SPEKTAKL U LONDONU

Okrunjen britanski kralj Charles III.

Održana je krunidba kralja Charlesa III. i kraljice-supruge Camille

Charles III.

 Mark Large/Afp

Odavno neki obredni čin nije pobudio toliko medijske pažnje oko cijelog globusa kako je to bio slučaj s današnjom krunidbom britanskog kralja.

Od zadnje krunidbe, one Elizabete II. do aktualne, sadašnjeg kralja Charlesa III. proteklo je sedamdeset godina, svijet se koliko iz korijena promijenio, toliko suštinski, u odnosima moći i novog postkolonijalnog poretka, uključujući i zemlje Commonwealtha, ostao - isti.

Krunu sv. Edwarda načinjenu u sedamnaestom stoljeću i tešku više od dva kilograma, koju su Charlesu III. u Westminster opatiji danas ceremonijalno stavili na glavu, britanski će kralj, na sreću njegove vratne kralježnice, nositi samo jedanput, jedino pri činu same krunidbe. Po izlasku iz Westminsterske opatije na glavu je stavio bitno lakšu imperijalnu državnu krunu, tešku oko kilograma, napravljenu 1930-ih.

image
Aaron Chown/Afp
image
Oli Scarff/Afp

Obred krunidbe koji je predvodio nadbiskup od Canterburyja u svom je ceremonijalu i protokolu tek neznatno mijenjan u nekoliko stoljeća.

Sama prisega koju je izgovorio kralj bila je doduše drugačija od one koju je dala Charlesova majka 1953. Dodan je dio koji obvezuje kralja da će "nastojati poticati okruženje u kojem ljudi svih vjera i uvjerenja mogu živjeti slobodno".

"Ja, Charles, svečano i iskreno u Božjoj prisutnosti ispovijedam, svjedočim i izjavljujem da sam vjeran protestant i da ću, u skladu s pravom namjerom zakona koji osiguravaju protestantsko nasljeđe prijestolja, podržavati i održavati navedene propise u skladu sa svojim ovlastima prema zakonu", rekao je Charles III., potom je zapjevao zbor.

Ceremonija krunjenja kraljice Camille bila je bitno kraća i jednostavnija.

Središtem Londona vladale su ogromne gužve i stroge snage sigurnosti. Vođu antimonarhističke skupine Republika, Grahama Smitha, u subotu ujutro privela je policija dok je pripremao logistiku za prosvjednike koji su se okupljali.

Policija je ranije ovog tjedna objavila da će imati "nisku toleranciju" prema onima koji žele "potkopati" krunidbeni dan. Oko Nelsonovog spomenika okupljali su se i aktivisti iz švedskog, nizozemskog i norveškog republikanskog pokreta koji su došli podržati britanske kolege istomišljenike.

Smitha su uhitili u trenutku dok su se stotine antimonarhističkih prosvjednika okupile na Trafalgar trgu, mašući velikim zastavama, obučeni u kričavo žute majice ne bi li privukli pažnju svjetskih medija i kralja na dan njegove krunidbe.

Anketa dva tjedna uoči krunidbe pokazala je da 51 posto odraslih ispitanika drži da britanska vlada ne bi trebala financirati svečanost krunidbe.

Gotovo trećina ispitanika, 32 posto misli da bi vlasti ipak za to trebale izdvojiti (ogroman) novac, a 18 posto ih je bilo neodlučno.

image
Richard Pohle/Afp

Na krunidbi su uz brojne šefove država i vlada i moćna imena iz cijelog svijeta, bila i šestorica bivših britanskih premijera - Sir John Major, Sir Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson te premijerka s najkraćim stažem Liz Truss. Aktualni šef britanske vlade, Rishi Sunak, na ceremoniji je, nakon što je nadbiskup Canterburyja izmolio molitvu, pročitao fragment iz novozavjetne Poslanice Kološanima.

Nakon što su oca okrunili sadašnji prijestolonasljednik, William, princ od Walesa, kleknuo je pred Charelsa III. i odao mu počast riječima: "Ja, William, princ od Walesa, prisežem vam na svoju lojalnost i nosit ću vjeru i istinu, kao vaš gospodar života i tijela. Tako mi Bog pomogao."

