REKORDER POVLASTICA

Grbin nakon otkrića Jutarnjeg izašao pred novinare: ‘Nije lako, volio bih da mogu živjeti na jednom mjestu...‘

Grbin je izložen žestokoj paljbi nakon otkrića da je primao naknadu za odvojeni život iako je s obitelji živio u Zagrebu

Peđa Grbin

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izložen je danas žestokoj "paljbi" novinara koje je zanimalo otkriće Jutarnjeg lista kako godinama uzima naknadu za odvojeni život jer je iz Pule, a svejedno sa suprugom i djetetom živi u Zagrebu. Grbin je cijelo vrijeme pokušavao objasniti kako je to njegovo zakonsko pravo jer naknada nema veze sa obiteljskim statusom, a novinari su ga pitali znači li to da naknadu prima jer je "odvojen od mame i tate".

No, najzanimljiviji je bio dio kada mu je postavljeno pitanje gdje on, onda, zapravo živi.

- To je pitanje na koje bih i sam volio znati odgovor. Samo u dva mjeseca nisam ni u Zagrebu ni u Puli, nego sam bio posvuda. Ja sam iz Pule, tu sam završio osnovnu i srednju školu, u Puli sam krenuo s političkom karijerom.Četiri puta sam biran iz te izborne jedinice. Svog grada u kojem su mi prijatelji i obitelj ne želim odreći. Zagreb je mjesto u kojem obnašam političku dužnost - rekao je dodavši kako misli da je obitelj više boravila u Puli nego u Zagrebu.

- Donijeli smo odluku da će u vrtić ići u Zagrebu pa sam se odrekao naknade za odvjeni život. Naknadu sam primao s osnove odluke Sabora o pravima dužnosnika. Ako imamo pravo koje postavlja ovakva pitanja, odna to moramo razjasniti, jer u protivnom ćemo svi mi zastupnici morati odgovarati na ovakva pitanja, a ne o stvarnim pitanjima. Moramo regulirati to pitanje. Svaka informacija o mom životu je javna, znate kad sam se vjenčao, kad sam dobio dijete, kakva je imovina. Na pitanje o naknadi dosad sam govorio desetak puta. Odlukom Sabora je propisano pod kojim uvjetima se prima, ta naknada nije vezana uz obiteljski status. Sam sam tražio da mi se naknada ukine jer sam smatrao da nije fer - rekao je Grbin.

Šef SDP-a inzistirao je na tezi da ta naknada nije vezana uz obiteljski status, nego se radi o naknadi za život na dvije lokacije.

- Ona očito otvara takve prijepore da ju je potrebno konačno regulirati. Možda ju je bolje i ukinuti nego prolaziti kroz ovakav cirkus svakih šest mjeseci ili godinu dana kad se podaci objave. Danas stojim ovdje pred vama, draže mi je da do toga nije došlo. Ovo nije pitanje kršenja zakona nego je li moralno. To je nešto na što građani moraju dati odgovor - dodao je.

Komentirajući slučaj Zvonimira Frke Petešića rekao je kako se ne radi o istoj stvari jer on nije kršio zakon, a Frka jest.

- To je pokušaj potvrde da su svi političari isti. Ja odgovaram na pitanja, a netko jučer nije htio odgovoriti, velika razlika. U slučaju Frke Petešića imamo čovjeka koji nema veze s prijavljenim prebivalištem, obnovljen mu je stan i skladište za knjige novcem države, a država ljudima još od 8. mjeseca ne daje odgovor na zahtjeve za refundaciju obnove. Razlika je što ću ja doći ovdje i odgovoriti na svako pitanje. Izaći ću uzdignutog čela jer sam svjestan da nisam prekršio zakon. A onda možemo razgovarati jesu li prava za političare moralna, i 'ajmo razgovarati kako ih korigirati. 2012. SDP je donio odluku o ukidanju zastupničkih mirovina. Smanjena je plaća zastupnicima. Za vrijeme Račanove Vlade smanjene su plaće zastupnika za 30 posto, postoji politička volja, o izmjenama ćemo se dogovarati. Treba jasno propisati pravila. Stavljate mi na teret da sam koristio pravo iz zakona na način donesen prema aktima. Drugi, Ćorić, Frka Petešić su kršili zakon. Znate gdje mi je stan, gdje mi živi obitelj. Je li prijavio prebivalište u ZG? Prijavio ga je tamo gdje ne živi. Ja živim u Puli i u Zagrebu, nije lako, volio bih da mogu živjeti na jednom mjestu, ali ne želim prekinuti vezu s tim gradom. Ne znam u kojem je trenutku Arsen Bauk tražio ukidanje naknade - rekao je Grbin i zaključio tiskovnu konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:37