SJAJI KAO PRIJE PANDEMIJE

New York kao kulisa božićnog filma: Od drvca Rockefeller do light showa na Petoj aveniji

New York je početkom mjeseca počeo postavljati ukrase po centru grada, s tradicionalnim paljenjem lampica

Light show na robnoj kući Saks oduševio je turiste

 Daniel Slim/Afp/Profimedia

Iako se božićni sajmovi diljem svijeta smanjuju, strogo nadgledaju ili potpuno otkazuju zbog neprestane prijetnje novih zaraza koronavirusa, grad New York zabljesnuo je u pretpandemijskom svjetlu.

Odbor za ukrašavanje Velike Jabuke odlučio je da će grad zabljesnuti kao da je kulisa božićnog filma u kojem se pandemija nikad nije dogodila.

Od tradicionalnog paljenja drvca Rockfeller, preko light showa na Petoj aveniji, pa sve do divovskih kuglica na Šestoj, grad je u razgled privukao svoje Njujorčane, iza kojih je još jedna teška godina.

Grad se 2020. godine suočio s golemim gubicima vezanim za pandemiju, koji su se prelili i u 2021., a godinu na izmaku zasjenile su i smrti te infrastrukturna oštećenja koje je prouzrokovala velika oluja Ida.

Osim samih građana, svjetlima su se razveselile i horde turista, koji su sretni što su New York doživjeli u njegovom punom sjaju. Lani stranci nisu smjeli turistički putovati u zemlju, a ta je mjera ukinuta ove jeseni.

Premda je New York odlučio proslaviti blagdane kao prije pandemije, broj slučajeva u tom gradu na valu proslave njihovog Dana zahvalnosti opet je u porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:00