Na krunidbu u opatiju su se kralj Charles III. i kraljica Camilla iz Buckinghamske palače dovezli u modernoj kočiji Diamond Jubilee State, napravljenoj 2014.

Okrunjeni su se pak odvezli u Gold State kočiji koja datira iz 1762. Prva ima udobna sjedala, klimu i amortizere, ona druga, Gold State kočija, koja je zbog tradicije uključena u svečanost, krajnje je neudobna i, kako su komentirali britanski mediji, "škripi poput prastare galije".

Na ceremoniji krunidbe izvedeno je dvanaest novih glazbenih djela, posebno naručenih za svečanost krunidbe. Među autorima je i Andrew Lloyd Weber. Čuli su se i grčki pravoslavni napjevi koji su izabrani u čast kraljeva oca princa Philipa. Kralj je osobno birao glazbu.

image

Princ Harry

Toby Melville/Afp

Princ Harry doletio je iz Kalifornije u Ujedinjeno Kraljevstvo na krunidbu svog oca kralja Charlesa komercijalnim letom American Airlinesa u petak ujutro. Supruga i djeca nisu putovali na kraljevu svečanost, a i sam vojvoda od Sussexa došao je s namjerom da odmah nakon završetka ceremonije leti za Ameriku, ne bi li stigao na četvrti rođendan svog sina Archieja. Princ Harry sjedio je u četvrtom redu. U prvome redu za ceremonije sjedili su princ William, princeza Kate, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha Edward i Sophie sa svojom djecom, Lady Louise i grofom od Wessexa, Jamesom, kao i princeza Anne te njezin suprug Tim Laurence.

Na tribinama ispred Buckinghamske palače bilo je oko 3800 građana, na svečanost pozvanih vojnih veterana, djelatnika zdravstvenih službi, službi socijalne skrbi i drugih javnih institucija i službi.

Među uzvanicima bila je i ukrajinska prva dama Olena Zelenska u društvu ukrajinskog premijera Denisa Šmihala, Jill Biden, prva damama SAD-a, Nick Cave, Emma Thompson … Što se tiče država i vlada poznato je da na krunidbi nisu bili službeni predstavnici Rusije, Bjelorusije, Sjeverne Koreje …

U krunidbenoj povorci prema Westminsterskoj opatiji sudjelovalo je oko 200 vojnika, uglavnom iz posebnih jedinica kraljevske pratnje i kraljevskih konjanika. Još oko 1000 pripadnika britanske vojske raspoređeno je putem rute kretanja kraljevske povorke. Bio je to znatno manji broj negoli 1953. godine za krunidbe kraljice Elizabete II. Ruta kraljevske povorke je duga samo dva kilometra (u jednom smjeru), što je tek četvrtina rute kojom je prošla kraljica Elizabeta II. tijekom svojih krunidbenih svečanosti.

Okrunjeni kralj Charles pomazan je uljem koje je posvećeno je na ceremoniji u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori. Ulje je dobiveno drevnim načinom, no uz njega je u mješavini za pomazanje kralja bilo i ulje sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče. Isto je korišteno i za pomazanje Camille, kraljice supruge.

Žlica za pomazanje datira iz dvanaestog stoljeća, dok je posuda za ulje u obliku orla načinjena specijalno za krunidbu, po uzoru na sličan predmet iz sedamnaestog stoljeća.

image
Glyn Kirk/Afp
image
Gareth Cattermole/Afp
image

Kraljica-supruga Camilla

Paul Ellis/Afp

Ujedinjeno kraljevstvo jedina je europska monarhija u kojoj se na krunidbama koriste simboli kraljevske obitelji poput krune, kraljevske jabuke (kugle) i žezla. Svaki predmet nosi svoju simboliku vezanu uz različite aspekte službe i odgovornosti monarha.

Kraljevska jabuka iz 1661. godine ima promjer od 16,5 centimetara, od čistog je zlata, ukrašena križem, simbolom kršćanstva, te dragim kamenjem i biserima.

