medijska kuća Nexta javlja da se jedan muškarac s ukrajinskom zastavom u rukama u Hersonu popeo na rusko oklopno vozilo.

Novinska agencija Interfax-Ukrajina piše da su ruski vojnici zbog prosvjeda napustili centar grada. Prema svjedocima koji su razgovarali s Interfax-Ukrajinom, više tisuća ljudi sudjelovalo je u prosvjedu protiv ruskih snaga koje su okružile Herson.

The Telegraph piše da je na prosvjedu u Hersonu možda bilo i 2000 ljudi.

Građani Hersona nekoliko su sati skandirali patriotske slogane i pozivali ruske trupe da se vrate u Rusiju. Ruska je vojska na to odgovorili ispaljivanjem hitaca u zrak, da bi u 13 sati napustili centar grada.

Bivši zastupnik u ukrajinskom parlamentu Anton Geraščenko objavio je na svom Facebook profilu video na kojem se mogu vidjeti prosvjednici koji su se okupili na jugu Hersona.

The Telegraph javlja da je među prosvjednicima u Hersonu bilo i ruskih govornika koji su nezadovoljni ruskom invazijom Ukrajine.

The Guardian piše da se u subotu prosvjedovalo i u Zaporožju, gdje se okupilo više tisuća ljudi, Berdjansku, a The Telegraph dodaje da su prosvjedni skupovi organizirani i u Melitopolju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:00