FAKULTET U KINU

Jutarnji u Cinestaru s brucošima Prava: ‘Ljubavna sjedala služe nam da se zaljubimo u studij‘

Orijentacijska predavanja održala su se u kinodvoranama koje u ovoj akademskoj godini zamjenjuju predavaonice
 Darko Tomas/Cropix

- Je li ovo dvorana sedam - pita nas novopečeni student Prava, koji nekoliko minuta kasni na prvo predavanje u svojem akademskom životu. Međutim, dvoranu ne traži u staroj zgradi Pravnog fakulteta, nego u CineStaru u Branimir centru. Za brucoše ovaj tjedan počinje nastava, a orijentacijska predavanja održala su se u kinodvoranama koje u ovoj akademskoj godini zamjenjuju predavaonice.

Svaki brucoš zbunjen je pri prvom dolasku na fakultet, no nijedan se nije mogao nadati da će svoje mjesto tražiti na komfornim crvenim sjedalima CineStara, a upravo to je dočekalo studente Prava. Ove jeseni, zbog oštećenja nastalih u potresu i kompleksne sanacije, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne može koristiti glavnu zgradu na adresi Trg Republike Hrvatske 14. Kao alternativa poslužit će im kinodvorane CineStara u Branimir centru.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Provjeravanje covid potvrda
Darko Tomas/Cropix

- Kaotično je, uzdišu studenti treće godine prava koji su preuzeli ulogu covid-redara, pa na ulazu u kino, umjesto ulaznice, studenti pokazuju covid-potvrde. Potom ih stariji kolege otprate do dvorane u kojoj se drži predavanje.

- Sad kada vas vidim ovdje, pomislim kako je zgodno da tu gdje ste inače gledali filmove sad dolazite studirati - obratio se studentima Ivan Koprić, koji će u listopadu preuzeti mjesto dekana Pravnog fakulteta. - Zgodan je ovo prijelaz iz srednje škole na fakultet - dodao je Koprić u dvorani sedam na prvom katu zagrebačkog kina.

image
Lucija Škara i Lucija Rudež
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Dok su dekani i prodekani održavali motivacijske govore i upućivali studente na količinu učenja i truda koje će morati uložiti u studij, na velikom platnu predviđenom za gledanje najnovijih filmskih hitova, izmjenjivale su se fotografije zgrada Pravnog fakulteta. - Imajte na umu da generacija prije vas nije počela studirati uživo. Vi počinjete - isticao je aktualni dekan Igor Gliha prednosti ovogodišnjeg održavanja nastave studentima udobno zavaljenima u fotelje.

Tamo će ostati još neko vrijeme, sigurno cijelu akademsku godinu, jer kako je najavio Koprić, do akademske godine 2023. glavna zgrada Pravnog fakulteta neće biti obnovljena.

image
Ponuda kroasana
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Studenti su se smjestili kako je i običaj na predavanjima: prvih otprilike pet redova ostalo je potpuno prazno, a većina je gravitirala "zadnjim klupama". Takav razmještaj podsjeća na pravu kinoprojekciju, gdje su, zna se, najbolja sjedala ona zadnja, gornja. Ipak, atmosfera se lako razluči od one kad se gleda film - sada su sva svjetla upaljena, a ispred platna šeću profesori, koje je bitno pratiti.

image
Uvodna riječ dekana Igora Glihe
Darko Tomas/Cropix

Govornici na današnjem orijentacijskom predavanju imali su mikrofone, a CineStarovo ozvučenje bilo je dovoljno kvalitetno da svaka motivirajuća i bitna riječ dopre do studenata. Ipak, kad su na kraju studenti postavljali pitanja bez mikrofona, teško je bilo čuti išta sa suprotnog kraja dvorane. Uz to, u kinu nema prozora ni prirodnog svjetla. Nije mračno kao tijekom projekcije filma, ali bi studente uz tako prigušena svjetla lako mogao početi hvatati san.

- Čak je i preudobno - govori nam u pauzi Lucija Škara (19) iz kožnog VIP sjedala u sredini dvorane. - Jedan tjedan ćemo biti ovdje, svaki dan od 8 do 12 sati, a jedan tjedan u nekoj od ostalih zgrada fakulteta - objašnjava. Iako joj je udobnije nego u kakvom drvenom fakultetskom stolcu, veseli se promjeni i slušanju predavanja u klasičnim uvjetima. - Ionako sad nema dobrih filmova - šali se pa kaže da neće ostajati u kinu poslije predavanja.

image
Neki od studenta ispred pročelja zgrade u kojoj će slušati predavanja
Darko Tomas/Cropix
image
Uvodna riječ dekana Igora Glihe.
Darko Tomas/Cropix
image
Provjeravanje covid potvrda
Darko Tomas/Cropix

U predvorju CineStara na ekranima nema najava filmova koji se trenutno prikazuju. Zamijenile su ih reklame za nove studentske menije. Zbog studenata je CineStar obogatio ponudu kroasanima, burecima, lisnatim pecivima i pizzama, a opskrbljuje ih pekara Pečjak. Osim ponude za doručak i kave, na ekranima se studentskoj populaciji reklamira dobro poznati Studentski meni sa srednjim kokicama i pola litre pića.

- Ne smijemo jesti kokice na predavanju, tako smo čuli - ipak nam govori Lucijina imenjakinja i kolegica Lucija Rudež (19). Upečatljive reklame za doručak nisu uočile, no zasigurno će ih probati, kažu.

Malo dalje od njih sjedi kolega Vilim Vlašić (19), kojeg su govori dekana i prodekana iznimno motivirali. - Drago mi je što sam tu i čini mi se da je ovo mjesto gdje ću steći sva znanja da budem uspješan - kaže. Iako mu je zanimljivo iskustvo studiranje započeti u kinodvorani, usredotočen je i jednako će pomno pratiti nastavu kao i u pravoj dvorani.

- Ljubavna sjedala služe da se zaljubite u Teoriju prava, a ne u nekog drugog - u šali je studente upozorio Marko Jurić, prodekan za nastavu. - Iako se nalazimo baš u kinu, ni za to nećete imati puno vremena - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 11:43