Vladarevo žezlo s križem simbolizira kraljevsku moć i pravdu. Dugo je 92 centimetara, načinjeno od zlata te ukrašeno draguljima i ukrasima od emajla. Na vrhu je golemi dijamant Cullinan I ili Afrička zvijezda, koji je dodan 1910. godine, a dio je jednog od najvećih dijamanata na svijetu pronađenom u Cullinanu u Južnoj Africi i imao je 3106 karata.

Vladarevo žezlo s golubom, poznato i kao žezlo pravednosti i milosrđa, dugo je 110 centimetara i simbolizira duhovnu ulogu kralja. Od zlata je i ukrašeno dijamantima i ukrasima od emajla.

Krunidbeni stolac, poznat i kao stolac Sv. Edwarda koji je posebno restauriran, star je 700 godina, načinjen od hrastovine i drži se da je najstariji komad namještaja na Otoku koji još uvijek funkcionalno služi svojoj prvotnoj namjeni. Na njemu je do sada okrunjeno 26 vladara i vladarica. Na stolcu su vidljive i urezotine, djelo zaigranih dječaka iz crkvenog zbora Opatije.

U stolcu je smješten i Kamen sudbine, ili kamen iz Sconea, drevni simbol škotske monarhije. Kamen je vraćen u Škotsku 1996. godine no za krunidbu je prebačen natrag u London.

Krunidbu u Londonu pratili smo iz minute u minutu, a kako je to izgledalo pročitajte u nastavku teksta


Okrunjena kraljica-supruga Camilla

Ceremonija kraljice Camille mnogo je kraća i jednostavnija. Stavili su joj krunu kraljice Mary, koja je modificirana - uklonjeni su neki lukovi, i ponovno stavljeni dijamant Cullinan III, IV i V, nekad dijelovi najvećeg dijamanta na svijetu. Srebrna kruna ima više od 2000 dragulja, a teži 590 grama. Primit će i Žezlo kraljice-supruge s grlicom, te Žezlo kraljice-supruge s križem.

image

Kraljica-supruga Camilla

Richard Pohle/Afp
image

Kraljica-supruga Camilla

Richard Pohle/Afp
image

Kraljica-supruga Camilla

Richard Pohle/Afp


Princ William odao počast novome kralju

Prijestolonasljednik, William, princ od Walesa, kleknuo je pred svog oca i odao mu počast sljedećim riječima: "Ja, William, princ od Walesa, prisežem vam na svoju lojalnost i nosit ću vjeru i istinu, kao vaš gospodar života i tijela. Tako mi Bog pomogao."


Krunidba kralja Charlesa

Kralju su predani predmeti poznati kao regalije - mamuze, ruke, kuglu, prsten, rukavicu, štap i žezlo. Krunidbene regalije su sveti predmeti koji simboliziraju službu i odgovornosti monarha.

Kralj Charles konačno je stavio krunu na glavu uz riječi ‘Bože, čuvaj kralja‘.

Naš novinar Antonio Penić donosi reakciju Britanaca na krunidbu kralja s ulica Londona:

Krunu Sv. Edwarda kralj će nositi samo jedan put u životu, na samoj krunidbi. Nazvana je prema mnogo starijoj verziji krune načinjenoj za anglosaksonskog kralja i sveca Edwarda Ispovjednika koju je uništio Cromwell. Sadašnja verzija krune načinjena je 1661. godine. Teška je 2,23 kilograma, izrađena od 22-karatnog zlata u više dijelova - trake za glavu, lukove, križeve i nekoliko ljiljana. Ima na sebi drago kamenje - rubine, safire, ametist, topaz i granat te turmalin.

Krunu Sv. Edwarda prije izlaska iz Westminsterske opatije, kralj skida te stavlja Imperijalnu državnu krunu, tešku oko kilograma, napravljenu 1937. godine. Ona je urešena s 2686 dijamanata, 269 bisera, 17 safira i 11 smaragda. Glavni dijamant na prednjem je Cullinan II. Safir na križu pripadao je, tvrdi se. Sv. Edwardu Ispovjedniku, a veliki rubin kralju Henryju V.

image

Kralj Charles III.

