ŠIRENJE AERODROMA

Megaprojekt od 3 milijarde €: U Frankfurtu niče novi terminal, primat će dodatnih 15 milijuna putnika

Gradnju novog terminala na prometnom europskom aerodromu usporio je utjecaj pandemije
Izgradnju velikog terminala usporio je utjecaj pandemije
 Lu Yang/Xinhua News/Profimedia

Gradnja Terminala 3 na aerodromu u Frankfurtu započela je u travnju 2019. godine, no utjecaj pandemije usporio ju je na svakom koraku. Iako je trebao biti otvoren 2024. godine, u devet mjeseci došlo je do tri odgode, pa tako 2026. spominju kao najraniju godinu za otvorenje.

No iako gradnja ide sporo, s obzirom na uštede koje je uprava aerodroma morala uvesti zbog ogromnog pada prometa u protekle dvije godine, vide se obrisi novog terminala.

Veliki terminal imat će tri pristaništa, glavnu zgradu s efektnim staklenim svodom, bogat gastronomski i trgovački program i brojne dodatne sadržaje. S ostatkom aerodroma bit će povezan postojećim Sky Line vlakom bez vozača. On od 1994. godine prevozi putnike poznate transportne luke od jednog do drugog leta.

Prilikom predstavljanja projekta najavljeno je kako će terminal imati sedam etaža te da će moći godišnje primiti dodatnih 15 milijuna putnika, što je velik skok u odnosu na trenutan promet na tom aerodromu.

Prema statistici iz 2017. godine, primjerice, Frankfurt je bio četvrti najprometniji europski aerodrom, s preko 64,5 milijuna putnika. Kada bi se tom broju u budućnosti dodalo 15 milijuna, koliko bi prometa došlo s otvaranjem Terminala 3, on bi bez sumnje postao najprometniji europski aerodrom. Prema istoj statistici, na prvom je mjestu 2017. godine to bio londonski Heathrow s više od 78 milijuna putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:27