PREDIVNE VIJESTI

Malena Anđela pala je s traktora: Imala je samo 2 posto šanse da preživi, no liječnici iz Klaićeve su je spasili

Nije mogla disati samostalno, 20 dana je bila na respiratoru te imala ozbiljna oštećenja trbuha i urinarnog trakta

Djevojčica Anđela

 Damjan Tadic/Cropix

Šestogodišnja Anđela imala je samo dva posto šanse da preživi kad je prošlog ljeta teško stradala u prevrtanju traktora nedaleko od Bosanskog Broda. No, nakon 16 operacija danas je konačno otpuštena iz Dječje bolnice u Klaićevoj kao zdrava djevojčica, zahvaljujući velikom trudu i znanju čak 12 kirurga iz četiri zagrebačke bolnice, ali i drugim liječnicima i medicinskom osoblju koji su proteklih pet mjeseci skrbili o njezinu zdravlju. Naime, djevojčica je nakon ozljede bila bez tlaka i pulsa, ozlijeđenih pluća, s brojnim otvorenim frakturama i drugim ozljedama. S obzirom na sretan ishod, Anđelino liječenje velik je uspjeh hrvatske medicine.

image

Predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Stjepan Višnjić

Damjan Tadic/Cropix

"Sam Bog ju je sačuvao da preživi, a ostalo su učinili liječnici. Vraćamo se kući, a Anđela jedva čeka da vidi brata i da se igra sa svojim prijateljima", rekla je sretna majka Dragana koja je svih tih pet mjeseci liječenja svoje kćeri svakodnevno dolazila u Klaićevu. Smještaj su joj u Zagrebu, kaže, osigurali dobri ljudi. Sretna Anđela, koja je prošla nevjerojatno težak put do ozdravljenja, nije skidala osmijeh s lica i samo je kratko rekla: "Fale mi jako brat i tata!"

Sve je krenulo nizbrdo 25. srpnja teškom prometnom nesrećom u kojoj je Anđela zamalo izgubila život pod kotačima traktora.

"Dobili smo dojavu da je u Opću bolnicu u Slavonskom Brodu dovezena djevojčica iz Republike Srpske u teškom stanju. Liječnici u Bosanskom Brodu zaključili su, naime, da višestruke traume, koje je imala mala Anđela, ne mogu adekvatno liječiti te da ju je nužno prebaciti u bolnicu. Zbog udaljenosti moguće pomoći odlučeno je da se pokuša spašavanje u najbližoj slavonskobrodskoj bolnici jer djevojčica ne bi preživjela prijevoz do Banje Luke. Već u Slavonskom Brodu počela je bitka za život jer je krvarenje bilo vrlo obimno. No, nakon što su liječnici Anđeli izvadili slezenu i spriječili krvarenje bilo je jasno da će liječenje biti vrlo zahtjevno. U koordinaciji s Ministarstvom zdravstva odlučeno je da se liječenje nastavi u Hrvatskoj, u našoj bolnici", objašnjava prof. dr. Goran Roić, ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj.

image

Predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Stjepan Višnjić

Damjan Tadic/Cropix

"Ugroza je bila velika jer je Anđeli stradalo čak šest organskih sustava. Zbog ozljede pluća nije mogla samostalno disati pa je morala biti priključena na respirator na kojem je bila punih 20 dana. Oštećen joj je bio i trbuh odnosno probavni organi, bilo je višestrukih prijeloma organa za kretanje, ozlijeđeni su bili i reproduktivni organi, a u velikom dijelu i koža abdomena", objasnio je dr. Stjepan Višnjić, predstojnik Klinike za kirurgiju, koji je od prvog dana dolaska u Klaićevu bio uključen u njezino liječenje.

image

Djevojčica Anđela s majkom Draganom

Damjan Tadic/Cropix

"Nakon dvadeset dana Anđela je stabilizirana i mogli smo krenuti s operacijama teških ozljeda zdjelice. Prve su na redu bile plastične rekonstrukcije. U tome su nam pomogli kolege iz KB-a Dubrava, KB-a Merkur i Klinike za traumatologiju", rekao je plastični kirurg dr. Rok Kralj.

image

Djevojčica Anđela s majkom Draganom i timom liječnika

Damjan Tadic/Cropix

"Prva operacija, početkom kolovoza, bila je presađivanje kože. Tijekom cijelog liječenja morali smo se boriti i s brojnim infekcijama. Nakon presađivanja kože krenulo se s rekonstrukcijom međice, a u trećoj fazi liječenja spojeni su napokon pojedini organi probavnog i urinarnog trakta te su potom riješeni reproduktivni organi kako bi Anđela jednoga dana mogla postati majka", objasnio je dr. Kralj.

image

Predstojnik Klinike Zavoda za abdominalnu kirurgiju Stjepan Višnjić

Damjan Tadic/Cropix

"Sretni smo što je Anđela uspješno izliječena, a dokaz da je to veliki medicinski uspjeh govore nam i međunarodne tablice preživljavanja nakon pojedinih trauma, kojih je naša mala pacijentica imala nekoliko. One pokazuju da je smrtnost s ozljedama koje je imala Anđela čak 98 posto. Drugim riječima, onih dva posto postalo je 100 posto za malenu Anđelu koja se nakon pet mjeseci vraća kući", zaključio je dr. Višnjić.

image

Djevojčica Anđela s majkom Draganom

Damjan Tadic/Cropix
image

Djevojčica Anđela

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 19:25