Richard Pohle/Afp
image

Kralj Charles III.

Richard Pohle/Afp

Pomazanje

Sveto ulje kojim će kralj Charles biti pomazan posvećeno je na ceremoniji u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori. Ulje je napravljeno po drevnoj formuli, no uz u Charlesovoj mješavini ima ulja sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče, bez ikakvih životinjskih sastojaka, a isto će biti korišteno za pomazanje Camille, kraljice supruge.

Žlica za pomazanje potiče iz 12. stoljeća, dok je posuda za ulje u obliku orla načinjena specijalno za krunidbu, po uzoru na sličan predmet iz 17. stoljeća.


Počeo je obred krunidbe, Charles položio prisegu

Počeo je obred krunidbe. U ovom dijelu ceremonije, poznatom kao priznanje, Charles će biti predstavljen uz riječi "Ovdje vam predstavljam kralja Charlesa, vašeg nedvojbenog kralja."

Kralj je sada dao do znanja da je voljan položiti prisegu, i stavlja ruku na bibliju, a nadbiskup od Canterburyja mu čita prisegu.

image

Krunidba kralja Charlesa

Phil Noble/Afp

"Ja, Charles, svečano i iskreno u Božjoj prisutnosti ispovijedam, svjedočim i izjavljujem da sam vjeran protestant i da ću, u skladu s pravom namjerom zakona koji osiguravaju protestantsko nasljeđe prijestolja, podržavati i održavati navedene propise u skladu sa svojim ovlastima prema zakonu", rekao je Charles, a onda je zapjevao zbor.

image

Kralj Charles III.

Phil Noble/Afp
image

Krunidba kralja Charlesa

Phil Noble/Afp
image

BKralj Charles III. i Camilla

Yui Mok/Afp

Prisega je bila drugačija od one koju je dala Charlesova majka 1953. Prvi put je dodan predgovor koji je posebno obvezivao kralja da će "nastojati poticati okruženje u kojem ljudi svih vjera i uvjerenja mogu živjeti slobodno".

Ujedinjeno kraljevstvo jedina je europska država u kojoj se na krunidbama koriste simboli kraljevske obitelji poput krune, kraljevske jabuke (kugle) i žezla. Pojedinačni predmeti simboliziraju različite aspekte službe i odgovornosti monarha.

Kraljevska jabuka iz 1661. godine ima promjer od 16,5 centimetara, od čistog je zlata, ukrašena križem koji simbolizira kršćanstvo, te dragim kamenjem i biserima.

Vladarevo žezlo s križem simbolizira kraljevsku moć i pravdu. Dugo je 92 centimetara, načinjeno od zlata te ukrašeno draguljima i ukrasima od emajla. Na vrhu je golemi dijamant Cullinan I ili Afrička zvijezda, koji je dodan 1910. godine, a dio je jednog od najvećih dijamanata na svijetu pronađenom u Cullinanu u Južnoj Africi i imao je 3106 karata.

Vladarevo žezlo s golubom, poznato i kao žezlo pravednosti i milosrđa, dugo je 110 centimetara i simbolizira duhovnu ulogu kralja. Od zlata je i ukrašeno dijamantima i ukrasima od emajla.

Krunidbeni stolac, poznat i kao stolac Sv. Edwarda koji je posebno restauriran, star je 700 godina, načinjen od hrastovine i smatra se najstarijim komadom namještaja na Otoku koji još uvijek služi svojoj namjeni.Ukupno je 26 vladara okrunjeno na njemu. Na stolcu su i urezotine za koje se smatra da su djelo nestašnih dječaka iz crkvenog zbora Opatije.

U stolcu je smješten i Kamen sudbine, ili kamen iz Sconea, drevni simbol škotske monarhije. Kamen je vraćen u Škotsku 1996. godine no za krunidbu je prebačen natrag u London.

