MILANOVIĆ U SISKU

‘Kako teče obnova? Nikako! A za to je odgovoran Plenković. Suce molim da ne sudjeluju u političkoj utakmici‘

Pa u Zagrebu ništa nije počelo. U nadi je spas, ali nije dobro da je sve na nadi, rekao je predsjednik
Zoran Milanović
 Marko Todorov/CROPIX

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Sisak i obišao dijelove grada stradale u potresu. Novinare je zanimalo je li on u SDP-ovoj kampanji uoči lokalnih izbora.

- Ovdje je bio potres, pobogu, ići ću i u Petrinju. Zvali su me i u Split. Tamo gdje me pozovu, tamo i odem. Ja sam predsjednik države, ne mislim izmještati ured kao bivša predsjednica, što je bio njezin izbor, ja ću ovako, rekao je Milanović.

Na pitanje kako po njemu teče obnova, predsjednik kaže - nikako.

- Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je tu malo žešća. Bori se i zna bolje nego ja. Može to sigurno brže. Pa u Zagrebu ništa nije počelo. U nadi je spas, ali nije dobro da je sve na nadi. Odgovoran je onaj koji drži blagajni. Nekad sam to bio ja, sad je Plenković. Neke stvari su trabale biti gotove, rekao je Milanović.

image
Zoran Milanović u Sisku
Marko Todorov/CROPIX
image
Zoran Milanović s Kristinom Ikić Baniček
Marko Todorov/CROPIX

Komentirao je i treba li ukinuti restrikcije koje ograničavaju poslovanje.

- S obzirom da je struka iskompromitirana za nekoliko generacija jer se sve pretvorilo u politiku, sve je ispalo kako nije trebalo ispasti. Ne samo u Hrvatskoj, mi pratimo trendove. Očekujem popuštanje. Svi upitnici koji su postojali na početku pandemije su izbrisani i pretvoreni u točku ili tri točke. Morat ćemo početi živjeti normalno. Kad sam u društvu cijepljenih i nose maske kažem im da skinu maske. Koji je inače smisao cjepiva, rekao je Milanović.

- Sreća u nesreći je da se ova kriza dogodila u trenutku u kojem novac nikad nije bio jeftiniji. A to neće trajati vječno. To je sreća i nije zasluga Merkel, Plenkovića ili Macrona, rekao je.

image
Zoran Milanović
Marko Todorov/CROPIX

Komentirajući izjavu suca Mrčele, da bi oni trebali birati predsjednika Vrhovnog suda, Milanović je rekao: "Ja mislim da svi suci u Hrvatskoj trebaju imati plavu kosu i plave oči, a žene zelene ili smeđe".

- Odakle ideja sucu da ide na televiziju i da propagira političke stavove? To je politički stav. U Europskoj uniji način, metoda i izbor sudaca varira od države do države, to neka gospodin sudac i svi ostali pročitaju detaljno, pa će vidjeti da nema jedinstvenog modela. To što je sudac rekao je potpuno besmisleno. Neka se stručnjaci počnu baviti nečime što je doista struka. U Njemačkoj je ta struka odraz kulture i politike koju ta država može izdržati. Problem sucu je što ja kao nestranačka osoba predlažem osobu koja je nestranačka osoba i njemu to smeta, rekao je Milanović.

image
Zoran Milanović i Kristina Ikić Baniček
Marko Todorov/CROPIX

- Ideju da se suci pojavljuju u prime-timeu i da govore kako bi trebao izgledati hrvatski sustav, koji su uništili toliko puta smatram da je vrlo opasno, rekao je Milanović.

- Molim suce da ne sudjeluju u političkoj utakmici, poručio je Milanović.

Bivšu kninsku gradonačelnicu, Josipu Rimac, nazvao je Madame Pompadour, a kritizirao je i ministra financija, Zdravka Marića.

- Marić je pogriješio kad je imao kredit u HPB-u. On je imao kredit za stan, po kamati koja je bila manja od moje. On je dobio povoljan kredit, kakve dobivaju samo zaposlenici i menadžment HPB-a. On je bio član Nadzornog odbora, otišao je Todoriću, kredit je zadržao. Što je to?, upitao je Milanović, prenosi N1.

image
Zoran Milanović u Sisku
Marko Todorov/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:28