komentirao milanovića

Jandroković: ‘Ako nasilnik misli da mu neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdo se vara‘

Predsjednik Sabora je kazao da je trpio uvrede i prozivanja iz njemu nepoznatih razloga
Gordan Jandroković
 Tom Dubravec/ Cropix

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Splitu je dao podršku HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima. Komentirao je priopćenje Vlade o programu kandidatkinje Vrhovnog suda Zlate Đurđević te kazao da se ne radi o političkom pritisku nego argumentiranoj raspravi.

- Želimo argumentirano raspravljati ne samo o toj temi nego i svim drugim temama. Nema volje za argumentiranom raspravom nego se odgovara manipulacijama, uvredama, tako da je ovo bilo potrebno kako bi se svi građani uvjerili što sadrži program kandidatkinje. Iz priopćenja Vlade, a iz programa Đurđević, vidljivo je da želi jačati utjecaj politike na izbor sudaca, što je korak nazad - kazao je Jandroković.

image
Gordan Jandroković
Tom Dubravec/ Cropix

Na konstataciju novinara da ona to demantira, Jandroković je kazao da treba pročitati što stoji u priopćenju Vlade i kako se objašnjava teza da Đurđević želi da se pojača utjecaj politike na izbor sudaca.

Komentirao je i je li sporno što Đurđević spominje da je problem u pravosuđu nastao devedesetih.

- To je teza koja se često koristi da je problem u pravosuđu nastao u devedesetima kao da je ono prije toga bilo neovisno profesionalno i uzorno. Pravosuđe u bivšoj Jugoslaviji bilo je pod partijskom kontrolom. Mali dio sudaca bio je neovisan, velika većina su bili članovi partije. Da podsjetim na slavnu izjavu Tita koji je rekao da se zakona ne treba držati kao pijan plota. To je bio koncept velikog dijela sudaca i neprimjereno je govoriti da su problemi u pravosuđu nastali devedesetih - kazao je.

- Pravosuđe nije lagano dovesti do razine da bude nepristrano, ali se na tome radi. Zato smo mijenjali zakone u sklopu približavanja Hrvatske Europskoj uniji, kada smo učinili da je utjecaj politike na pravosuđe minimalan. Nakon tih godina pojavljuju se ideje da bi se ponovno trebao ojačati utjecaj politike na izbor sudaca što smatram da nije dobro - kazao je Jandroković.

image
Gordan Jandroković, Jelena Burazin, Stipe Božić, Blaženko Boban, Stipe Čogelja
Tom Dubravec/ Cropix

Odgovorio je na pitanje i kada očekuje smirivanje situacije između dva politička brda te ulazimo li u krizu pravosudne vlasti.

- Ne bih trekao da ulazimo u krizu pravosudne vlasti. Bit će treći javni poziv. Ne ovisi o nama kada će doći do civiliziranog razgovora jer nismo mi ti koji forsiramo govor uvreda. Priopćenje Vlade jest argumentirana rasprava, zalažemo se za to. Ako vas netko iz dana u dan proziva i vrijeđa ničim izazvan da s vremena na vrijeme morate odgovoriti i zaštititi dignitet - kazao je Jandroković.

- Pratili ste tu raspravu od početka, držao sam se suzdržano. Jedno mjesec dana nisam kazao ništa, a sve to vrijeme trpio sam uvrede, prozivanja iz meni nepoznatih razloga. Ako netko ne prestaje, a vi se trudite ne činjenjem ne izazivati novi sukob, u nekom trenutku morate vratiti na isti način da taj netko shvati da to nije u redu. Ako nasilnik misli da mu neće biti odgovoreno zbog toga što čini, grdo se vara. Nekad nasilniku morate odgovoriti na isti način, to je bila moja poruka. Ne zalažem se za tu vrstu govora, ali neću dopustiti da me netko vrijeđa - kazao je Jandroković komentirajući svoju izjavu u kojoj je predsjednika Milanovića nazvao klaunom i strvinarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:07