Sveto ulje kojim će kralj Charles biti pomazan posvećeno je na ceremoniji u Crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu. Napravljeno je nedaleko Betlehema, od maslina ubranih na Maslinskoj gori. Ulje je napravljeno po drevnoj formuli, no uz u Charlesovoj mješavini ima ulja sezama, ruže, jasmina, cimeta, nerolija, benzoina, jantara i cvijeta naranče, bez ikakvih životinjskih sastojaka, a isto će biti korišteno za pomazanje Camille, kraljice supruge.


Camilla i Charles stigli u opatiju, pojavili se i Kate i William

Kraljica- supruga Camilla stigla je u Westminstersku opatiju, kao i kralj Charles. U opatiji, procesijski križ nose vjerski vođe, uključujući nadbiskupa od Yorka. Charles na sebi ima svečanu odoru i plašt, a Camilla posebnu haljinu. Oboje su u bijelom.

Stigli su i Kate i William.

image

Princ William i Catherine

Phil Noble/Afp
image

Princ William i Catherine

Phil Noble/Afp
image

Princeza Kate

Odd Andersen/Afp
image

Princ William i Catherine

Odd Andersen/Afp

Ceremonija ima i svoju glazbenu podlogu. Radi se o 12 novih glazbenih djela posebno naručena za ovu svečanost, a među autorima je i Andrew Lloyd Weber. Čut će se i grčki pravoslavni napjevi koji su izabrani u čast kraljeva oca princa Philipa. Kralj je odabrao glazbu osobno.

Princ George, kraljev unuk jedan je od paževa, kao i unuci kraljice Camille - Lola, Eliza, Gus, Louis i Freddy. Neki od paževa, nose predmete potrebne u ceremoniji, koji se odlažu na oltar.

image

Princeza Charlotte i princ Louis

Odd Andersen/Afp
image

Princeza Charlotte i princ Louis

Phil Noble/Afp

Britanci ne vjeruju da će Charles nadmašiti kraljicu Elizabetu

"Ovo je odličan trenutak u povijesti kojeg ćemo se svi sjećati. Mislim da uopće nije moguće da Charles postane popularniji od kraljice Elizabete. Ona je bila na toj poziciji puno dulje, ali mislim da će on biti dobar. On i Camilla su dobar tim i mislim da će se ljudi s vremenom naviknuti na to da su oni sada kralj i kraljica", rekla nam je Britanka Cristabelle.

"Ovo je povijesni trenutak o kojem ćemo govoriti našoj djeci. Camilla i Charles će, nadamo se, lijepo služiti zemlji, kao što je to činila i njegova majka prije njega. Mislim da Charles neće nadmašiti kraljicu Elizabetu po popularnosti, ona je ipak bila puno mlađa kad je postala kraljicom", rekao nam je bračni par Brandon i Bridget.

image

Britanski bračni par

Antonio Penić/

Princ Harry je stigao, djeluje sretno i opušteno

Vojvoda od Sussexa, princ Harry, koji je ovdje bez supruge Meghan, izgledao je sretno i opušteno dok je ulazio u opatiju sa svojim sestričnama, princezama Beatrice i Eugenie, kćerima princa Andrewa. Sjedi u trećem redu.

Princeza Anne i njezin suprug Sir Tim Laurence također su stigli, a Anne je odabrala veličanstvenu haljinu s perjem i tamnozeleni ogrtač.

Kraljeva povorka stigla je u Westminstersku opatiju. Princ i princeza od Walesa uskoro se očekuju. Služba bi trebala početi za otprilike deset minuta, a očekuje se da će trajati dva sata. To je znatno kraće nego što su trajale mnoge krunidbe u prošlosti.


Oko 3800 građana na tribinama

Tribine za pozvane goste, uključujući vojne veterane, djelatnike zdravstvenih službi i službi socijalne skrbi podignute su odmah kod Buckinghamske palače. Na tribinama ispred Buckinghamske palače nalazi se oko 3800 građana. Pripadnici vojske nalaze se duž rute oko Trafalgar Squarea, poprišta ranijih uhićenja, te sada oprezno stoje pred sami dolazak kraljevske povorke.

image

Okupljeni na ulicama Londona, stigao i psić

Antonio Penić/
image

Okupljeni na ulicama Londona

Antonio Penić/
image

Okupljeni na ulicama Londona

Antonio Penić/
image

Okupljeni na ulicama Londona

Antonio Penić/

Kočija stigla u Buckinghamsku palaču

Kočija je stigla u Buckinghamsku palaču, kralj i kraljica-supruga krenuli prema Westminsterskoj opatiji.

