ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Nitko nije imao takva znanja kao Žalac, bila je dokazani stručnjak za EU fondove, sjajna!‘

Naglasio je kako je Vlada izrazito zainteresirana da se u hrvatskom društvu suzbija korupcija

 Andrej Plenković

 Ranko Suvar/Cropix

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice Vlade. Uz njega, na presici su sudjelovali i ministri Vili Beroš i Radovan Fuchs.

"Cijepljenje je besplatno, testiranje je besplatno i vađenje potvrde je besplatno. Država je u ovoj zdravstvnenoj ugrozi sve stavila građanima na raspolaganje. Vidjeli ste da ljudi u dobi od 48 do 59 godina koji su preminuil, većina nisu bili cijepljeni. Od preminulih oni koji nisu cijepjeni u pravilu su uvijek starije dobi i s komorbiditetima. Još jednom pozivam sve da cjepivo iskoriste.Što se tiče nafnh derivata, vidjeli ste da cijena ostaje kakva je. S time da smo delimitirali cijenu goriva, odnosno onaj tko želi utočiti u svoje vozilo skuplje gorivo, moći će to uraditi od idućeg tjedna. SMatramo da je to dobro i doprinos standardu naših građana", kazao je Plenković na početku.

"Mi kao vlada smo zainteresirani i radimo na tome da se suzbija korupcija. Borba protiv korupcije je stalna zadaća naše vlade i svih tijela, apsolutno smo zainteresirani da taj negativan fenomen bude suzbijen na najmanju moguću mjeru. U Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, to znači da ste nevini dok se ne dokaže krivnja na sudu. Bez obzira o kome se radi, pa bila to bivša ministrica, ta presumpcija jednako vrijedi. Budući da nemamo većih saznanja, daljne komentiranje bi bilo kontraproduktivno. Mi imamo idući tjedan sjednicu Predsjedništva, onda ćemo vidjeti koji je njen status u stranci", rekao je.

Upitan je hoće li Žalac biti isključena iz HDZ-a.

''Sva pravosudna tijela u Hrvatskoj rade samostalno i neovisno i na njih se ne utječe, a pogotovo to ne čini Vlada'', kazao je Plenković.

Naglasio je kako je Vlada izrazito zainteresirana da se u hrvatskom društvu suzbija korupcija i to je ono, kako kaže, na čemu kontinuirano radi, a da u Vladi nemaju više saznanja o slučaju od onoga što doznaju iz medija.

"Žalac je, dok nije bila ministrica, godinama bila ekspert, stručnjak dokazani za EU fondove na raznim instancama. Ja sam je osobno upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik obišao Hrvatsku. Nigdje drugdje nisam vidio nekoga s takvim znanjem, entuzijazam, kvalitetu u poznavanju EU fondova. Mislim da je bila sjajna", rekao je.

Komentirajući izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića da je bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU njegov kadar, Plenković je podsjetio na Milanovićeve izjave o tome da je korona virus karijes, epidemiologija 'mumbo jumbo', da je kao predsjednik RH ignorirao i nije čestitao Dan državnosti građanima te da je kršio zakon u slučaju kandidature svoje kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

A kada je upravo Žalac u pitanju, kazao je kako ne želi spominjati kadrove iz SDP-a koje je Milanović birao, a koji su završili u pravosudnim postupcima, pa da je ta vrsta komentara tko je koga birao anulirana iste sekunde.

"Ono što (Zoran Milanović) radi je dio političkog napora da našteti HDZ-u".

Upitan za ulogu Ureda europskog javnog tužitelja u slučaju Žalac, kaže kako je Vlada 2017. godine rekla da želi biti dio toga, da Hrvatska želi biti dio dubljih integracija i zainteresirana je za vladavinu prava, da sama Vlada nema uvida u tajne izvide, da sudjelovanje tog Ureda, koji se bavi procesuiranjem kaznenih djela počinjenih na štetu Europske unije, u ovome slučaju nije ništa posebno.

Na pitanje da komentira predsjednikove kritike na račun predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je za vrijeme sjednice Vijeća za obranu uglavnom tipkao po mobitelu, Plenković navodi da je bila jedna pauza kada je netko možda bio na mobitelu, ali da to nije bilo ništa spektakularno s aspekta nacionalne sigurnosti i da to je li netko imao mobitel ili ne, nitko drugi osim Milanovića nije doživio dramatično.

"To je bezvezan komentar Milanovića".

Upitan za neke Milanovićeve javne istupe u posljednje vrijeme, Plenković je komentirao kako predsjednika tek treba čuti što govori na sastancima.

"Bolje da ga niste slušali", rekao je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:47