NEZAUSTAVLJIV PROCES

Mrtvo more nestaje, u tlu se stvaraju goleme rupe, spasiti ga može samo projekt od 5 milijardi $

Od 1960-ih godina Mrtvo more izgubilo je trećinu svoje površine
Mrtvo more povlači se za oko jedan metar godišnje od 1980-ih godina
 Marcus Yam/los Angeles Times/Shutterstock Editorial/Profimedia

Mrtvo more, slano jezero koje je prošlog stoljeća slovi i kao popularna turistička destinacija, danas se suočava s neizvjesnom sudbinom.

Naime, od 1960-ih godina do danas, a intenzivnije od 1980-ih godina, jezero je izgubilo oko trećinu svoje površine. Voda iz jezera isparava intenzivnije nego ranije zbog sve dužih razdoblja suše, a sol koja ostaje nakon isparavanja vode uzrokuje nastajanje vrtača.

Te su rupe u tlu nemalih proporcija, a neke su duboke i do desetak metara.

Jezero vodom puni rijeka Jordan, no kako država Jordan rijeku koristi kao izvor pitke vode, a u sve većoj mjeri i za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, taj je izvor nedostatan za održavanje razine Mrtvog mora. Od 1300 milijuna metara kubičnih, koliko je u jezero dopiralo 1930-ih godina, danas se ta količina smanjila na svega 300 milijuna metara kubičnih, što zbog intenzivnijeg isparavanja nije dovoljno da održi razinu vode u jezeru.

Jezero je 2006. godine proglašeno ugroženim, a od tad nije doneseno konkretno rješenje kako ga spasiti. U planu je izgradnja tristo kilometra dugačkog kanala koje bi jezero spojilo s Crvenim morem, no još nema naznaka početku gradnje. Jedino je procijenjen trošak potencijalnog projekta - 5 milijardi dolara.

Mo, dok se rješenje na nađe, znanstvenici proces smanjenja Mrtvog mora i nastanka vrtača smatraju neizbježnim za ostatak ovog stoljeća. Što znači da bi se Mrtvo more u konačnici moglo smanjiti na dimenzije omanjeg kanala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:39