Na krunidbu se kralj Charles III. i kraljica Camilla voze u modernoj kočiji Diamond Jubilee State iz 2014. godine, dok će na povratku sjediti u Gold State kočiji napravljenoj 1762. godine. Prva ima udobna sjedala, klimu i amortizere, dok je Gold State kočija vrlo neudobna i "škripi poput prastare galije", no zbog tradicije je uključena u svečanost.

image

Diamond Jubilee State Coach

Loic Venance/Afp
image

Kočija kralja Charlesa i Camille

Loic Venance/Afp
image

Kralj Charles III. i Camilla

Oli Scarff/Afp

Ceremonija ima i svoju glazbenu podlogu. Radi se o 12 novih glazbenih djela posebno naručena za ovu svečanost, a među autorima je i Andrew Lloyd Weber. Čut će se i grčki pravoslavni napjevi koji su izabrani u čast kraljeva oca princa Philipa. Kralj je odabrao glazbu osobno.

image

Kraljevska povorka

Marco Bertorello/Afp
image

Kralj u kočiji

Oli Scarff/Afp
image

Kralj u kočiji

Marco Bertorello/Afp
image

Kralj u kočiji

Oli Scarff/Afp

Bivši premijeri stigli u Westminstersku opatiju

Skupina bivših premijera upravo je ušla u Westminstersku opatiju. Sir John Major razgovarao je s Cherie Blair dok su ulazili zajedno s njezinim suprugom Tonyjem te s Gordonom Brownom i Sarah Brown. Slijedili su Theresa May, Boris Johnson i premijerka s najkraćim stažem Liz Truss.

image

Boris Johnson

Phil Noble/Afp
image

John Major i Tony Blair

Paul Ellis/Afp
image

David Cameron sa suprugom Samanthom

Aaron Chown/Afp

Policija i vojska raspoređene na ulicama

Veliko osiguranje na ulicama Londona. Policija i vojska raspoređene su posvuda, javlja naš Antonio Penić iz Londona. Jedan policajac rekao nam je da je jedna trećina policije iz cijele Engleske danas došla u London, otprilike oko 30.000 policajaca.


Stigle Jill Biden i Olena Zelenska

Na krunidbu je stigla prva dama SAD-a Jill Biden u pratnji unuke Finnegan, te prva dama Ukrajine Olena Zelenska s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

image

Jill Biden i unuka Finnegan Biden

Andrew Milligan/Afp
image

Jill Biden i unuka Finnegan Biden

Andrew Matthews/Afp
image

Jill Biden

Toby Melville/Afp
image

Olena Zelenska i Denis Šmihal

Andrew Milligan/Afp

Javnost izviždala princa Andrewa

Dio okupljenih ispred Buckinghamske palače izviždao je princa Andrewa, vojvodu od Yorka, dok je prolazio u državnom automobilu.

image

Princ Andrew

Oli Scarff/Afp

Metropolitanska policija reagirala na uhićenja

Metropolitanska policija oglasila se na Twitteru povodom brojnih uhićenja na ulicama Londona.

"U središtu Londona u tijeku je značajna policijska akcija. Izvršili smo nekoliko uhićenja u području Carlton House Terracea. Osobe su privedene zbog sumnje da su narušavale red i mir. Ranije danas uhitili smo četiri osobe na području St. Martin‘s Lanea. Privedeni su pod sumnjom za udruživanje radi uznemiravanja javnosti. Još tri su osobe uhićene na području Wellington Archa zbog sumnje da su posjedovale predmete za kazneno djelo nanošenja štete", napisali su na Twitteru.

Za sada su svi prosvjedi mirni.


