POKUŠAJ OTMICE

Japanci sakrili Bjeloruskinju u sigurnu kuću: ‘Njezin život u Minsku bio bi ugrožen!‘

Prema riječima Cimanovskaje, naredba da je hitno s Igara vrate u zemlju došla je iz državnog vrha
 Philip Fong

Zrakoplov koji je prevozio bjeloruske sportaše u Europu napustio je Japan bez atletičarke Kriscine Cimanovskaje (24) nakon neviđene drame koja se posljednjih sati odvijala u Tokiju. Podsjetimo, dužnosnici Bjeloruskog olimpijskog odbora (BOO) navodno su u nedjelju pokušali sprintericu Kriscinu Cimanovskaju (24) prisilno vratiti u domovinu nakon što je javno kritizirala vodstvo atletske momčadi.

Cimanovskaja je za Reuters rekla da se ne planira vratiti u Bjelorusiju te da je u Zračnoj luci Haneda u Tokiju potražila pomoć japanske policije kako se ne bi morala ukrcati na let na koji su je pokušali strpati dužnosnici BOO-a.

- Neću se vratiti u Bjelorusiju - rekla je Reutersu preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

image
Tomoko Uraki, članica japanske odvjetničke komore, stigla je na aerodrom kako bi pomogla Bjeloruskinji
Philip Fong

Cimanovskaja je rekla da su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli da se počne pakirati.

Srećom, japanski policajci njezine su riječi shvatili ozbiljno te su je brzo sklonili u sigurnu kuću. Mlada atletičarka najavila je i da će zatražiti azil u austrijskom veleposlanstvu.

U međuvremenu, oglasila se i jedna bjeloruska grupa koja brine o sportašima koji su zbog kritiziranja Lukašenkova režima završili u zatvoru.

image
Kriscina Cimanovskaja
Zheng Huansong/Avalon/Profimedia

- Ovo što se događa jako je ozbiljno i sasvim je jasno da bi njezin život u Bjelorusiji bio ugrožen - rekao je Aleksander Opejkin, glasnogovornik grupe za AP.

Prema riječima Cimanovskaje, naredba da je hitno s Igara vrate u zemlju došla je iz državnog vrha.

- Neke od djevojaka koje su trebale nastupiti u štafeti 4x400m nisu doputovale u Japan zbog manjka doping testova. Ubačena sam u tim bez da im je itko išta rekao. Otvoreno sam pričala o tome. Poslije je došao glavni trener i rekao mi je da sam odstranjena iz reprezentacije, te da je naredba došla s vrha - rekla je Cimanovskaja za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:29