TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Očekujemo da ćemo dobiti uporabnu dozvolu za žičaru, radit će se dodatni radovi kako bi se smanjila buka‘

Održana je redovna konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića

Tomislav Tomašević

 Davor Pongracic/Cropix

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održao je redovnu konferenciju za novinare sa svojim zamjenicima.

Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je kazala kako se priprema sjednica Gradskog vijeća za veljaču na kojoj će se predstaviti projekt povećanja kapaciteta gradskih vrtića Sovica u sklopu kojeg će se produžiti dnevni boravak djece.

Osvrnula se i na formulare koje trebaju ispuniti koriosnici mjera roditelj-odgojitelj. Dolenac je istaknula da je upitnik anoniman.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet osvrnuo se na obnovu grada. Kaže da se osim obrazovnih ustanova obnavljaju i kulturne ustanove poput Gavelle. Što se tiče privatnih zgrada, kaže Korlaet da su napravili što su mogli, i da je 160 milijuna kuna u fondu za obnovu za ovu godinu te 30 milijuna kuna pomoći građanima.

Što se tiče kontrukcijske i nekonstrukcijske obnove trebala bi početi u ožujku, rekao je.

Zapovjednik vatrogasaca Siniša Jembrih osvrnuo se na rad vatrogasaca tijekom prošle godine. Kaže da je velik broj intervencija bio zbog potresa. Najčešći su bili padovi dimnjaka i fasada.

- Nema kvarta gdje nismo dijelovali - kazao je Jembrih.

Radovi od 1,7 milijuna kuna

Gradonačelnik Tomislav Tomašević osvrnuo se na temu žičare grada Zagreba.

- Nema nikakvih kašnjenja u plaćanju Doppelmayru. Tehnički pregled je bio u petak, očekujemo pozitivno mišljenje državnog inspektorata, nakon toga bi trebala biti izdana uporabna dozvola. Međutim , s obzirom na to da se dio građana žalio na buku želimo napraviti dodatne radove kao bi se to smanjilo, s obzirom na to je bila raspisana javna nabava prije par mjeseci, da se naprave radovi na putnoj postaji s kojom bi se smanjila buka. Međutim, ona je završila samo s jednom ponudom ponuđača koji nije ispunio uvjete. Odlučili smo da ipak idemo u to na način da će biti potpisan aneks ugovora s Doppelmayrom kao proizvođačem opreme. Oni će napraviti radove na putnoj postaji u iznosi od 1,7 milijuna kuna, plus dodatne radove vezane za stavljanje pijeska u stupove kako bi se dodatno smanjile vibracije i buka, rekao je.

Osvrnuo se i na proces popunjavanja školskih odbora u Zagrebu.

- Još imamo 22 odbora gdje se to nije dogodilo jer čekamo od državnih institucija provjeru kažnjavanja vezanu za kandidate. Do sada su se školski odbori popunjavali isključivo odlukom gradonačelnika po nejasnim kriterijima. Sada će od tri predstavnika školskih odbora u Zagrebu jedan biti predstavnik mjesne samouprave, na način da vijeća gradskih četvrti predlože članove svojih vijeća koji će biti predstavnici mjesne samouprave u određenoj školi. Dva članak koji su predstavnici grada Zagreba pozvali smo građane da se jave na javnom pozivu i mogu reći da je bio iznimno uspješan jer je polučio ogroman interes od strane građane da se uključe u lokalnoj zajednici, rekao je i dodao da će time škole konačno postati potpuno uklopljene u lokalni život zajednice.

Gradonačelnik je govorio i o stanju o plinari.

- Interna kontrola je još uvijek u tijeku, rekao je Tomašević o reviziji u plinari.

Upitan od novinara za sortirnicu, Tomašević je rekao 'pa tko ne bi bio za sortirnicu otpada kojom grad može prerađivati otpad i zarađivati'. Ističe kako će se građanima odvajanje otpada isplatiti i kako je pošten sustav da svatko plaća po količini otpada.

Upitan kakvo je stanje sa sanacijom škola, Tomašević je istaknuo da su neke škole već obnovljene prije nego li je i sjeo novac iz Fonda solidarnosti.

Revizija mjera

Riječ je ponovno uzeo dogradonačelnik Korlaet koji je govorio o obnovi privatnih zgrada. Kaže da je Grad ograničene ingerencije i tu može djelovati kao partner građana. Dodaje kako je paralelno od Fonda izdvojeno 30 milijuna kuna za pomć građanima.

Što se tiče covid potvrda, Tomašević je istaknuo da se zakoni moraju poštivati.

- Imamo sedam pozitivnih na antigenski test. Oni koji nisu cijepljeni ne mogu doći na radno mjesto u upravi. Upozoravali smo da će biti problema s radom službi. Imamo veliki broj zaraženih i treba organizirati javni prijevoz, odvoz smeća... Činjenica je kako se omikron ponaša i možda bi trebalo revidirati mjere kako bi Grad mogao funkcionirati. Nekoliko milijuna kuna nas je dosad koštalo testiranje zaposlenika - kazao je Tomašević.

Za kraj je poručio kako će roditelji vrtićke djece koja zbog samoizolacije iz vrtića izbivaju većinu mjeseca platiti 40 posto manju naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:58