Princ Harry pozvan na ručak i pomaknut u treći red na krunidbi

Princ Harry danas je pozvan na ručak u Buckinghamsku palaču nakon krunidbe njegova oca, kralja Charlesa III. u Westminsterskoj opatiji, prenosi Daily Mail.

Još se, međutim, ne zna hoće li vojvoda od Sussexa pristati na ručak, s obzirom na to da se očekuje da će požuriti natrag u Kaliforniju na rođendan svog sina Archieja.

Mnogi ovaj poziv doživljavaju kao pružanje ruke pomirenja. Daily Mail također navodi da će Harry biti prebačen u treći red unutar opatije tijekom ceremonije krunidbe. Sjedit će između supruga princeze Eugenie, Jacka Brooksbanka, i princeze Alexandre, rođakinje pokojne kraljice Elizabete. Njima će se pridružiti kćeri princa Andrewa, Eugenie i Beatrice te njezin suprug Edo Mapelli Mozzi.

U prvome redu na povijesnoj ceremoniji sjedit će princ William, princeza Kate, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha Edward i Sophie sa svojom djecom, Lady Louise i grofom od Wessexa, Jamesom, kao i princeza Anne te njezin suprug Tim Laurence.

image

Westminster Abbey

Gareth Cattermole/Afp

Kralj stigao u Buckinghamsku palaču

Kralj je stigao u Buckinghamsku palaču, prije krunidbene povorke, koja bi trebala početi za otprilike sat vremena.


U povorci će sudjelovati oko 200 vojnika

U samoj povorci za Westminstersku opatiju sudjeluje oko 200 vojnika, uglavnom iz posebnih jedinica kraljevske pratnje i kraljevskih konjanika. Još oko 1000 pripadnika britanske vojske raspoređeno je putem rute kretanja kraljevske povorke. To je znatno manje nego 1953. godine za krunidbe kraljice Elizabete II.

Ruta kraljevske povorke je duga samo dva kilometra (u jednom smjeru), što je tek četvrtina rute kojom je prošla kraljica Elizabeta II. tijekom svojih krunidbenih svečanosti.


Emma Thompson i Nick Cave stigli na krunidbu

Prvi slavni uzvanici počeli su pristizati na krunidbu. Za sada su u London stigli pjevač Nick Cave i glumica Emma Thompson sa suprugom Gregom Wiseom, zatim torijevska zastupnica Andrea Leadsom i guverner Banke Engleske Andrew Bailey.

image

Emma Thompson

Jane Barlow/Afp
image

Nick Cave

Jane Barlow/Afp
image

Nick Cave

Jane Barlow/Afp
image

Katy Perry, Edward Enninful i Alison Johnstone

Jane Barlow/Afp
image

Jill Biden

Toby Melville/Afp

Policija uhitila prosvjednika u Londonu

Graham Smith skupljao je pića i plakate za prosvjednike na Trafalgar Squareu kada ga je policija privela u središtu Londona.

Poznato je da je Smith priveden nakon što je na prosvjede donio megafon, prenosi The Guardian. Policija je ranije ovog tjedna objavila na Twitteru da će imati "nisku toleranciju" prema onima koji žele "potkopati" krunidbeni dan.

Uhićenje je uslijedilo nakon što su se stotine antimonarhističkih prosvjednika okupile na trgu Trafalgar s velikim zastavama i u žutim majicama kako bi privukli pažnju svjetskih medija i kralja na dan njegove krunidbe.

Očekuje se da će se oko 2000 prosvjednika okupiti ispod Nelsonovog stupa do podneva, uključujući predstavnike švedskog, nizozemskog i norveškog republikanskog pokreta.

Aktivist grupe Republika, Luke Whiting (26), rekao je novinskoj agenciji PA da je šestero njihovih članova uhićeno, uključujući i njihovog vođu Grahama Smitha, dok su prosvjedi započinjali na Trafalgar Squareu. Republika je inače aktivistička grupa koja se zalaže za ukidanje monarhije i koordinira prosvjede diljem zemlje.

