NAJMANJE CIJEPLJENIH

Korona kriza bjesni na istoku Njemačke: Zbog ogromne incidencije bolnice počele otkazivati operacije

Razlike u incidencijama su goleme od jednog dijela zemlje do drugog, pa je tako u Saskoj incidencija čak 7 puta viša nego u Schleswig-Holsteinu

Bolnica u Leipzigu

 Jan Woitas/dpa Picture-Alliance via AFP

Njemački Institut za zarazne bolesti Robert Koch objavio je u ponedjeljak da je oboren dosad najviši rekord po stopi incidencije. On sada iznosi 303, a iako se radi o njemačkom prosjeku, u saveznoj državi Saskoj on je i više nego dvostruko veći.

U najvećem gradu Leipzigu bolnice su prepune pacijenata s najtežom kliničkom slikom, zbog čega se u bolnicama "hlade bolnički pogoni". To znači da su počele odgode i otkazivanja operacija koje nisu prioritet.

Razlike u incidencijama su goleme od jednog dijela zemlje do drugog, pa je tako u spomenutoj Saskoj incidencija čak sedam puta viša nego u najsjevernijoj Schleswig-Holstein.

No razlike u broju oboljelih odgovaraju onima u stupnju procijepljenosti stanovništva. Dok je Saska na samom dnu njemačke ljestvice s 57 posto potpuno cijepljenog stanovništva, država Schleswig-Holstein sa 71% cijepljenih četvrta je u Njemačkoj.

Zahvaljujući stupnju procijepljenosti, koji je u odnosu na duge najrazvijenije zemlje Europske unije relativno nizak, Njemačka je i dalje daleko od dramatičnog broja hospitalizacija. Cijepljeno je ukupno 67,5% Nijemaca, a stopa hospitalizacija prošlog tjedna iznosila je 4,7% na sto tisuća stanovnika.

Rekordan broj hospitalizacija Njemačka je imala oko Božića lani, kad je ta stopa iznosila 15,5%.

Smanjen broj hopitalizacija stručnjaci pripisuju lakšim oboljenjima od covida i to zahvaljujući cjepivu.

Ipak, Institut Robert Koch bilježi i porast broja umrlih po danu, koji je s 33 smrti prošlog ponedjeljka skočio na 43 slučaja zabilježena u nedjelju.

Unatoč uvođenju mjera 2G diljem zemlje, građani koji se protive i cjepivu i mjerama i dalje prosvjeduju. Zahtijevaju slobodu, a obavezu cijepljenja nazivaju ucjenom. 2G na snazi je i u Saskoj, u kojoj nema ulaska u objekte poput restorana i muzeja bez potvrde o nedavnom preboljenju ili cijepljenju. Negativan test tako više nije dovoljan.

Osim 2G mjera, s obzirom na preveliku brzinu rasta broja novih slučajeva, savezna vlada Saske danas će objaviti i dodatne odluke vezane za pandemiju u njihovoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:52