LA SAMARITAINE

Nakon 16 godina duge obnove: Božićno drvce osvanulo u srcu pariške luksuzne robne kuće

Robna kuća od 2005. godine bila je zatvorena zbog preuređenja, a otvorena je ovog lipnja

La Samaritaine otvorena je u lipnju nakon 16 godina restauracija

 Mario Fourmy/Sipa Press/Profimedia

Luksuzna robna kuća La Samaritaine u središtu Pariza postavila je prvo božićno drvce zajedno s ostalim dekoracijama otkako je ponovno otvorena nakon dugih šesnaest godina renovacija.

Robna kuća u blizini muzeja Louvre otvorena je 1870. godine, a zbog kontinuiranog pada prihoda od 1970-ih preuzeo ju je 2001. godine novi vlasnik. Konglomerat luksuznih dobara LVMH kuću je odlučio renovirati i modernizirati u skladu sa standardima 21. stoljeća, pa su je 2005. godine zatvorili. Konkretna obnova započela je tek 2015. godine nakon niza odbijenica, jer projekti sve do tad niti jedan projekt nije odgovarao strogim propisima lokalnih vlasti.

Projekt restauracije potpisala je japanska tvrtka SAANA. Obvezali su se poštovati karakteritike Art Nouveau i Art Déco stilova kojima pripada zgrada kuće, koja je 1990. godine proglašena spomenikom kulture.

U robnoj kući kraj niza trgovina luksuznih brendova pregršt je restorana, ali i boutique hotel s penthouseom na vrhu zgrade. UZ penthouse dolazi i privatan bazen.

Cilj vlasnika bio je zadržati tradicionalno dekadentan stil te stvoriti poseban ugođaj luksuza za svoje klijente dubljih džepova.

Uprava očekuje dnevni broj posjetitelja u okvirima 35 tisuća ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:13