PROTIV COVID-POTVRDA

Most najavio pokretanje referendumske inicijative: ‘Nećemo dozvoliti da se naša ustavna prava krše‘

Marin Miletić je rekao da im se u samo 24 sata javilo čak 35.670 građana koji žele sudjelovati u procesu prikupljanja potpisa.

Božo Petrov ispred Banskih dvora.

 Damjan Tadic/Cropix

Most je najavio pokretanje referendumske inicijative samo nekoliko sati nakon što je u utorak stupila na snagu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite prema kojoj svi zaposlenici državnih, javnih i lokalnih službi više na posao ne mogu bez covid potvrda ili svježeg negativnog testa na koronavirus.

- Inicijalni odbor zajedno sa pravnim stručnjacima već se sastao, a trenutno smo u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja. Uskoro ćemo vas obavijestiti o svim detaljima inicijative. Most čvrsto staje u obranu ustavnih vrijednosti! Nećemo dozvoliti da se naša ustavna prava krše proizvoljnim odlukama Stožera koji djeluje kao parapolitičko tijelo! - poručio je predsjednik Mosta Božo Petrov na Facebook stranici.

U središnjici Mosta danas je održana konferencija za novinare na kojoj je Petrov dodatno pojasnio razloge zbog kojih je Most odlučio pokrenuti referendumsku inicijativu o ukidanju covid potvrda.

- Nitko u Hrvatskoj nije zadovoljan radom Stožera i upravo zbog loših rezultata Stožera smatramo da to parapolitičko tijelo nema pravo donositi odluke na razini zakona. Pogotovo ne odluke poput covid-potvrda koje selektivno ograničavaju prava građana. Danas je potvrđeno i u znanstvenim istraživanjima i u praksi da te covid-potvrde ne ograničavaju širenje koronavirusa. I to je razlog zbog kojeg pokrećemo referendumsku inicijativu o ukidanju covid-potvrda i ograničavanju neustavnog rada Nacionalnog stožera civilne zaštite - poručio je šef Mosta.

Saborski zastupnik Marin Miletić rekao je da im se u samo 24 sata javilo čak 35.670 građana koji žele sudjelovati u procesu prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma o ukidanju covid potvrda.

- To je jasna poruka Andreju Plenkoviću i njegovim politika. To je jasna poruka Stožeru. Pozivam svakog građanina da se prijavi i izađe van izvan udobnosti vlastitog doma, sada je čas kada se borimo za slobodu svakog čovjeka! - rekao je Miletić.

Iz Mosta su poručili kako su još u fazi preciznog definiranja referendumskog pitanja, a potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja rekao je da će tijekom vikenda Most objaviti točan datum kada počinju prikupljati potpise za svoju referendumsku inicijativu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:46