“Nejasno je zašto, potencijalno zato što je jedan od njih nosio megafon. Nejasno je koristi li policija ove nove ovlasti i zlorabi li ih kako bi spriječila prosvjede", rekao je za The Guardian.


Olena Zelenska stigla na krunidbu, pozirala s Jill Biden i Kate Middleton

Ukrajinska prva dama Olena Zelenska stigla je na krunidbu u društvu ukrajinskog premijera Denisa Šmihala. Na prijemu uoči krunidbe koji je održan u Buckinghamskoj palači pozirala je s prvom damom SAD-a Jill Biden i princezom od Walesa Kate Middleton.


Princ Harry komercijalnim letom doputovao u London

Princ Harry doletio je u Ujedinjeno Kraljevstvo na krunidbu svog oca kralja Charlesa komercijalnim letom American Airlinesa u petak ujutro. Harry je doletio iz Los Angelesa na londonski Heathrow, a suprugu i djecu ostavio je kod kuće.

Vojvoda od Sussexa namjerava odletjeti natrag u Kaliforniju odmah nakon završetka povijesne ceremonije kako bi stigao na četvrti rođendan svog sina Archieja.

Što se tiče Harryjeva kratkog posjeta, izvor je za The Sun rekao: "Harry će doći i otići iz Ujedinjenog Kraljevstva unutar 24 sata. On će samo obaviti krunidbu i onda odlazi."

image

Princ Harry

Mark Thomas/shutterstock/Mark Thomas/shutterstock

Kralj i kraljica prije krunidbe privatno večerali u Clarence Houseu

Britanski kralj Charles III. i kraljica Camilla su noć prije subotnje krunidbe proveli zajedno večerajući u kraljevskoj rezidenciji Clarence House.

Kralj i kraljica ostali su u petak u svojoj omiljenoj rezidenciji u Londonu umjesto u sjedištu monarhije Buckinghamskoj palači dok su se pripremali za značajan zadatak koji je pred njima.

Par će u subotu biti u fokusu prve britanske krunidbe u zadnjih 70 godina, koju će pratiti globalna milijunska publika.

Charles se u Clarence House, bivši dom svoje bake kraljice majke, uselio 2003.

Rezidencija, građena između 1825. i 1827. prema nacrtima arhitekta Johna Nasha, omiljeno je boravište kraljevskog para i njihov je dom 20 godina.

Uvelike je obnovljena i preuređena prema njihovom ukusu, a sadrži mnoge primjerke iz Charlesove zbirke umjetnina i mnoštvo obiteljskih fotografija.

Nalazi se nedaleko od Buckinghamske palače, a pored nje je palača St. James. Vrt rezidencije proteže se na otprilike 2000 četvornih metara, a ispunjen je lavandom i sadrži sunčani sat u spomen na kraljicu majku.

Zelena površina je tamo od 16. stoljeća otkako je ograđeni vrt napravljen za engleskog kralja Henrika VIII. i njegovu obitelj.

Charles i Camilla će prijepodne otići u palaču radi konačnih priprema prije njihovog odlaska u opatiju kočijom u sklopu kraljevske povorke.


Ogromne gužve uoči krunidbe

Obred krunidbe kojem će nazočiti nadbiskup od Canterburyja tradicija je i obred star više od 1000 godina, i jedva mijenjan 11 stoljeća. Danas je glavni događaj, gdje će kralj Charles i kraljica-supruga Camilla službeno biti okrunjeni.

Ogromne gužve stvaraju se u središtu Londona uoči krunidbe kralja i kraljice supruge. Očekuje se raskošno kraljevsko slavlje, s planiranim procesijama oko Westminsterske opatije. Oko 5000 pripadnika oružanih snaga stiže vlakom na londonski kolodvor Waterloo, a samu ceremoniju predvodit će nadbiskup od Canterburyja te će na njoj prisustvovati članovi kraljevske obitelji, kao i svjetski čelnici i uglednici.

Očekuju se i prosvjedi protiv monarhije, predvođeni skupinom antirojalista koja koordinira skupove na Trafalgar Squareu i diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:47