SRCE SEZONE

Gužve i kolone na cestama: Ni najveći optimisti nisu se nadali ovakvom prometu u Lučkom

Prema podacima HTZ-a, od ukupnog broja turista, 745 tisuća je stranih posjetitelja te oko 125 tisuća domaćih
 Neja Markičević/Cropix

Kada bi se o pandemiji sudilo na temelju fotografija gužvi s hrvatskih prometnica, moglo bi se pomisliti da se svijet vratio u normalno: pred naplatnim kućicama Lučko u subotu tijekom dana stvarale su se kilometarske kolone, prema moru se vozilo usporeno, a poslijepodne konačan zbroj turista koji su boravili u našoj zemlji prema podacima HTZ-a iznosio je 870 tisuća.

Uspoređujući samo podatke za srpanj, ove smo se sezone uspjeli približiti na 80 posto rezultata posljednje rekordne 2019. godine, no kumulativni rezultati u noćenjima za cijelu godinu pokazuju da smo zasad tek na 60 posto te na putu najava o 65 posto do kraja godine, ako se u međuvremenu ne dogode značajnije turbulencije, odnosno zatvaranja zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Logično, najveći dio dosadašnje turističke godine odradili su Nijemci i Slovenci, a Poljaci su zasad na trećem mjestu, što je pozicija koju su dograbili još lani kad su u kolovozu uspjeli nadmašiti rezultat od godinu prije.

Statistika zasad pokazuje i da ne trebamo strahovati od masovnog dolaska Britanaca, iako tu treba biti oprezan: prema podacima HTZ-a, njihovo brojčano stanje s današnjim je danom iznosilo 4800 Britanaca trenutno prisutnih u zemlji, a u dosadašnjem dijelu godine s tog smo tržišta ostvarili 109 tisuća noćenja, što je rast od samo 0,5 posto u odnosu na prošlu godinu.

Bez straha od Britanaca

Najveći dio njih otišao je u Dubrovnik, 900, u Splitu ih trenutno boravi 536, a oko 230 Britanaca za odmor je odabralo otok Hvar.

Tradicionalno za posljednji vikend u srpnju na svim autocestama koje vode prema moru bilježile su se velike gužve.

U subotu do 12 sati kroz naplatnu postaju Lučko u smjeru juga prošla su 26.502 vozila. To je izuzetno dobar rezultat s obzirom na to da je iste subote prije dvije godine u isto vrijeme na Lučkom zabilježen ulazak 26.974 vozila.

Dakle, broj vozila bio je na razini onog prije dvije godine, kada nije bilo pandemije.

U usporedbi pak s istom prošlogodišnjom subotom u subotu je kroz Lučko do podneva prošlo dvije tisuće vozila više.

Gužve su, naravno, i na graničnim prijelazima.

Za ulazak u Hrvatsku se najdulje čekalo na graničnom prijelazu Rupa iz smjera Slovenije, sat i pol vremena. Statistički podaci MUP-a o prijelazu državne granice ipak pokazuju da je u Hrvatsku u petak ušlo gotovo 100 tisuća stranih državljana manje nego prije dvije godine. Ovoga petka ušlo ih je 272.148, a istoga petka prije dvije godine 364.352.

Naravno, riječ je o ukupnom broju stranaca koji je ušao u našu zemlju, od kojih nisu svi išli prema moru. Iz inozemstva je ovog petka doletjelo i manje aviona, njih 202 u odnosu na 217 prije dvije godine.

No usprkos tome, u jadranskim zračnim lukama zadovoljni su brojem putnika koji će doći ovog vikenda. Tako će kroz splitsku zračnu luku ovoga vikenda proći 32 tisuće putnika u 180 aviona, od kojih je 140 komercijalnih, a 40 privatnih.

- U srcu smo sezone, ovo su vrhunci i značajno veći promet nego u lipnju. Ako ovako nastavimo, do kraja srpnja bismo mogli prijeći brojku od 300 tisuća putnika - kazao nam je Mate Melvan, šef službe prihvata i otpreme putnika na Resniku.

Najviše u Rovinju

Prema njegovim riječima, splitski aerodrom je prošli mjesec imao najviše putnika od svih zračnih luka i vjeruje da će tako biti i u srpnju.

U Zračnu luku Dubrovnik ovoga će vikenda sletjeti 96 aviona, što je izuzetno dobar rezultat, tvrdi dubrovački gradonačelnik Mato Franković. Promet na tom aerodromu u kolovozu će se dodatno povećati jer ruski nacionalni avioprijevoznik, Aeroflot Airlines, od 1. kolovoza svakodnevno uvodi širokotrupne zrakoplove Airbus A330-300 koji imaju između 296 i 302 sjedala na liniji između Moskve i Dubrovnika. Tako će tijekom kolovoza Aeroflot na liniji za Dubrovnik nuditi više od 18 tisuća sjedala.

Zračna luka Zadar ovaj će vikend imati 14.000 putnika.

I projekcije prometa u splitskoj trajektnoj luci za ovaj vikend su iznimno dobre. U Jadroliniji očekuju da će iz Splita prema otocima prevesti više od 56 tisuća putnika i 13 tisuća vozila.

Od ukupnog broja turista koji trenutno borave u zemlji, prema podacima HTZ-a, 745 tisuća je stranih posjetitelja, dok je domaćih oko 125 tisuća. Najveći dio njih, točnije 240 tisuća, boravi na pdoručju Istrske županije, a slijede turisti na Kvarneru, dok je na treće mjesto dospjela Splitsko-dalmatinska županija. I Zadarska županija drži se dobro - broji oko 150 tisuća turista.

Gledajući po turističkim destinacijama, slika je više-manje u skladu s prijašnjim godinama - najviše posjetitelja nalazi se u Rovinju, Poreču i Viru, a najzastupljeniji su posjetitelji iz Njemačke, Slovenije, Poljske, Austrije i Češke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:01